Aproape două milioane de euro pentru reabilitarea Sălii Unirii din Alba Iulia. 98% din bani vin de la Guvern
Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, alocă 98% din banii necesari pentru reabilitarea Sălii Unirii, în vreme ce 2% din bani sunt alocați de Consiliul Județean Alba. Investiția se ridică la aproape două milioane de euro.
Scopul investiției este reabilitarea, refacerea, recompartimentarea, redimensionarea tuturor instalațiilor și aducerea la zi a necesităților de confort și buna funcționare a unui muzeu contemporan, de asemenea importanță, unic în țară, prin obiectivul muzeal, acela al celebrării Marii Uniri de la 1918.
Valoarea totală a investiţiei este de 9.109.259 lei, cu TVA inclus
– buget de stat (MDRAP): 8.933.636 lei
– buget local (cofinantare CJA) 175.623 lei
Consilierii județeni din Alba vor aproba proiectul în ședința extraordinară de joi.
”Avand in vedere vechimea cladirii, in timp au aparut unele fenomene de comportare neconforma: degradari ale finisajelor interioare si exterioare, degradarea unor elemente ale sarpantei prin patrunderea apelor din precipitatii prin invelitoare, degradarea planseului de deasupra parterului de asemenea datorita apelor din precipitaii patrunse prin invelitoare, infiltratii de apa la nivelul peretilor de la subsol si in unele incaperi de la nivelul parterului, etc.”, se arată în proiect.
Mentinerea cladirii in starea actuala poate conduce la agravarea problemelor semnalate si implicit cresterea costurilor pentru combaterea acestora. Toti acesti factori fac necesara si oportuna interventia asupra constructiei pentru aducerea acesteia la conditii normale de siguranta si confort, precum si la cerintele moderne multifunctionale a unui edificiu de cultura, precum si de echipare cu instalatii de incalzire, iluminare, paza si securizare, PSI, paratrasnet, etc., potrivit sursei citate.
Se preconizeaza deasemenea redarea partiala a subsolului circuitului muzeal datorita calitatilor spatiale ale acestuia.
Indicatori tehnico – economici actualizați:
– valoarea totală a investiţiei este de 9109259,85 lei, cu TVA inclus, din care valoarea
C+M este de 7494077,36 lei
– durata de execuţie a obiectivului: 12 luni
– suprafaţa construită: 1467 mp
– suprafaţa desfăşurată : 3577 mp
– regim de înălțime: S+P+1+M
Imobilul Sălii Unirii a fost construit între anii 1898 și 1900 și se află în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, fiind cel mai vizitat obiectiv din județul Alba, iar intrarea este gratuită.
În dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, în sala mare a cazinoului militar s-au adunat cei 1.228 de delegaţi aleşi din toate categoriile sociale şi veniţi de pe întreg cuprinsul pământului transilvan pentru a vota Unirea Transilvaniei cu România.
În cadrul Marii Adunări Naţionale s-a prezentat Rezoluţia de Unire care cuprindea un amplu şi avansat program de reforme democratice care urmau să stea la temelia noului stat. Rezoluţia adoptată de Marea Adunare Naţională, primită cu entuziasm de mulţimea masată pe întinsul platou din spatele cetăţii, a pecetluit Unirea Transilvaniei cu România şi a conturat totodată sensul dezvoltării democratice a societăţii româneşti.
Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a fost citită delegaţilor de către Vasile Goldiş, iar apoi a fost votată.
Pe 27 iulie 1990, Parlamentul a decis ca 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor