Aproape 5.000 de firme și PFA au intrat în insolvență, în primele nouă luni ale anului 2022. Datele ONRC
Aproape 5.000 de firme și PFA au intrat în insolvență, în primele nouă luni ale anului 2022. Datele ONRC
În primele nouă luni ale anului 2022, peste 4.700 de firme și PFA au intrat în insolvență, anunță Oficiul Național al Registrului Comerțului.
Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu 10,68% în primele nouă luni din 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind înregistrate 4.767 de insolvenţe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 827, în creştere cu 3,76% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2021.
Pe locurile următoare în ierarhia insolvenţelor se află judeţele Bihor, cu 399 de insolvenţe (plus 30,39%), Cluj – 356 (minus 1,11%) şi Timiş – 214 (plus 1,90%).
Cele mai puţine insolvenţe s-au înregistrat în judeţele Gorj, respectiv 20, în scădere cu 52,38% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, Botoşani – 20 (minus 20%), Harghita – 23 (plus 53,33%) şi Covasna – 24 (plus 41,18%).
Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvenţe a fost consemnat în comerţul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 1.290 (plus 2,38% comparativ cu primele nouă luni din 2021), construcţii – 920 (plus 27,96%) şi industria prelucrătoare – 612 (plus 14,82%).
Aceste companii sunt active în special în sectoarele: imobiliar, construcţii, hoteluri, finanţe şi energie, se precizează în raportul Executivului comunitar, citat de agenția DPA.
Raportul evaluează riscul spălării banilor şi al finanţării terorismului în Uniunea Europeană, cu un capitol special dedicat consecinţelor invaziei ruseşti din Ucraina.
Cel puţin 1.400 din cele 31.000 de companii sunt deţinute de 33 de persoane fizice, care recent au fost vizate de deciziile privind îngheţarea activelor adoptate, ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei de UE, în contextul războiului din Ucraina.
Documentul Comisiei Europene atrage atenţia asupra faptului că unii oligarhi ruşi ar putea să ascundă faptul că sunt proprietari sau controlează companii europene, prin intermediul unor firme înregistrate în afara UE sau al unor acţionari locali mandataţi.
Implementarea deciziilor de îngheţare a activelor ar necesita punerea în aplicare eficientă a regulilor de transparenţă privind beneficiarii, se arată în raportul Comisiei Europene. De asemenea, Executivul comunitar susţine că este nevoie de un schimb mai bun de informaţii şi o detectare şi monitorizare „adecvată” a activelor ascunse de autorităţile fiscale.
„Companiile fantomă pot fi create relativ uşor, de aceea continuă să fie utilizate pentru a fi tranzitate sute de milioane de euro prin tranzacţii opace. Prin utilizarea unor companii fantomă, infractorii pot ascunde originea şi destinaţia fondurilor, pe lângă ascunderea beneficiarului real”, se precizează în studiul Comisiei Europene.
Fondurile respective ar putea fi utilizate atât în scop personal, cât şi pentru destabilizarea unor ţări întregi, se mai arată în raportul menţionat. De aceea, scoaterea la lumină a fluxurilor de bani murdari contribuie nu doar la apărarea democraţiei şi siguranţei cetăţenilor UE, dar ajută şi la contracararea influenţei autocraţiilor, subliniază Comisia Europeană.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când se spală rufe în Săptămâna Luminată: Activitățile casnice, permise doar în anumite zile în săptămâna de după Învierea Domnului
Când se spală rufe în Săptămâna Luminată: Activitățile casnice, permise doar în anumite zile în săptămâna de după Învierea Domnului Săptămâna Luminată începe imediat după noaptea de Învierea Domnului, când creștinii ortodocși intră într-o perioadă specială, în care sunt îndemnați să se apropie mai mult de Dumnezeu și să ia o pauză de la treburile […]
Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata!
Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata! Profesorul de economie Cristian Păun, originar din județul Alba, explică într-o postare recentă în mediul online cum funcționează părinții cu copii de bani gata și cum […]
Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta
Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta România intră în rândul ţărilor Din Uniunea Europeană în care amenzile pentru viteză vor fi trimise acasă, prin curier. Compania Naţională […]
Vouchere de vacanță 2025: Ghid de informare referitor la acordarea voucherelor pe card Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță în 2025. Astfel, un angajat poate primi […]
PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor
PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor Casa de Pensii a trimis către beneficiari primele decizii de recalculare a pensiilor. Este vorba de decizii de recalculare a pensiilor agricultorilor. Citește și: PENSII 2025: Majorări semnificative ale pensiilor după recalculare. Anunțul șefului Casei Naționale de Pensii De exemplu, un pensionar […]