Aproape 3 miliarde de euro, alocați României: A II-a cerere de plată din PNRR a fost aprobată
Aproape 3 miliarde de euro, alocați României: A II-a cerere de plată din PNRR a fost aprobată
O nouă tranță de bani europeni din PNRR va fi alocată țării noastre, după ce cererea de plată numărul II din PNRR a primit aviz pozitiv din partea Comitetului Economic și Financiar, conform ministrului Finanțelor, Marcel Boloș.
România va primi 2,7 miliarde de euro. Ministrul Finanțelor a subliniat că banii urmează să ajungă în țară până la sfârşitul acestei luni.
Marcel Boloș, anunțul momentului! România va primi 2,7 miliarde de euro
„Comitetul Economic şi Financiar (EFC) a dat aviz pozitiv pe cererea de plată numărul II din PNRR. Acesta era ultimul pas necesar pentru ca European Commission să adopte decizia privind plata celor 2,7 miliarde euro.
Astfel, ne așteptăm ca până la sfârşitul acestei luni banii să ajungă în țară.
Reamintesc faptul că depunerea acestei cereri a fost condiționată de reglementarea unor aspecte cheie pentru România precum decarbonizarea, interoperabilitatea bazelor de date pentru reducerea birocrației și cloud-ul guvernamental.
Mai mult, deși avem unul dintre cele mai complexe planuri, am fost printre primele șapte state din UE care au depus cererea”, a scris Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook.
Premierul Marcel Ciolacu a avut, luni, o întrevedere cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul căreia a subliniat evoluţiile în ceea ce priveşte implementarea PNRR şi ”intenţia Guvernului de a păstra deficitul în limite rezonabile fără a afecta economia şi populaţia”.
Ciolacu a subliniat că în discuţia cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a abordat şi tema aderării României la Schengen şi i-a solicitat acesteia intensificarea eforturilor pentru ca ţara noastră să adere cât mai rapid posibil.
”Am avut o discuţie consistentă cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre provocările de securitate ale României la Marea Neagră, eforturile făcute de ţara noastră în contextul războiului din Ucraina, implementarea PNRR şi aderarea României la spaţiul Schengen. Am prezentat situaţia actuală la frontierele ţării noastre şi am susţinut necesitatea unui sprijin financiar suplimentar pentru România în contextul actual care necesită accelerarea dezvoltării infrastructurii”, a afirmat Ciolacu, luni seară, într-o postare pe Facebook.
El a adăugat că a subliniat ”intenţia Guvernului de a păstra deficitul în limite rezonabile”.
”De asemenea, am subliniat evoluţiile în ceea ce priveşte implementarea PNRR, respectiv anumite jaloane cu măsuri fiscal bugetare din acest plan negociate de fostele guverne de dreapta, precum şi situaţia finanţelor publice şi intenţia Guvernului de a păstra deficitul în limite rezonabile fără a afecta economia şi populaţia”, a menţionat premierul.
De asemenea, el s-a referit la aderarea la Schengen.
”În plus, am solicitat doamnei preşedinte a Comisiei Europene intensificarea eforturilor comune pentru aderarea României la spaţiul Schengen”, a subliniat Ciolacu.
Discuția cu Ursula von der Leyen apare în contextul în care, la finele lunii august, ministrul Finanțelor Marcel Boloș se va întâlni cu oficialii Comisiei Europene. Acesta va prezenta pachetul de măsuri fiscale, respectiv ordonanțele de urgență pregătite de guvern și rectificarea bugetară.
Ulterior, premierul Marcel Ciolacu va avea la rându-i o discuție cu Executivul de la Bruxelles despre deficitul bugetar. Abia după aceste întâlniri, pachetul de măsuri fiscale va fi adoptat de Guvern.
Totodată, la Bruxelles vor mai merge ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, care va discuta despre jalonul cu pensiile speciale după decizia CCR, dar și ministrul Fondurilor Europene Adrian Câciu, care are de închis până în 31 august renegocierea PNRR.
În ceea ce privește reforma fiscal-bugetară, cele peste 50 de măsuri pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar sunt catalogate de către premierul Marcel Ciolacu drept prima reformă „reală”.
Ministrul Finanțelor a precizat că aceste măsuri sunt gândite pe patru paliere, subliniind că reducerea cheltuielilor statului ar trebui să aducă în plus la buget aproximativ 6 miliarde de lei.
Premierul Marcel Ciolacu a discutat, tot luni, cu omologul bulgar, Nikolai Denkov, despre cooperare bilaterală, aderarea la Schengen şi securitatea la Marea Neagră.
”O întâlnire bună cu premierul bulgar Nikolai Denkov, despre cooperarea noastră bilaterală, aderarea la Schengen şi securitatea la Marea Neagră. Ţările noastre, România şi Bulgaria, vor colabora mai strâns în a menţine sigură regiunea noastră şi a îndeplini obiectivele noastre comune”, a scris pe reţeaua de socializare X Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, cei doi purtând discuţii despre cooperarea bilaterală şi regională, sprijinul pentru Ucraina, Republica Moldova şi ţările din Balcanii de Vest în drumul lor european şi aderarea la Schengen. Potrivit unui comunicat oficial al Guvernului, prim-ministrul Marcel Ciolacu a explicat raţiunile strategice pentru o decizie favorabilă României în privinţa aderării la Schengen şi a mulţumit părţii elene pentru sprijinul constant oferit.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum ne influențează evenimentele economice din această săptămână. Explicații și sfaturi din partea economistului Radu Georgescu
Cum ne influențează evenimentele economice din această săptămână. Explicații și sfaturi din partea economistului Radu Georgescu În România se anunță vremuri tulburi din punct de vedere financiar. În acest context, economistul Radu Georgescu, în cea mai recentă intervenție publică, explică cum ne influențează evenimentele economice din această săptămână și totodată oferă sfaturi cu privire la […]