Anul „exploziei” de la pompa de carburant. În 2017, preţurile au crescut cu 19% în doar şase luni
Şoferii români au fost obligaţi să suporte, mai ales în ultima parte a anului, impactul dublu al creşterii preţurilor la petrol, dar şi al creşterii taxelor. Un plin de motorină este acum cu 42 de lei mai scump decât acum şase luni.
La data de 18 decembrie (ultimele date disponibile) preţul mediu de la benzinăriile din România era de 5,16 lei pe litru, iar la motorină de 5,27 lei pe litru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană.
Care era situaţuia la jumătatea anului? Potrivit aceloraşi date, în 3 iulie, preţul mediu la benzină era de 4,52 lei pe litru, iar la motorină de 4,43 lei pe litru. Aşadar, în jumătate de an, benzina, raportată la aceste valori medii, s-a scumpit cu 64 de bani pe litru, iar motorina, de departe cel mai consumat carburant din România, cu 84 de bani pe litru. Aşadar, un plin de motorină, de 50 de litri, este mai scump acum cu 42 de lei decât în urmă cu şase luni.
Creşterea de preţ nu este singulară în România, carburanţii s-au scumpit în toată Europa, ca urmare a creşterii cotaţiilor la produsele petroliere, la care a contribuit scumpirea ţiţeiului, dar, pe medie, scumpirile au fost mai mici decât la noi.
Acum, preţul mediu la benzină, în Uniunea Europeană, este de 1,36 de euro pe litru, iar la benzină de 1,25 euro pe litru. Acum şase luni, la data de 3 iulie, pe care am luat-o drept referinţă şi pentru a compara preţurile din România, preţul mediu la benzină era de 1,31 euro, iar la motorină de 1.15. Aşadar, făcând conversia în lei, scumpirea medie în Europa a fost de doar 22 de bani la benzină şi 45 de bani la motorină.
În România însă, preţurile au crescut mai mult ca urmare a creşterii taxelor, mai precis a reintroducerii acelei supraaccize la care se renunţase. Acciza a crescut, în două etape, ca urmare a deciziei Guvernului.
În data de 15 septembrie, intrau în vigoare noile accize la carburanţi, mai mari cu 16 bani pe litru. Două săptămâni mai târziu, intra în vigoare, din nou, o nouă acciză, mai mare tot cu 16 bani pe litru, decisă de Guvern. Înainte de a opera majorarea de accize, ministrul Finanţelor a spus că s-a ales varianta creşterii în două etape tocmai pentru a nu crea şocuri consumatorilor. Efectul cumulat al majorării accizelor a fost, matematic, de 38 de bani pe litrul de acciză şi motorină, în benzinării.
În România se consumă circa 7 miliarde de litri de carburant pe an, mai mult de două treimi fiind motorină. Principalii jucători pe această piaţă sunt, în ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.
Sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii