Rămâi conectat

Actualitate

Antifrauda recomandă evitarea plăţii în numerar în cazul cumpărării unui autovehicul de ocazie neînmatriculat. Intensificarea controalelor pe acest segment

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Antifrauda recomandă evitarea plăţii în numerar în cazul cumpărării unui autovehicul de ocazie neînmatriculat și anunţă o intensificare a controalelor pe segmentul autovehiculelor second-hand.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF recomandă evitarea plăţii în numerar în cazul cumpărării unui autovehicul de ocazie neînmatriculat, care provine din alte state ale Uniunii Europene şi anunţă o intensificare a controalelor pe acest segment.

„Direcţia Generală Antifraudă Fiscală atrage atenţia asupra ofertelor de vânzare a autovehiculelor de ocazie neînmatriculate, care provin din alte state ale Uniunii Europene. Astfel, pentru a nu fi implicat într-o înşelăciune, se recomandă evitarea plăţii în numerar. De asemenea, cumpărătorul ar trebui să solicite toate documentele care atestă transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului, să verifice dacă preţul iniţial de pe factura de achiziţie din statul membru de origine este mai mic decât preţul final solicitat de vânzător, să se asigure că firma vânzătoare are cod românesc de identificare fiscală, dacă se emite factură fiscală pentru un autoturism vândut de pe teritoriul României (parc auto, târg, website-uri de anunţuri etc.)”, potrivit informaţiilor publicate pe antifrauda.ro.

Dacă TVA (Mwst/WATT/BTW/IVA) de pe factura iniţială este 0, preţul de pe factura emisă de firma românească revânzătoare trebuie să includă TVA (19%), cu excepţia precizării direct pe factură a aplicării regimului de TVA la marja de profit.

Potrivit DGAF, în cazurile de fraudă cu TVA, proprietarii unor autoturisme cumpărate cu evitarea plăţii impozitului vor furniza instituţiei care instrumentează dosarul fraudei explicaţii detaliate atât despre tranzacţie, cât şi despre gradul de cunoaştere al situaţiei, conform jurisprudenţei legislaţiei europene în materie.

În perioada 2018 – 2020, România coordonează grupul EUROFISC 2 organizat la nivelul UE, care are ca obiect combaterea fraudei în domeniul autoturismelor, ambarcaţiunilor şi avioanelor. În cadrul grupului, inspectorii DGAF primesc şi analizează periodic date referitoare la acest fenomen.

„În următoarea perioadă se vor intensifica controalele asupra transporturilor de autovehicule second-hand şi vor fi verificate în amănunt toate documentele de provenienţă. Orice neconformitate va atrage reţinerea autovehiculelor şi chiar confiscarea acestora de către inspectorii DGAF, până la soluţionarea cazului. De asemenea, vor fi verificate tranzacţiile aferente în numerar, conform prevederilor Legii nr. 70/2016 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar”, subliniază sursa citată.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea