ANSVSA: ”Identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân este obligatorie”

Paul Voicu - Primar 2020

Handsome Young Boy Playing with His DogOrdinul pentru aprobarea normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân a fost transmis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) către Monitorul Oficial al României, în vederea publicării.

Ordinul va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării.

ELIT

În actul normativ menţionat sunt prevăzute obligativitatea proprietarilor de a-şi identifica şi înregistra câinii şi modul de funcţionare şi de gestionare a Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân.

Sunt stabilite prin actul normativ modalităţile prin care se realizează:

Mihail David - 2020

– identificarea individuală şi înregistrarea fiecărui câine şi a evenimentelor din viaţa acestuia, a proprietarului animalului, înregistrarea informaţiilor veterinare şi scoaterea din evidenţă în cazul morţii;

– înregistrarea utilizatorilor, identificatorilor şi operatorilor Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân.

Astfel, câinii cu stăpân vor putea circula pe teritoriul României, doar însoţiţi de proprietari şi de carnetul de sănătate, care atestă identificarea şi înregistrarea animalului în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, precum şi acţiunilor sanitare veterinare efectuate.

Câinii se identifică şi se înregistrează cu respectarea următoarelor termene:

a) câinii nou născuţi cu proprietar – în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora;

b) câinii adulţi cu proprietar – până la data de 1 ianuarie 2015 şi în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora şi cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei;

c) câinii proveniţi din adăposturile publice – în momentul adopţiei, înainte de a părăsi adăpostul;

d) înregistrarea în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân a câinilor identificaţi se realizează odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la sediul operatorilor Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (cabinete veterinare), respectiv în maxim 5 zile de la implantarea microcipului, în cazul deplasării medicului veterinar la sediul proprietarului sau în cazul în care, din motive tehnice, nu a fost posibilă înregistrarea în RECS.

Câinii identificaţi înainte de data intrării în vigoare a acestui act normativ cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785, vor fi identificaţi, înregistraţi şi se vor emite noi carnete de sănătate, conform prezentelor norme.

Pentru înregistrarea câinilor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari, operatori ai Registrului de Evidenţă al Câinilor fără Stăpân, documentele şi informaţiile de identificare necesare şi vor solicita identificarea electronică cu microcip aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Proprietarii de câini au obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică, operator al Registrului de Evidenţă al Câinilor fără Stăpân, în termen de 7 zile de la producerea lor, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moarte.

Textul integral al ”Ordinului pentru aprobarea normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân” poate fi citit AICI

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

altataxa 12 ianuarie 2014 at 13:04

Tipic… Acum o sa ne impoziteze si animalele de comapanie… Azi, maine ne impoziteaza si dintii din gura… Traiasca guverul ponta ca de cand a venit la guvernare ne merge al dracu` de bine… Nu trece saptamana fara sa mai impoziteze cate ceva… Sa vad acum politrucii, care mai au obrazul sa ma contrazica.

X 12 ianuarie 2014 at 14:44

Te contrazic.
Dintii nu se vor impozita.

dolfi 12 ianuarie 2014 at 15:25

stai linistit ca nu te impoziteaza nimeni… Dar e bine ca se face aceasta inregistrare… Se vor putea gasi mai usor ucigasii prin imprudenta- aceia care lasa pe strazi caini ce ajung sa ucida oameni.

radu 12 ianuarie 2014 at 13:08

Care taxa??

florin 12 ianuarie 2014 at 18:51

ce ne mai mintiti atata? cainii trebuiesc stransi de pe starzi chiar acuma .nu va e rusine sa ne tot mintiti ca trebuie facut…etc sa tot treaca timpul? cel ce se ocupa cu cainii vagabonzi sa-si faca datoria si primaria tot asa…ner-am saturat de atatea minciuni…asta erste praf in ochii oamenilor

Mircea 12 ianuarie 2014 at 18:58

@altataxa-Cred ca se va pune o taxa pe capul tau.

Bail Request 12 ianuarie 2014 at 21:43

”Identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân este obligatorie”

In faţa Palatului Cotroceni s-a scandat în mai multe rânduri “ ieşi afară, javră ordinară “. Oare în scopul acestui articol ?

apoliticul 13 ianuarie 2014 at 10:45

De la R.A.R. nu trebuie o identificare ceva?Sau macar o revizie?Tuva muma in cur de hoti.Cu ce p**a mea va deranjeaza cainele meu din curte care nu iasa NICIODATA in drum?
Bine ca tocati banii contribuabilului cu sterilizari care nu se fac.De ani de zile numarul cainilor fara stapin e in crestere ca asa aveti si voi autoritatile de unde sa furati niste bani.Acum ca trebuie adunati acei caini de pe strazi v-ati gindit la alta solutie de a fura .

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...