ANPC: Băncile vor fi obligate să standardizeze terminologia şi să ofere informaţii coerente referitoare la comisioane, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență
Protecția Consumatorilor impune noi restricţii băncilor. Un proiect de ordonanţă de urgenţă cuprinde lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăţi, astfel încât consumatorii să poată compara comisioanele.
Băncile vor fi obligate să standardizeze terminologia şi să ofere informaţii coerente referitoare la comisioane. În caz contrar, instituţiile de credit riscă amenzi cuprinse între 10.000 şi 50.000 lei, dublate dacă nu se conformează.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care cuprinde lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăţi, aspecte extrem de importante pentru consumatorii care astfel pot înţelege comisioanele şi pot compara ofertele provenind de la prestatori de servicii de plată diferiţi, astfel încât să ia decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la contul de plăţi cel mai adecvat nevoilor lor.
Proiectul se aplică acelor conturi de plăţi prin care consumatorii pot cel puţin să depună fonduri într-un cont de plăţi, să retragă numerar dintr-un cont de plăţi şi să execute, respectiv să primească operaţiuni de plată, inclusiv transferuri de credit.
Potrivit proiectului, aspectele referitoare la comparabilitatea comisioanelor aferente unui cont de plăţi şi la schimbarea conturilor se aplică prestatorilor de servicii de plată, iar aspectele referitoare la asigurarea accesului la conturile de plăţi se aplică instituţiilor de credit.
„Compararea comisioanelor nu poate fi realizată dacă prestatorii de servicii de plată utilizează o terminologie diferită pentru aceleaşi servicii şi furnizează informaţii în formate diferite. Terminologia standardizată, însoţită de informaţii specifice prezentate într-un format coerent referitoare la comisioanele aferente celor mai reprezentative servicii legate de conturile de plăţi, poate ajuta consumatorii să înţeleagă şi să compare comisioanele.”
Proiectul de OUG prevede că, pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a obţine informaţii imparţiale cu privire la comisioanele percepute şi ratele dobânzii aplicate în legătură cu conturile de plăţi, este necesară asigurarea existenţei cel puţin a unui site internet de comparare independent din punct de vedere operaţional de prestatorii de servicii de plată.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]