Ana Rodean și Mihaela Acatrinei (CS Unirea Alba Iulia), la Campionatele Europene de atletism, în 16 august
Mărșăluitoarele Ana Rodean (38 de ani) și Mihaela Acatrinei (27 de ani), ambele legitimate la CS Unirea Alba Iulia, au parte săptămâna viitoare de ultima provocare majoră a unui an extrem de încărcat: Campionatele Europene de atletism.
A 25-a ediție a Campionatului European de atletism se va desfășura între 15 și 21 august pe Stadionul Olimpc din München. Este a doua oară când Münchenul va găzdui un asemenea aveniment, prima dată în 2002, iar Campionatul European de Atletism face parte din a doua ediție a Campionatelor Europene Polisportive. Cursa de 35 kilometri marș este prevăzută în dimineața zilei de marți, 16 august, la nici 3 săptămâni distanță de proba similară din cadrul Campionatelor Mondiale de atletism din USA, în 22 iulie, la Eugene/Oregon, unde Ana Rodean a terminat pe poziția a 26-a (rezultatul 3:01.29, SB, al doilea timp din carieră) iar colega sa de club a abandonat, din motive medicale, la kilometrul 28.
“În ranking-ul continental Ana este pe locul 20, iar Mihaela pe poziția a 23-a, însă nu ne putem propune obiective mărețe. Fetele vor da totul, fără a ne planifica poziții în clasament. Nu și-au revenit încă după Campionatul Mondial, refacerea durează aproximativ 3 săptămâni la un asemenea nivel. Noi, în ultimele luni nu am putut face antrenamente de acumulare, cu multitudinea de competiții majore”, a spus antrenorul Gabriel Avram (CS Unirea Alba Iulia), inclus în delegația oficială a României ce cuprinde un lot de 31 de atleți.
Cu Mondiale și Europene, 2022 este cel mai încărcat an din ultimele decenii la nivelul particiărilor internaționale, fiind numeroase competiții de anvergură pentru cele două sportive albaiuliene. În martie, la Campionatul Mondial de marș pe echipe, din Muscat (Oman), Rodean a abandonat din motive medicale, iar Acatrinei a încheiat pe locul 30 pe distanța de 20 kilometri. În aprilie, la Atena, la Campionatele Balcanice, Ana Rodean a câștigat medalia de aur, cu rezultatul 3:05.40, în proba de 35 kilometri, iar Mihaela a devenit vicecampioană balcanică în proba “scurtă”. Spre finele aceleiași luni, în Slovacia, la puternicul Grand Prix de la Dudince, disputat concomitent cu Campionatele Naționale ale României, Rodean a luat al doilea titlu național (cu timpul 3:01.56, în respectiva cursă realizând calificarea la Mondiale și Mihaela Acatrinei, locul secund cu 3:08.38).
La fel ca la Mondiale, și la Europene Mihaela Acatrinei se regăsește în postura de debutantă, în vreme ce Ana Rodean bifează a doua participare: precedenta, la Berlin, în 2018, locul 19, cu cel mai bun timp al cariere pe 20 kilometri (o oră 33 de minute și 39 secunde).
“Este cel mai greu sezon de când mă ocup de marș. Infernal, de-a dreptul, cu 3 campionate naționale și alte 4 curse internaționale de obiectiv. Cel mai bun rezultat al unei eleve de ale mele a fost în 1993, la Europenele de Sală, de la Paris, unde Norica Câmpean a închieat pe locul al 9-lea la 3000 de metri”, a conchis Gabriel Avram.
Reputatul antrenor activează de peste 36 de ani, a contribuit la prezența atletelor din Alba la Jocurile Olimpice, începând din 1996, (Norica Câmpean, Ana Maria Groza și Ana Rodean) și în 2021 a fost desemnat al 7-lea an la rând antrenorul anului în Alba (Ia 21-a oară în ultimii 28 de ani). (H.D.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
Miercuri, ora 15.00, Dinamo – Volei Alba Blaj, derby în Divizia A1 la volei feminin Miercuri, 20 noiembrie, de la ora 15.00, se dispută derby-ul Diviziei A1 la volei feminin între Dinamo București și Volei Alba Blaj, primele două clasate în ierarhie, despărțite de un singur punct (transmis în direct de TVR Sport). Combatantele au […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată