Ambii părinți ar putea beneficia de concediul de creștere a copilului, simultan: Proiect
Ambii părinți ar putea beneficia de concediul de creștere a copilului, simultan: Proiect
Miercuri, în Parlament s-a depus o inițiativă legislativă, care oferă ambilor părinți posibilitatea de a beneficia de concediu simultan, însoțit de indemnizația de creștere a copilului. Acest proiect de lege a fost depus de Cristina Rizea, deputat neafiliat, membră REPER.
Conform proiectului, statul susține ambii părinți în folosirea dreptului la concediu pentru creșterea copilului atât simultan, cât și separat, așa cum se procedează în prezent.
Propunerea modifică și completează OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, prevede ca cel puțin o lună de concediu de creștere a copilului să fie alocată părintelui care nu cere acest drept. În alte cuvinte, din totalul de 24 de luni, cel puțin o lună se acordă de drept părintelui care nu a solicitat acest drept în mod inițial. În cazul în care părintele nu a solicitat inițial concediul refuză dreptul la concediul care ii revine, perioada respectivă nu poate fi transmisă părintelui care a solicitat inițial concediul.
„Politicile dedicate sprijinirii familiilor sunt o prioritate pentru Partidul REPER şi trebuie să devină direcţii prioritate pentru statul român. (…) În anumite cazuri, necesitatea prezenţei ambilor părinţi în etapa incipientă a vieţii unui copil este imperativă. De la educaţia timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea şi dezvoltarea competenţelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinţi, în cazul în care aceştia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur. În ciuda faptului că există deja zile libere acordate ca urmare a absolvirii cursului de puericultor, consider că acestea sunt insuficiente pentru nevoile pe care creşterea copilului le presupune”, a afirmat Cristina Rizea.
Inițiativa nu modifică în niciun fel durata concediului de creștere a copilului, nici nu obligă părinții la o anumită conduită, ci doar flexibilizează opțiunile.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]