Amânarea ratelor în 2022: Românii vor putea cere amânarea datoriilor la bănci. Cine va putea beneficia
Amânarea ratelor în 2022: Românii vor putea cere amânarea datoriilor la bănci. Cine va putea beneficia
Guvernul pregătește actul normativ prin care ratele la bănci vor putea fi amânate, la cerere, de românii care au probleme financiare. Principalele prevederi, potrivit draftului de OUG consultat de ȘTIRIPESURSE.RO:
1. Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maxim 9 luni.
2. Debitorii pot beneficia o singură dată de amânarea ratelor.
3. Sunt exceptate de la amânarea ratelor „facilitățile revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, a overdraft-ului și a liniilor de credit acordate atât debitorilor persoane fizice, cât și debitorilor persoane juridice”.
4. Amânarea ratelor poate fi acordată doar pentru creditele care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni
5. Pe perioada aplicării facilității de amânare la plată a ratelor, debitorii persoane juridice cu excepția întreprinderilor publice așa cum sunt definite în OUG 109/2011, nu pot distribui și nu pot plăti dividende și nu pot acorda sau rambursa credite către acționari.
6. Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trebuie să trimită creditorilor o cerere scrisă sau prin mijloace electronice, cel mai târziu în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a OUG.
7. Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor.
8. Comisioanele amânate la plată se plătesc conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.
9. Beneficiază de amânare persoanele juridice care:
- Nu fost afectate cu minim 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni, comparativ cu perioada similară a anului 2021.
- nu se afla in insolventa
- nu au inregistrat incidente de plata in ultimele 6 luni
- nu inregistreaza un nivel al activului net sub nivelul unei valori egale cu jumatate din capitalul social potrivit bilantului depus la 31.12.2021
- nu beneficiaza de un plan de restructurare a datoriilor
10. Persoane fizice pot cere amânarea ratelor doar dacă:
Nu se afla in incapacitate de plata
Depun o declaratie pe propria raspundere cu privire la cresterea cu minim 25% a cheltuielilor medii lunare ca urmare a cresterii preturilor in ultimele 3 luni comparativ cu perioada similara din 2021
Nu beneficiaza de o solutie/un plan de restructurare a datoriilor
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]