Alimentele care ne pot îmbolnăvi grav dacă sunt expuse la căldură mare. Cum ne putem proteja de pericolele pentru sănătate
Pepenii, roșiile mâncarea gătită și alimentele cu multă grăsime ne pot îmbolnăvi grav dacă le expunem la soare și în căldură.
Vorbim de pachetul pe care îl luăm la un drum de 2-3 ore fără aer condiționat la plajă sau picnic, dar și de alimentele preparate acasă.
Specialiștii în chimie alimentară avertizează că inclusiv apa și sucurile ținute în caniculă se depreciază de 3 ori mai repede decât la temperatura indicată de producători.
Iată ce se întâmpla cu unele produse la 37 de grade, la umbră şi 42 la soare.
Știm, din experiență, că unele alimente se depreciază rapid, când le ținem în soare și în căldură. Am ales un cașcaval cu procent ridicat de grăsime, o prăjitură cu cremă, un pachet de unt, o mâncare cu sos de smântână, o salată cu legume apoase și un piureu pentru bebeluși. Să vedem ce temperatură au și cum arată după două ore. Surpriză, și pentru noi, e că experimentul s-a terminat în mai puțin de o oră. Cașcavalul arată ca o clătită. Untul s-a scurs, prăjitura s-a dezintegrat, salata s-a uscat, restul a prins crustă.
Și legumele cu multă apă, cum sunt roșiile și castraveții, se alterează imediat, dacă nu sunt intacte. Așadar, în lipsa unei lăzi frigorifice, atenție ce puneți în sendvișurile pentru plajă.
La mâncărurile calde, termenul de valabilitate scade la o treime, când este caniculă. Inclusiv oala de ciorbă n-ar trebui să stea mai mult de două ore afară după preparare. Accelerați răcirea, scufundând vasul în chiuvetă, dar nu puneți alimentele calde în frigider. Din cauza lor, crește temperatura în interiorul frigiderului și se mărește, automat, și riscul de contaminare al celorlalte alimente. Lăsați spațiu în jurul produselor, ca să circule aerul. Nu decongelați carnea la temperatura camerei, ci doar în frigider.
Cutiile termoizolante pe care le au curierii păstrează mâncarea caldă ca în restaurant. E de preferat să faceți comenzi de la localuri apropiate de destinație.
Denişa Duță, Expert în Chimie Alimentară: ”Această perioadă de transport să fie cât mai scurtă. Bacteriile patogene se dezvoltă foarte bine, și chiar dacă noi nu ne dăm seama că microbiologic ele sunt contaminate, dezvoltăm toxiinfecții alimentare care încep cu probleme digestive, cu greață, cu vomă, cu dureri de cap, și care pot fi din ce în ce mai grave. Produsele pe care le luăm, să le păstrăm într-o ladă frigorifică”.
Laboratorul de Bioresurse Alimentare din capitală testează efectele căldurii asupra băuturilor îmbuteliate în plastic. Recipientele sunt absolut sigure, dar…
Gabriel Mustățea, Șeful Laboratorului de ambalaje ICA: ”Nu este recomandat ca apa să fie depozitată, păstrată la temperaturi ridicate și expusă la lumină. În niciun caz să depășească 40 de grade”.
În fabricarea peturilor, care sunt un amestec de substanțe, se adaugă Stibiu sau Antimoniu. Când pet-ul, umplut cu un lichid, este expus la căldură, Stibiul din ambalaj migrează către lichidul din interior. Consensul medicilor este că acest compus este toxic pentru organism, chiar și în cantități mici.
De asemenea, renunțați la dopul făcut pepenilor! Este recomandarea numărul 1 a experților în chimie alimentară.
Cuțitul, care nu e niciodată steril, introduce în fruct bacterii care accelerează fermentarea. Chiar dacă nu se strică până îl consumați, vă poate provoca o indigestie.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
 
                                                                        
                                                                                                                                    Știri recente din categoria Actualitate
Guvernul stabilește cadrul pentru construcția fabricilor militare în România: Un prim pas pentru folosirea fondurilor UE din programul SAFE
Guvernul stabilește cadrul pentru construcția fabricilor militare în România Guvernul a dezbătut în ședința de joi, 30 octombrie 2025, o ordonanță de urgență care stabilește cadrul prin care în România pot fi dezvoltate fabricile de armament și cele în care sunt realizate vehicule militare. Este primul pas pe care Executivul îl face pentru a putea […]
Acţiunile Meta, în scădere cu 10% pe fondul îngrijorărilor privind cheltuielile ridicate pentru inteligenţa artificială
Acţiunile Meta, în scădere cu 10% pe fondul îngrijorărilor privind cheltuielile ridicate pentru inteligenţa artificială Acţiunile Meta Platforms au scăzut, joi, 30 octombrie 2025 cu peste 10%, după ce planurile de investiţii masive în inteligenţa artificială au stârnit îndoieli în rândul investitorilor, eclipsând rezultatele financiare peste aşteptări raportate pentru trimestrul al treilea, relatează CNBC, potrivit […]
Economistul Radu Georgescu, despre viitorul pieței muncii: „Peste 5 ani vor fi roboți care vor putea să facă joburile de vânzător, șofer, lucrător în depozit”
Radu Georgescu, despre automatizare: „Peste 5 ani vor fi roboți care vor putea să facă joburile de vânzător, șofer, lucrător în depozit” Economistul Radu Gergescu, într-o postare pe rețelele sociale a vorbit despre schimbările din piața muncii și impactul tehnologiei asupra conceptului de salariu minim. Acesta a pornit de la dezbaterea privind creșterea acestuia, subliniind […]

 
                                                    
 
                                                                     
														 
																											 
														 
														 
																											 
														 
																											 
														 
																											 
														 
																											 
														 
																											 
														 
																											 
														 
																											