Alexandru Pereș: ”Legiferare în stil USL”
USL ne arată, din nou, că nu știe să guverneze. România se confruntă cu probleme cărora Guvernul Ponta nu le face față și pentru care nu găsește soluții!
Oamenii sunt cu ochii pe guvernanți, opinia publică așteaptă cu interes deciziile legate de proiectul minier Roșia Montană, însă acestea întârzie să apară. Comisia specială pentru analizarea proiectului de exploatare de la Roșia Montană, din care fac parte parlamentari ai PSD, PNL, PC, UDMR, PPDD și de la minorități (aici, se pare, PSD face jocurile) nu a ajuns la un punct de vedere comun, susceptibil de a fi transferat într-un act legislativ. Comisia pentru Roșia Montană, a cărei misiune era de a formula un raport pe Proiectul de Lege legat de exploatarea de la Roșia Montană venit de la Guvern, afirmă că mai are nevoie de timp pentru a se hotărî asupra acestui raport. A primit timp până la 10 noiembrie.
Referitor la respectivul Proiect de Lege trimis Parlamentului de către Guvern, doresc să subliniez – cum a făcut-o, de fapt, şi Ministerul Justiţiei – că nu cade în atribuţiile constituţionale ale Parlamentului să aprobe un contract de stat, deoarece (citez din comunicatul de presă remis de Ministerul Justiției): „Legea, ca act juridic al Parlamentului, este necesar să reglementeze relații sociale generale ori să ratifice acorduri internaționale, nu să valideze înțelegeri punctuale între organe executive ale statului cu persoane juridice de drept privat.”
Ca urmare, PDL nu a susținut constituirea, în Parlament, a unei Comisii speciale privind Roșia Montană, care să dezbată Proiectul de lege promovat de Victor-Viorel Ponta și de către Dan Șova, deoarece considerăm că acest Proiect este vicios și plin de prevederi neconstituționale.
În plus, PDL nu a fost de acord cu această Comisie specială, deoarece ea a fost constituită să analizeze un Proiect de lege (care, de fapt, ar fi trebuit sa fie o Hotărâre de Guvern, legată strict de exploatarea minieră de la Roşia Montană). PDL și-ar dori constituirea unei comisii care să analizeze Proiectul minier Roșia Montană în ansamblul său, cu toate implicațiile sociale, economice și de mediu pe care le presupune, şi o dezbatere pe acest subiect.
Reprezentanţii partidelor politice în Comisia specială pentru Roşia Montană au opinii divergente ireconciliabile. PNL vrea respingerea lui (Crin Antonescu a cerut categorit iniţierea unui cu totul nou proiect de lege), PSD vrea doar modificări, pe care le-a și inserat fără știrea colegilor din Comisie. Indecizia, tergiversarea sine die, par să fie atributul fundamental al politicii USL. În timp ce o soluţie fermă privind exploatarea minieră de la Roşia Montană e aşteptată cu sufletul la gură.
Suntem informați că Proiectul de Lege trimis de Guvern (cu care nu știm exact ce se va întâmpla) a fost între timp modificat – la presiunea străzii? la presiunea partenerilor de guvernare? -şi predat Comisiei parlamentare.
Nu știm cine sunt inițiatorii proiectului modificat și care va fi parcursul său legislativ. Vechiul Proiect trebuia retras de Guvern şi abia apoi modificat. Am fi vorbit atunci de o nouă situaţie. Guvernul nu mai poate interveni pe un proiect supus dezbaterii în Parlament, nu aceasta este procedura.
Una peste alta, degringolada USL-istă legată de Roşia Montană continuă. Populația așteaptă o decizie, cei care locuiesc în zonele miniere speră că în curând vor munci, iar noi toţi toți dorim o Lege a minelor care să nu fie făcută pentru o societate comercială anume, ci pentru România. Important este ca resursele naturale să fie valorificate, ţara să câştige iar populația să fie mulțumită.
Senator PDL de Alba, Alexandru PEREȘ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o oră
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor