Alertă alimentară| InfoCons: Pateul de post conține cu 298% mai multă sare față de acum 10 ani
Alertă alimentară| InfoCons: Pateul de post conține cu 298% mai multă sare față de acum 10 ani
InfoCons, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor, a realizat un studiu comparativ privind evoluția produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, în baza studiilor din anii 2011, 2015, 2016, 2018 și 2021.
Citește și: Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
„În total au fost analizate peste 50 de produse, de la diverși producători/distribuitori.
Produsele care au făcut obiectul acestui studiu se găsesc ca formă de prezentare în conservă, cu un gramaj cuprins între 75 și 200g.
Pateu vegetal – numeric aditivi (E-uri)
- Din punct de vedere al aditivilor alimentari, aceștia au fost în mod constant prezenți într-o cantitate considerabilă în produsele studiate, respectiv 7 sau mai mulți aditivi
- Din punct de vedere al cantității medii și medianei de aditivi alimentari a produselor tip pastă vegetală.
15 – Cel mai mare număr de aditivi alimentari într-un singur produs, regăsit în studiul din 2016.
Zero aditivi alimentari au fost găsiți în 19 produse: 2 dintre ele fiind se regăsesc în studiul din 2011, alte 2 produse în 2015 și 15 produse se regăsesc în studiul din 2021.
Din punct de vedere al celor mai des întâlniți aditivi alimentari au fost următorii:
- 67,80% este procentajul produselor în care a fost găsit caragenanul (E407);
- 55,56% este procentajul produselor în care a fost găsit monoglutamatul de sodiu (E621);
- 48,55% este procentajul produselor în care a fost găsiți polifosfați (E452);
- 36,86% este procentajul produselor în care a fost găsit ascorbatul de sodiu (E301).
28 – cele mai multe tipuri diferite de aditivi, găsiți în produsele din studiul pe 2016.
- 35,72% au început să scadă începând cu studiul din 2011 și 2018;
- 32,15% mai puțini aditivi în anul 2021;
- 3,57% mai puțini aditivi în anul 2015.
Pateu vegetal – numeric valori nutriționale
- Din punct de vedere al valorii energetice
- Din punct de vedere al cantității de grăsimilor
- 28,9g este cantitatea maximă de grăsimi găsite în produse din studiile din 2011, 2016, 2018 și 2021
- 27,3g în studiul din 2015
La polul opus:
- 13,6g este cantitatea minimă de grăsimi găsită în produse ce au făcut parte din studiile din 2016 și 2018.
- 15,3g în studiul din 2011;
- 14,5g în studiul din 2015;
- 16g 5g în studiul din 2021.
- Din punct de vedere al cantității de glucide. Află AICI cantitatea de glucide.
- Din punct de vedere al fibrelor
- 34,45% din produsele studiate au în componența lor fibre.
În studiul din 2011, nu am identificat niciun produs care să conțină fibre, iar în 2016, din cele 21 de produse studiate, un singur produs a avut fibre în componența sa. Spre deosebire de studiile din ani trecuți, în 2021 din 39 de produse studiate, 21 au avut în compoziția sa fibre.
- Din punct de vedere al cantității de protein.
- Din punct de vedere al conținutului de sare
„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate vegetal sau o salată la conservă cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii