Alergiile de primăvară. Care sunt cele mai frecvente şi cum le tratezi
Alergiile reprezintă reacţii ale sistemului imunitar al organismului la substanţe inofensive în mod normal, precum alimente, polenuri sau acarienii din praf. În timp ce pentru majoritatea oamenilor acestea nu reprezintă nici o problemă, sistemul imunitar al persoanelor alergice le identifică drept o ameninţare.
„O mare varietate de alimente pot provoca reacţii alergice, dar 90% dintre răspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de: lapte de vacă, soia, ouă, grâu, arahide, nuci, peşte şi crustacee”, explică dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie şi imunologie.
Simptomele variază în complexitate, severitate şi manifestare. La alergiile atopice, efectul expunerii la un alergen poate fi imediat, iar simptomele uşoare sau severe, variind de la prurit ocular, eczeme, rinită, conjunctivită, bronhoconstricţie, vărsături şi diaree, iar în cazuri rare, anafilaxie. Manifestările bolii atopice variază considerabil în funcţie de alergenul implicat, precum şi de vârsta persoanei alergice. În timpul copilăriei, alergiile alimentare (în special la ouă şi lapte) sunt cele mai comune. După vârsta de 3 ani, majoritatea copiilor alergici tolerează aceste alimente, în timp ce alergia la inhalanţi devine predominantă.
Simptomele alergice specifice sunt: eczema, rinita alergică, inflamaţia oculară sau conjunctivita, simptomele gastro-intestinale, urticaria, sindrom de alergie orală, astmul şi, în cel mai grav caz, reacţia anafilactică.
Cum le depistezi
Testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat în declanşarea unei reacţii alergice şi sunt de trei feluri: cutanate, serologice şi hematologice, fiecare cu anumite avantaje şi dezavantaje, iar medicul alergolog vă poate recomanda cea mai potrivită metodă.
„Imunoterapia alergen specfică este singurul tratament ce schimbă istoricul natural al bolii (rinită, conjunctivită, sinuzită, astm), protejând în privinţa apariţiei de noi sensibilizări. Imunoterapia presupune acordarea de doze crescătoare treptat de alergen, la care persoana este alergică. Astfel determină sistemul imunitar să devină mai puţin sensibil la substanţă, prin provocarea de producţie a unui anticorp <blocare>, ce reduce simptomele de alergie atunci când pacientul este expus la alergenul respectiv.” adaugă dr. Adriana Tudose.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Vouchere pentru alimente „Sprijin pentru România” 2025: Când se fac plățile pe cardurile sociale
Vouchere pentru alimente „Sprijin pentru România” 2025: Când se fac plățile pe cardurile sociale Prin Programul „Sprijin pentru România” se oferă persoanelor vulnerabile vouchere sociale pentru produse alimentare și mese calde, fiind distribuite electronic. Citește și: Vouchere pentru alimente 2025: Ce schimbări au intervenit la cardurile sociale În 2025 vor fi oferite persoanelor vulnerabile două […]
Ziua Internațională a Romilor celebrată pe 8 aprilie. Sărbătoarea marchează celebrarea culturii și sensibilizarea populației la problemele acestora
Ziua Internațională a Romilor celebrată pe 8 aprilie. Sărbătoarea marchează celebrarea culturii și sensibilizarea populației la problemele acestora Ziua Internațională a Romilor este celebrată încă din anul 1971, la data de 8 aprilie, scopul acestei zile este celebrarea culturii romilor și sensibilizarea populației la problemele cu care se confruntă romii. Problemele cu care se confruntă […]