Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Rezultatele exit-poll-urilor și cele de după numărătoarea paralelă le puteți afla pe www.ziarulunirea.ro

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

*Pe www.ziarulunirea.ro veți afla rezultatele exit-poll la alegeri europarlamentare 2014 după închiderea votului (ora 21.00), rezultatele după numărătoarea paralelă efectuată de partide și rezultatele oficiale anunțate de Biroul Electoral Central

Startul pentru alegerile europarlamentare, în județul Alba s-a dat astăzi, începând cu ora 7.00, când cele 439 de secții de votare și-au deschis porțile. Sunt așteptați la urne 316.250 de cetățeni înscriși pe listele electorale permanente. Aceștia pot să-și exercite votul până la ora 21.00.

Pe tot parcursul zilei reporterii noștri vor fi în teren, la secțiile de votare și la sediile principalelor partide, astfel încât dumneavoastră să puteți fi informați corect și rapid despre desfășurarea scrutinului, incidente electorale și prezența la vot, dar mai ales despre rezultatele exit-poll-urilor la închiderea votului cât și despre rezultatele după numărătoarea paralelă efectuată de partide.

*Ce alegem astăzi:

Astăzi alegem 32 de europarlamentari (mai puțin cu 1 față de 2009). Votul se face pe liste închise pe care 15 partide şi-au înscris candidaţii, plus 8 candidați independenți.

Pe listele partidelor se află și 4 lideri ai organizațiilor din județ: Mircea Hava – președintele PDL Alba; Florin Roman – președintele PNL Alba Iulia; Victor Negrescu – vicepreședintele PSD Alba și Clement Negruț – președintele PMP Alba.

*Ce trebuie să știți dacă mergeți la vot:

Dacă vă aflați în localitatea (comună, oraș, municipiu) de domiciliu, trebuie să vă exercitați dreptul de vot la secția la care sunt înscriși în listele electorale permanente.

Dacă vă aflați în altă localitate (comună, oraș, municipiu) decât cea de domiciliu, puteți vota la orice secție de votare urmând a fi înscriși în lista electorală suplimentară.

Dacă vă exercitaţi dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sau dacă aţi fost omis din lista electorală permanentă sau din copia de pe lista electorală permanentă existentă la secţia de votare şi faceţi dovada cu actul de identitate că domiciliaţi în raza teritorială a secţiei de votare respective, puteţi vota pe liste speciale.

Toţi cei care se prezintă la urne vor primi un buletin de vot. Exercitarea corectă a dreptului de vot se face prin aplicarea ştampilei în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi a unui partid sau numele şi prenumele candidatului independent pe care doriţi să îl votaţi.

Cetăţenii români care vor să voteze trebuie să se prezinte la secția de votare fie cu cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie. De asemenea, se poate vota şi paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Dacă aveţi domiciliul în străinătate, dar vreţi să votaţi în ţară o puteţi face, dar să aveţi la dumneavoastră paşaportul simplu, paşaportul electronic sau paşaportul simplu temporar. La fel vă puteţi exprima votul şi cu cartea de identitate provizorie, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu sau pașaport de serviciu electronic.

Atenţie la finalul votului: să nu uitaţi să înapoiaţi ştampila şi să vă ridicaţi şi actul de identitate.

*Fraudarea alegerile se pedepseşte penal

*Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale sau un candidat independent se pedepsește cu amendă de la 1.400 de lei până la 2.000 de lei.

*Sunt contravenţii: Părăsirea locului de votare, fără motiv întemeiat, de către membrii comisiei sau de către preşedinte; Completarea defectuoasă a formularelor şi tabelelor cu rezultatele voturilor; Purtarea de către membrii comisiei de ecusoane, insigne sau însemne electorale; Refuzul nejustificat de a înmâna ştampila şi buletinul de vot unei persoane ce are drept de vot.

*Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

*Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani

*Promisiunea, oferirea sau înmânarea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani

*Tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urna a unui număr suplimentar de buletine faţă de cele votate de alegători, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum şi utilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseşte.

*Utilizarea unei cărţi de alegător nule sau a unei cărţi de alegător false ori a unui buletin de vot fals, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.

*Înscrierea cu ştiinţă în copia de pe lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară a unor persoane care nu sunt înscrise în lista electorală permanentă sau în lista electorală complementară constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

*Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, ruperea sigiliilor constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Tentativa se pedepseşte.

*Deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, precum şi utilizarea urnei speciale în alte condiţii decât cele prevăzute la articolul 87 din Legea 67/2004 republicată constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Tentativa se pedepseşte.

*Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani. Aceeaşi pedeapsă se aplică şi persoanelor care transporta urna specială fără a face parte din biroul electoral al secţiei de votare. Tentativa se pedepseşte.

*Votarea de către o persoană care nu are drept de vot, precum şi votarea de mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

1 noiembrie 1599: 425 de ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul, în Cetatea Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

1 noiembrie 1599: 425 de ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul, în Cetatea Alba Iulia Deși au trecut mai bine de patru secole de când Alba Iulia a fost pentru prima dată capitala țărilor române unite sub sceptrul lui Mihai Viteazul, înainte de îndeplinirea idealului românesc, de unire a teritoriilor de la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea