Albaiulienii sunt invitați la Operă – În 11 și 15 mai Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui două spectacole-eveniment
Primăria Alba Iulia a inițiat o relație de colaborare cu Opera Națională Română din Cluj-Napoca prin care instituția de cultură va aduce în municipiul nostru o serie de spectacole-eveniment.
”Primarul Mircea Hava a avut recent o întâlnire cu directorul operei din Cluj-Napoca, prestigiosul tenor Marius Budoiu, dar și cu echipa tehnică, în dorința de a creiona un portofoliu de spectacole pentru următoarea perioadă. Colaborarea vizează în mod clar stimularea interesului albaiulienilor pentru formule culturale contemporane, puse în scenă de muzicienii și soliștii operei din Cluj-Napoca. Alba Iulia va avea parte în acest început de vara de o premiera absolută la nivel național: montarea în aer liber a spectacolului de operă AIDA, de Verdi”, precizează Mihai Coșer, purtător de cuvânt al administrației locale.
Până atunci, duminică, 11 mai, de la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba- Iulia, copiii îi vor putea vedea pe zglobii Hänsel şi Gretel în povestea muzicală după fraţii Grimm, ce le poartă numele. Basmul îndrăgit al copilăriei tuturor, pus pe muzica lui Engelbert Humperdinck, îi va purta pe cei mici printre desişurile pădurii, căsuţa de turtă dulce a Vrăjitoarei şi bagheta magică a Zânei Zorilor, fiind un spectacol potrivit pentru a fi urmărit.
Alături de vocile veselilor artişti Alexandra Hordoan, Simona Baltog, Daniela Mureşan Chişbora, Horaţiu Ruşti, Liza Kadelnik şi Ioana Dan, spectacolul va fi completat de plăcutul acompaniament la pian al Adelei Bihari, iar regia artistică e semnată de Diana Todea. Spectacolul are o pauză. Intrarea este libera.
Joi, 15 mai, ora 18.00, la 139 de ani de la premiera pariziană, „Carmen” opera muzicală a lui Georges Bizet va prinde viaţă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Alba-Iulia, printr-un spectacol ritmat de balet, intepretat de Opera Națională Română Cluj-Napoca.
Povestea tragică de iubire care a impresionat generaţii întregi, o are ca protagonistă pe frumoasa şi îndrăzneaţa Carmen, lucrătoare într-o fabrică de ţigări din Sevilla, care se îndrăgosteşte pasional de soldatul Don José. Emoţiile şi marea pasiune dintre cei doi sunt însă spulberate de apariţia viteazului şi cuceritorului Escamillo.
Jucat pentru prima dată la „Opéra Comique” din Paris, pe data de 3 martie 1875, libretul s-a constituit într-un spectacol de vastă adresabilitate pentru publicul din întreaga lume. Baletul surprinde o senzuală şi efervescentă Carmen, prinsă dramatic între două iubiri pasionale, cea a soldatului Don José şi a toreadorului Escamillo. Lanţul întâmplărilor plasează spectatorii în antrenanta poveste din Sevilla, cu intrigi şi trădări, unde adorata Carmen renunţă la dezertorul Don José, în favoarea toreadoului, declanşând răzbunarea supremă a primului.
Acest cadru aduce pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca o distribuţie importantă, formată din Anamaria Boancă, Lucian Bacoiu, Dalia Costea, Mircea Baritchi, Dan Orădan, Liana Taloş, Radu Sântimbrean, Valentin Mihăilă, Monica Pintea Martin, Daniel Moga, Marius Toda şi Mircea Cădariu. Scenariul de balet este realizat de Emil Strugaru, iar coregrafia se află sub semnătura lui Adrian Mureşan.
Spectacolul începe la ora 18.30 şi se încheie în jurul orei 21.00. Invitațiile în regim de gratuitate vor putea fi ridicate începând de vineri, 9 mai, de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.
”Vă aşteptăm la o seară ritmată de balet, cu iz spaniol şi accente fermecătoare de şatră gitană!”, transmit organizatorii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Jandarmii montani pregătiți pentru sezonul de iarnă: Recomandări pentru persoanele care merg pe munte
Jandarmii montani pregătiți pentru sezonul de iarnă: Recomandări pentru persoanele care merg pe munte Jandarmii de la posturile montane sunt la datorie și le recomandă iubitorilor de drumeții să manifeste prudență, să se informeze cu privire la prognoza meteo și la starea traseului înainte de a porni la drum și să nu se abată de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan