Albaiulienii au istorie, au cu ce se mândri: Imagini „de poveste” din Cetatea Alba Carolina
Alba Iulia, un oraş cât o istorie întreagă. Cetatea istorică a Alba Iuliei a devenit în ultima vreme „o muză” pentru mulţi fotografi amatori sau profesionişti, asta spre bucuria tuturor albaiulienilor, şi nu numai, care se pot mândri, fără nicio lipsă de modestie, că au cea mai frumoasă Cetate din România. Pentru că fotografiile au un rol foarte important în istorie, viziunea şi inspiraţia acestora evidenţiind şi dând naştere a sute de mii de poveşti care nu vor muri niciodată, am făcut o selecţie de imagini inedite care cu siguranţă vă vor răsfăţa privirile „însetate” de frumos.
Apoulon – Apulum – Bălgrad – Alba Iulia, o cetate, un oraş, o capitală, un simbol al daco-romanităţii şi românităţii de peste 2000 de ani.
Oraşul intrării triumfătoare a marelui voievod Mihai Viteazul şi al primei Uniri a Ţărilor Române de la 1600 dar şi al Golgotei martirilor Horea, Cloşca şi Crişan, conducătorii Răscoalei de la 1784-1785. Oraşul simbol al Marii Uniri a tuturor românilor de la 1918 şi al Încoronării Regelui Ferdinand I de la 1922.
Un oraş ce a fost capitala Transilvaniei, vreme de aproape 1000 de ani! Un oraş cât o istorie întreagă!! O adevărată Mecca a tuturor românilor!!! Mai că nu are „rival” în lumea întreagă… Acesta este minunatul oraş-cetate cu care albaiulienii se pot astăzi mândri, fără niuciun fel de falsă modestie. Istoria bogată, patrimoniul istorico-cultural lăsate de înaintaşii noştri reprezintă o bogăţie fără seamăn pentru noi toţi, dar în acelaşi timp ne şi obligă să-i adăugăm noi valenţe cultural-edilitare şi să le transmitem mai departe… urmaşilor, urmaşilor noştri. Ceea ce, din fericire, în ultimii ani s-a şi întâmplat.
Un vis, o idee, o administraţie lucidă, un parteneriat public-privat, un proiect bine gândit, la timpul oportun, au făcut din Cetatea Alba Iuliei o adevărată „perlă” a turismului din România. Dovada, miile de turişti ce au vizitat-o în ultimii ani de când s-a restaurat şi a devenit mai vie ca niciodată. Spunem vie, deoarece după cum bine ştiţi sau aţi aflat, cel puţin în ultimii doi ani, Piaţa Cetăţii, dar şi întregul edificiu istoric au devenit scene aproape săptămânale ale unor mari festivaluri naţionale şi internaţionale de muzică, film, teatru, divertisment, scenete istorice etc. Transformările sunt evidente şi trebuie să continue.
Dar, destul cu vorba…cu cuvintele. Mult mai bine, cu siguranţă, „vorbesc” de la sine imaginile „de poveste” surprinse de fotografi profesionişti, pe care vi le prezentăm mai jos şi care sperăm să vă convingă de „arta frumosului” developată din minunata Cetate Alba Carolina. Surprinsă recent în imagini inedite de fotografi profesionişti, ea pare mai gătită „decât o mireasă”, fiind pregătită să-şi primească oaspeţii din ţară şi de peste hotare.
Sursa foto Facebook: Romulus Oprişcan, Municipiul Alba Iulia, Alessia Marinescu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii
Fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii O fostă șefă a Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sporto zi ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG