Albac, prima stațiune turistică din Alba, dispune de 700 de locuri de cazare, iar prețurile pentru o noapte variază între 60 și 160 de lei
Localitatea Albac, declarată în 2004 prima stațiune turistică din județul Alba, dispune în prezent de 53 de unități de cazare cu 700 de locuri, iar prețurile pentru o noapte într-o cameră dublă variază între 60 și 160 de lei. Majoritatea turiștilor vin pe meleagurile Țării Moților pentru sporturi de iarnă, iar vara pentru a vizita obiectivele turistice din Munții Apuseni, dar și pentru drumeții montane.
Localitatea Albac din Munții Apuseni s-a dezvoltat încet, dar sigur. Acum 12 ani, când a fost declarată printr-o hotărâre de guvern stațiune turistică, pe raza ei erau amenajate doar trei pensiuni clasificate, iar acum există 53 de unități de cazare, unele cu patru sau cinci margarete, construite cu finanțare europeană.
Primarul comunei Albac, Tiberiu Todea, a declarat că primii pași în dezvoltarea turismului au fost făcuți imediat după de Revoluție, de ”câțiva oameni inimoși”, care au vizitat pensiunile din stațiunile turistice din Franța și Austria, pe care le-au luat ca model.
În prezent, ofertele pensiunilor din Albac sunt dintre cele mai variate. Pentru a fi mai atractivi, unii administratori au amenajat piscine în aer liber, iar alții plimbă turiștii cu căruțele sau organizează cursuri de echitație. Unii patroni oferă spre închiriere ATV-uri, iar alții pun la dispoziția turiștilor biciclete pentru drumeții montane.
Spre exemplu, la o pensiune, unde prețul la cazare pentru o noapte într-o cameră dublă este 80 de lei, clienții beneficiază de piscină în aer liber, un loc de joacă pentru copii, cu perete de alpinism, facilităţi de tir cu arcul şi o tiroliană. O pensiune amplasată lângă râul Arieș, unde prețul pe noapte este 130 de lei, oferă sală de fitness, saună și piscină interioară. O altă unitate de cazare, unde prețul pentru o cameră dublă este 100 de lei, pune la dispoziția clienților facilități pentru picnic, biciclete și mese de biliard. Totodată, unitățile de cazare dispun de bucătării tradiționale, servind slănină, caltaboș, toba, brânză, sarmale cu ciolan afumat, cozonaci la cuptor, cârnați, pâine făcută în cuptoare, balmoș, afinată sau palincă pe platouri confecționate din lemn.
Dacă iarna turiștii aleg să vină la Albac pentru cele trei pârtii de schi de la Arieșeni, aflate la circa 20 de kilometri, vara stațiunea este frecventată datorită obiectivelor turistice din Munții Apuseni. Unul dintre ele este peștera ”Ghețarul de la Scărișoara”, declarat primul Monument al Naturii în România, în 1938. Intrarea în gheţar se face printr-un aven de stâncă şi vegetaţie de 48 de metri adâncime, şi un diametru larg de 60 de metri. De cum intri pe portiţa ce duce la peşteră, aerul devine altul, iar temperatura scade şi se simte cu fiecare treaptă coborâtă pe scara metalică. Poate cel mai interesant obiectiv turistic din Munții Apuseni este Peștera Urșilor, care găzduiește urme și fosile ale ursului de cavernă, dar și formațiuni spectaculoase de stalactite și stalagmite. Totodată, în Apuseni se regăsesc locuri pitorești deosebite și mai multe cascade, iar pasionații de istorie au ocazia să vadă casa memorială a lui Avram Iancu, a lui Horea și Galeriile Romane de la Roșia Montană. Alte obiective de vizitat în Munții Apuseni sunt Groapa Ruginoasă, Stâna de Vale, Cetățile Ponorului, Dealul cu Melci, peștera Poarta lui Ionele sau Cheile Arieșului.
De 12 ani, după declararea localității ca stațiune turistică, în primul weekend din luna septembrie, la Albac se organizează Târgul Naţional de Turism Rural, ce are scopul de a promova potențialul turismului rural românesc, dar mai ales localitățile din Munții Apuseni, potrivit primarului comunei Albac, Tiberiu Todea.
”Dacă ar fi să facem acum un bilanţ al acestui târg eu, ca reprezentant al administraţiei locale dintr-o staţiune turistică, vă spun categoric că şi-a atins scopul şi este un instrument necesar pentru promovarea turismului rural. Numărul pensiunilor din zonă a crescut foarte mult, numărul agenţiilor de turism care sunt interesate de această zonă este tot mai mare, apoi numărul de turişti creşte continuu, de la an la an. Adevăratul scop pentru care acest târg a fost înfiinţat a fost promovarea turismului rural din Munţii Apuseni, însă el a devenit un etalon pentru turismul rural românesc fiind cel mai important târg de profil din România” a spus Tiberiu Todea.
La ediţia din acest an, care a avut loc în acest weekend, au fost prezente cu oferte turistice zeci de pensiuni din localităţi din România din diferite zone cu potenţial în turismul rural printre care şi localităţile din Munţii Apuseni, zonă denumită de turişti şi „Mica Elveţie a României”. În cadrul târgului au fost promovate și tradiţiile şi meşteşugurile populare, iar aproape 70 de meşteri populari din mai multe județe și-au expus produsele, respectiv ţesături şi articole croşetate, obiecte din lemn, metal sau sticlă, împletituri din cânepă şi nuiele, obiecte tradiţionale de olărit, cojoace şi opinci, icoane pe sticlă dar şi produse din piatră şi şindrilă. Evenimentul s-a încheiat cu un concurs de gastronomie, o paradă a portului popular și spectacol folcloric.
Localitatea Albac se află la 100 de kilometri de municipiul Alba Iulia, iar potrivit ultimului recensământ aici locuiesc aproape 2.100 de persoane.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier la Valea Lupșii: O persoană rănită după ce o mașină s-a răsturnat în afara carosabilului
ACCIDENT rutier la Valea Lupșii: O persoană rănită după ce o mașină s-a răsturnat în afara carosabilului Un accident rutier a avut loc duminică seara, în jurul orei 19.50, la Valea Lupșii. Un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier MORTAL pe DN 1: Un adolescent de 18 ani […]