Rămâi conectat

Actualitate

Alba – un judeţ ferit de riscuri majore precum inundaţiile, cutremurele, alunecările masive de teren

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

De la începutul anului primim ştiri îngrijorătoare: ba s-au înmulţit cutremurele din zona Vrancea (de cele de pe plan mondial ce să mai zic?), ba ne ameninţă seceta ori inundaţiile. Într-un asemenea context am fost curioşi să vedem ce riscuri naturale ameninţă judeţul Alba. Am aflat că înconjurat de munţi, judeţul Alba este unul sigur în ceea ce priveşte riscurile naturale. Rar judetul albane-a fost dat să vedem câte-o viitură, o alunecare de teren… ce să mai vorbim de cutremure în zona noastră. Au fost acele inundaţii în anii’ 70, câteva pe la Ocna Mureş în urmă cu puţin timp, înghiţirea Plusului tot din oraşul Ocna Mureş, şi câteva maşini stricate de la grindină sau ruperea unor copaci. Cu toate acestea, judeţul nostru chiar se poate numi sigur din acest punct de vedere. Factorul determinant în acest aspect îl reprezintă relieful, Alba fiind înconjurat de Munţii Apuseni, Munţii Cindrelului şi Munţii Sebeşului. Nici precipitaţiile de-a lungul anului nu sunt foarte severe, iar malurile râurilor care traversează judeţul sunt… ca să nu exagerăm sau să vorbim în ceas rău, destul de sigure.
Judeţul Alba, este după noua hartă de hazard şi inundaţii, o zonă administrativă cu risc mediu spre mic în ceea ce priveşte inundaţiile sau alte calamităţi naţionale, fapt care ar trebui să ne bucure pe toţi. Zone de risc natural sunt arealele delimitate geografic, în interiorul cărora există un potenţial de producere a unor fenomene naturale distructive, care pot afecta populaţia, activităţile umane, mediul natural şi cel construit şi pot produce pagube şi victime umane. Vorbim de zonele de risc natural cauzat de cutremure de pământ, inundaţii şi alunecări de teren. Zonele de risc cauzate de alte fenomene naturale se supun reglementărilor specifice.
Conform actualizării planului de amenajare a teritoriului judeţului Alba, în toate municipiile, oraşele şi comunele din judeţ au fost identificaţi factorii de risc şi problemele de mediu. Iată care este situaţia în cele patru municipii ale judeţului nostru. În Alba Iulia sunt circa 10 hectare predispuse alunecărilor de teren (în zona parâul Iovului), o jumătate de kilometru de eroziuni de maluri, văi torenţiale, zone indundabile (zona râului Ampoi la confluenţa cu râul Mureş), zone mlăştinoase. Aceaşi factori de risc îi întâlnim şi în Aiud, Sebeş şi Blaj, şi în foarte multe oraşe şi comune din Alba. În zona montană se întâlnesc şi dislocări de stânci şi căderi de pietre. Pentru diminuarea acestor riscuri autorităţile locale şi judeţene au demarat diferite proiecte pentru protecţia malurilor, înălţarea digurilor, plantarea de copaci pentru stoparea alunecărilor de teren şi multe alte observaţii care se aduc protecţiei populaţiei. Este un lucru foarte bun să nu fii expus factorilor de risc atât pentru turism, cât şi pentru locuri de muncă, pentru dezvoltare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Miting proeuropean în Bucureşti, în marile oraşe ale României, dar și Bruxelles și Milano: „Vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Miting proeuropean în Bucureşti, în marile oraşe ale României, dar și Bruxelles și Milano: „Vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând” Un marș pro-european este organizat de Comunitatea „Rezistența” vineri, 9 mai 2025, în Capitală, între Piața Universității și Piața Victoriei, între orele 18.00 și 23.00. Au fost anunțate manifestații și în alte […]

Citește mai mult

Actualitate

Economistul Radu Georgescu: „Eu nu plătesc niciodată anticipat creditele mele”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Economistul Radu Georgescu: „Eu nu plătesc niciodată anticipat creditele mele” Într-o postare în mediul online economistul Radu Georgescu oferă un răspuns la o întrebare pe buzele multor români: „Este bine să plătesc mai repede creditul de la bancă?” Unii spun că este bine. Alții că nu este bine Pe cine să crezi? Citește și: Economistul […]

Citește mai mult

Actualitate

Adrian Negrescu: ,,Economia României se scufundă ca Titanicul. Ne prăbușim cu singura vestă de salvare posibilă pe care o vom avea – FMI”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Adrian Negrescu: ,,Economia României se scufundă ca Titanicul. Ne prăbușim cu singura vestă de salvare posibilă pe care o vom avea – FMI” Adrian Negrescu a avertizat vineri, 9 mai 2025 pe contul său de Facebook, pe un ton alarmist, cu privire la prăbușirea iminentă a României, cauzată – în viziunea analistului economic – de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea