Rămâi conectat

Ştirea zilei

ALBA: Romii români și OFII, sau cum cheltuiesc autoritățile franceze banii contribuabililor din Hexagon pe proiecte naive

Bogdan Presecan

Publicat

în

locuri de munca romiAutoritățile franceze fac eforturi să îi convingă pe romii români stabiliți în Hexagon să revină de bună voie în țară. Pentru aceste acțiuni politicienii și funcționarii cheltuiesc sume importante din banii contribuabililor francezi, din păcate însă fără rezultate. Programe și proiecte naive, făcute din birouri de funcționari publici, prin care politicienii se justifică în fața electoratului că fac ceva pentru a scăpa francezii de oroarea taberelor insalubre de romi și povara pe care aceștia o reprezintă pentru bugetul de stat franțuzesc.

Un astfel de demers pare să fie și proiectul pilot, finanțat de Oficiului Francez pentru Imigrație și Integrare (OFII), ce are ca și grup țintă familiile de romi din Alba, care și-au exprimat în mod oficial și legal, intenția de a se întoarce acasă.

În cadrul acestui program, autoritățile franceze pun la bătaie sume importante pentru readucerea în țară și reinserția economică a 20 de familii de romi, domiciliate în localități din județul Alba și care se află în prezent în Departamentul Rhône din Franța, cel mai probabil la cerșit.

Programul se derulează la nivelul mai multor regiuni din România, în funcție de parteneriatele deja create între administrațiile județene din țara noastră și cele din Franța.

În acest sens, la sfârșitul anului 2013, în ceea ce privește județul nostru, a fost semnat un acord de cooperare între Oficiul Francez pentru Imigrație și Integrare, Consiliul Județean Alba și Departamentul Rhône, “în vederea asigurării reintegrării sociale și economice a familiilor de romi, membrii acestora urmează să fie sprijiniți în ceea ce privește elaborarea și punerea în aplicare a unui proiect sustenabil.”

Potrivit acordului, Oficiul Francez pentru Imigrație și Integrare (OFII) vizeaza cetățenii români aparținând minorității romilor, care se găsesc în Departamentul Rhone, în situație ilegală sau în situație de sărăcie și care doresc să se întoarcă în țara de origine.

OFIDupă exprimarea acordului in scris a faptului că doresc să revină în localitatea de domiciliu din România, romii emigrați în Franța ar urma să fie transportați cu bagaje și copii acasă, unde cu sprijinul partenerilor locali (primărie, consiliu județean, Prefectură, DGPCAS, șamd) vor fi sprijiniți financiar să demareze o afacere. În prima etapă, cea de acompaniament social vor primi maxim 300 de euro, timp de două-trei luni. Vor fi sprijiniți, în funcție de domeniul în care vor să dezvolte afacerea, să facă un proiect economic. OFFI va oferi 200 de euro pentru ca business plan-ul să fie evaluat, respectiv să i se facă un studiu de fezabilitate. Apoi francezii mai dau maxim 700 de euro per beneficiar/familie pentru formare profesională. Urmează ca apoi, romii reveniți acasă să primească maxim 3360 de euro pentru demararea afacerii (ex: creșterea animalelor, agricutura, produse artizanale,șamd). Programul mai prevede ca un organism (ex: ONG) să fie plătit cu 1000 de euro să monitorizeze timp de un an derularea proiectului economic.

Am profitat de faptul că ieri am participat pentru o scurtă perioadă de timp la întâlnirea dintre noul manager de proiect pentru reinserție OFFI în România și partenerii locali din Alba în acest program, reprezentanți ai Consiliului Judetean Alba, DGPCAS, Prefectura, inutila filială Alba a Agenției Naționale pentru romi, ISJ, DSP, etc, ca să adresez o întrebare reprezentantului OFFI.

M-am referit la o problemă fundamentală a modului în care a fost gândit și construit acest program. Adică, pe lângă faptul că s-ar putea interpreta că se face o discriminare pozitivă între romii care au emigrat în Franța și cei care au rămas acasă, efectul urmărit al programului are șanse mari să fie invers proporțional decât cel scontat. Adică, pentru fiecare rom convins să se reîntoarcă acasă, vor pleca în Franța cel puțin alți zece, dorind și ei să facă o plimbare și să se întoarcă acasă patroni. Pe lângă acest aspect, și presupunând că familia de romi va reuși să pună pe picioare o afacere din care să se poată întrețină, în comunitatea de romi în care se vor întoarce, exemplul romului pricopsit cu bani și atenție de la francezi riscă să genereze tensiuni în interiorul comunității și presiuni suplimentare pe autoritățile locale.

OFI Mihaela ConstantinescuÎn concluzie, am întrebat-o pe Mihaela Constantinescu (FOTO stânga), managerul de proiect pentru reinserție OFFI în România, ce consideră despre aspectele sesizate. Mi-a răspuns clar și foarte promt, că în Franța se desfășoară în prezent campania electorală de dinaintea alegerilor locale și că nu poate face nici un fel de comentariu pe marginea problemelor ridicate.

Politica e politică și în Franța și se pare că banii contribuabililor francezi sunt gestionați de tot felul de specialiști de birou, care nu au înțeles nimic din cultura închisă și nevoile romilor din România.

Mi se pare emblematic exemplul comunității de romi din localitatea bihoreană Tinca, care numără peste 1.400 de persoane. De doi ani, autorităţile din Lyon investesc aici, însă chiar şi aşa romii sunt hotărâţi să se întoarcă în Franţa.

“Dacă ei nu ne vor, noi îi vrem. Noi îi iubim şi le mulţumim pentru tot ce fac pentru noi”, declarau romii din Tinca, în 2013 jurnaliștilor aflați într-o vizită de lucru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea