Alba Iulia, un mic oraș al sensurilor giratorii scumpe. Un giratoriu mai mic decât o cameră a costat cât o casă cu etaj
Pentru nouă sensuri giratorii, toate achiziționate în urma unor cereri de ofertă postate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice SEAP și construite ulterior de SC Elis Pavaje SRL Petrești, Primăria Alba Iulia a plătit aproape 1,4 milioane de lei, adică peste 300.000 de euro.
Cel mai scump sens giratoriu, cel de la intersecția Bulevardului Încoronării, cu strada Octavian Goga, este și cel mai recent construit. Prețul pentru acesta a fost 307.510 de lei, adică 67.000 de euro, bani cu care s-ar putea construi o casă în Alba Iulia.
Cât au costat sensurile giratorii construite recent:
Sensul giratoriu de la intersecția Bulevardului Revoluției cu strada Toporașilor a costat 168.939 de lei.
Sensul giratoriu de la intersecția străzii Henri Coandă (Oborului) cu Vasile Alecsandri a costat 75.566 de lei.
Sensul giratoriu de la intersecția străzii Doinei cu Calea Moților a costat 88.247 de lei.
Sensul giratoriu de la intersecția Bulevardul Horea cu Calea Moților a costat 237.538 de lei.
Sensul giratoriu de la intersecția Bulevardul Revoluției cu strada Vasile Goldiș a costat 190.701 de lei
Sensul giratoriu de la intersecția Bulevardul Revoluției cu strada Cloșca a costat 134.753 de lei
Sensul giratoriu de la intersecția Bulevardul Încoronării cu strada Octavian Goga a costat 307.510 de lei
Sensul giratoriu de la intersecția străzii Tudor Vladimirescu cu Henri Coandă a costat 85.660 de lei
Sensul giratoriu de la intersecția străzii Tudor Vladimirescu cu Moților a costat 97.815 de lei
Pe lângă acestea, în ultima perioadă, în Alba Iulia, s-au construit și alte sensuri, fie în cadrul unor proiecte de reabilitări de drumuri care prevedeau și astfel de obiective, fie la cererea unor societăți comerciale (Ex. Lidl, Selgros, Penny etc).
Alte trei sensuri giratorii, la intersecția străzii Alexandru Ioan Cuza cu Ambient, benzinăria Petrom și șoseaua de centură au fost construite de către Florea Grup, în cadrul proiectului de modernizare a unei părți din DN 1 și E 81.
Faptul că în Alba Iulia, în ultima perioadă, au ”înflorit” sensurile giratorii, a atras foarte multe critici la adresa administrației locale și a devenit chiar subiect de campanie electorală împotriva lui Mircea Hava.
Cel mai controversat este cel de la intersecția străzii Tudor Vladimirescu cu Calea Moților, unde este amplasat și un semafor și s-au produs foarte multe accidente, o parte dintre autoturismele implicate ricoșând chiar în sediul băncii Raiffeisen, aflat în vecinătate.
Comisarul de poliție Mihai Rus, șef al Poliției Alba, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, răspunzând întrebărilor puse de jurnaliști, că sensul giratoriu de la magazinul Unirea din Alba Iulia este oportun, dar semaforul și trecerile de pietoni sunt prea aproape de centrul intersecției.
”Este oportun însă consider că dacă acele treceri de pietoni s-ar fi realizat la o distanță puțin mai mare de centrul intersecției s-ar fi fluidizat mai bine traficul”, a spus, în luna august, Mihai Rus.
Potrivit Primăriei Alba Iulia, în prezent, nu se mai construiesc alte sensuri giratorii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]