Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia în imagini de epocă: Hotelul ”Hungaria”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Edificiul a fost construit în Alba Iulia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea (1887), după asanarea terenului mlăştinos şi delimitarea zonei centrale. Amplasat pe latura de vest a pieţei, la extremitatea sudică, a fost una dintre primele şi relativ puţinele clădiri importante ale oraşului, fiind considerată prin monumentalitatea proporţiilor şi eleganţa formelor neoclasiciste care împodobeau faţadele, cea mai reprezentativă dintre acestea.

În decursul timpului o parte a clădirii (aripa dreaptă) a fost destinată „Casei de păstrare” apoi „Băncii Transilvania”, filiala Alba Iulia, care în 1934, devine proprietara hotelului. Până la demolarea edificiului în jurul anului 1980, acesta a purtat diferite denumiri: „Hungaria”, „Dacia” (după 1 Decembrie 1918), „Apulum” (din 1968).

În camerele hotelului au fost găzduite personalităţile vremii, în timp ce sălile restaurantului, cafeneaua sau braseria erau transformate ocazional în cazinou pentru spectacole, loc de întruniri şi spaţii de expoziţii.

În 1885, la împlinirea a 100 de ani de la Răscoala ţărănească s-a intonat în sala restaurantului „Cântecul lui Horea”, în prezenţa autorităţilor; în seara zilei de 30 noiembrie 1918 aici au loc dezbaterile fruntaşilor români, legate de hotărârile care urmau a se adopta a doua zi, în cadrul Marii Adunări Naţionale, optându-se pentru Unirea fară condiţii.

Manifestările culturale mai deosebite, care au avut loc în salonul hotelului, au fost alături de numeroasele conferinţe, concerte şi recitaluri, expoziţiile de artă. Aici expune, în perioada interbelică pictorul rus Sebastian Sapirof membru al şcolii de pictură de la Baia Mare, iar după război omniprezentul artist local Eugen Handelsmann, ale cărui lucrări de caricatură erau întotdeauna o prezenţă inedită şi mult aşteptată în vitrinele restaurantului.

SURSA: Gheorghe FLEŞER – ”Alba Iulia. Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”

_______________________________

În Alba Iulia avem clădiri și monumente vechi de sute de ani însă sunt foarte mulți care nu le cunosc istoria. ziarulunirea.ro vă prezintă o serie de articole în care veți afla despre arhitectura vechiului oraș și veți afla poveștile celor mai importante edificii, așa cum sunt ele prezentate în volumul ”Alba Iulia – Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”, semnat de Gheorghe Fleşer – o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui albaiulian pasionat de cunoașterea și păstrarea memoriei trecutului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ALERTĂ în Alba: Femeie din Sebeș, dată DISPĂRUTĂ din nou de familie. A mai plecat de acasă în urmă cu trei luni, dar și acum 2 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

ALERTĂ în Alba: Femeie din Sebeș, dată DISPĂRUTĂ din nou de familie. A mai plecat de acasă în urmă cu trei luni, dar și acum 2 ani Polițiștii din Alba caută o femeie care a dispărut din municipiul Sebeș. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea