Ajutoarele de căldură, dirijate doar spre săraci
Ministerul Muncii a anunţat că schimbă regulile de acordare a ajutoarelor pentru căldură începând cu sezonul rece 2011-2012. Este vorba doar despre gospodăriile racordate la CET-uri, nu şi de cele cu încălzire pe centrale proprii sau cu lemne.
Potrivit statisticilor Ministerului Muncii, la această oră, 1,4 milioane de familii sunt racordate la CET. Noutatea principală este că, dacă până acum, toţi cei care erau racordaţi la sistemul centralizat de încălzire primeau subvenţie, din iarna următoare statul va acorda ajutoare financiare doar familiilor considerate vulnerabile.
„În iarna trecută, fiecare român a primit 750 de lei subvenţie de la stat şi de la bugetul local, fie că era sărac sau bogat, notar sau pensionar cu un venit de trei milioane de lei. În plus, săracii mai primeau încă 600 de lei ajutoare de încălzire. Anul acesta subvenţia n-o mai dăm tuturor, ci doar celor vulnerabili”, a explicat ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu. Modificările vor fi făcute printr-o ordonanţă de guvern care va fi pe masa Executivului la următoarea şedinţă.
lPlafoane noi
În plus, ministerul a crescut plafonul de venit al celor consideraţi vulnerabili. Anul trecut, statul a acordat subvenţii între 100% şi 10% celor cu venituri de până la 615 lei pe membru de familie. Din iarna 2011 – 2012, plafonul de venit pe membru de familie a crescut la 786 de lei (unde se acordă o subvenţie de 5%), iar pentru persoanele singure, la 1.082 de lei. Estimativ, numărul beneficiarilor va creşte de la 200.810, la 331.296. Ministrul Muncii a arătat că se aşteaptă la o implicare mai mare din partea autorităţilor locale: „În anul acesta consumatorii vulnerabili vor plăti exact cât au plătit şi anul trecut, cu condiţia ca autorităţile locale să plătească ajutoarele de încălzire. Ele au libertatea să dea subvenţii în continuare pentru toată lumea, să le retragă total sau să le combine cu ajutoarele de la bugetul local”. Sebastian Lăzăroiu a spus că, din estimările Ministerului Muncii, noile reguli ar trebui să facă o economie de 500 de milioane de lei din totalul de 1,2 miliarde de lei, cât s-a cheltuit anul trecut numai pe subvenţii ale gigacaloriei şi ajutoare de încălzire.
lTractorul elimină subvenţia
O altă noutate a viitoarei ordonanţe este dată şi de eligibilitatea familiilor pentru a fi considerate vulnerabile. „Se iau în calcul şi bunurile din gospodărie, nu numai veniturile. Adică, dacă solicitantul se încadrează la venituri, dar are, de exemplu, şi un tractor sau un gater ori câteva hectare de teren, nu e considerat eligibil”, a explicat Lăzăroiu.
El a anunţat că se vor schimba şi regulile de acordare a subvenţiei, astfel că vor fi verificaţi 60% din cei care depun la primării dosare pentru subvenţie, iar aceştia vor fi aleşi aleatoriu de către minister. Până în prezent erau verificaţi doar 3% din cei care depuneau cerere de subvenţie şi declarau în nume propriu că îndeplinesc condiţiile pentru ajutor. „Când am făcut un control pe anul trecut, din 30% din dosarele verificate, 18% aveau nereguli, fiind vorba de fraudă, respectiv un milion de lei – sumă acordată necuvenit”, a spus Lăzăroiu. (A.V.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]