Ajutoare pentru familii monoparentale 2025: Care este valoarea sprijinului financiar. Condiții de acordare
Ajutoare pentru familii monoparentale 2025: Care este valoarea sprijinului financiar. Condiții de acordare
Statul român oferă un ajutor financiar lunar de până la 1.200 de lei pentru familiile monoparentale, o categorie de români vulnerabili în fața costurilor de trai. Acest sprijin financiar este destinat să acopere o parte din cheltuielile esențiale ale acestor familii, care se confruntă cu provocări financiare majore.
Conform reglementărilor legale, familia monoparentală este definită ca fiind formată dintr-o persoană singură, care îngrijește unul sau mai mulți copii, ca urmare a unui divorț, decesul unui părinte sau alte situații speciale. Statul român sprijină această categorie cu ajutoare financiare adaptate la situația fiecărei familii.
Ajutorul este diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe membru de familie și numărul de copii. Astfel, familiile cu venituri foarte mici vor primi sume mai mari pentru a sprijini întreținerea copiilor. De exemplu, o familie monoparentală cu patru sau mai mulți copii poate beneficia de ajutor de până la 1.200 de lei, în funcție de venitul per membru de familie.
Ajutoare pentru familiile monoparentale 2025:
Ajutorul este împărțit în funcție de venitul mediu lunar pe membru de familie și de numărul de copii. În cazul unui venit per/membru de până în 200 de lei inclusiv, se vor acorda:
*300 lei pentru familia cu un copil;
*600 lei pentru familia cu 2 copii;
*900 lei pentru familia cu 3 copii;
*1.200 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.
Ajutoare pentru familiile monoparentale cu venituri cuprinse între 201 lei și 530 lei inclusiv se oferă:
*200 lei pentru familia cu un copil;
*400 lei pentru familia cu 2 copii;
*600 lei pentru familia cu 3 copii;
*800 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.
Acte necesare pentru a primi ajutor monoparental:
Pentru a putea beneficia de ajutorul oferit, părintele trebuie să depună o serie de documente la Direcția Generală de Asistență Socială din localitatea de domiciliu. Acestea includ acte de identitate, adeverințe de stare civilă și documente care dovedesc veniturile și alte condiții specifice:
*date de contact valabile: număr de telefon, adresă e-mail;
*acte de identitate părinte și copii;
*istoric de domiciliu pentru titularul cu Carte de Identitate provizorie;
*adeverință de stare civilă emisă de Serviciul de stare civilă din cadrul Evidenței populației;
*adeverință de la penitenciar pentru soțul/concubinul/tatăl copiilor privind data reținerii și data eliberării (dacă este cazul);
*documente/declarație privind domiciliul și/sau adresa de reședință;
*documente privind veniturile: talon extras de cont pensie, alocație copii, pensie alimentară, adeverință de venit salarial lunar, document privind alte venituri realizate/încasate.
De asemenea, începând cu ianuarie 2024, acest ajutor face parte din programul „Venitul Minim de Incluziune”, care înlocuiește alocația pentru susținerea familiei și ajutorul social. Prin acest program, statul finanțează direct familiile monoparentale și persoanele singure aflate într-o situație vulnerabilă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
E jale! România, pe primul loc în Europa la șomaj în rândul tinerilor sub 25 de ani România a devenit ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată a şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor oficiale ale Eurostat publicate în decembrie 2024, depăşind astfel state precum Spania şi Grecia, […]