Rămâi conectat

Politică Administrație

Baie Publică de 150.000 de euro la Aiud

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Aiud a avut loc inaugurarea Băii Publice, obiectiv social realizat printr-un parteneriat între Primăria Aiud, Asociaţia Mesemrom (Asociaţia Romilor) din Elveţia şi Instituţia Prefectului Alba. Noua baie publică se află în cartierul Microraion, fiind amenajată în clădirea fostei Centrale Termice nr. 1, construită în 1966 şi care între timp ajunsese aproape o ruină.

„Este un parteneriat corect între administraţia locală, Asociaţia Mesemrom din Geneva şi Instituţia Prefectului, prin Biroul Judeţean pentru Romi. Acest loc înseamnă mai mult decât o baie publică, pentru că oferă servicii celor care trec acum printr-o perioadă mai grea şi nu-şi pot asigura aceste servicii. Clădirea dispune de o sală multifuncţională, unde oamenii pot socializa, pot face schimburi de bune practici şi pot beneficia de consiliere din partea reprezentanţilor Serviciului Social, pentru a depăşi aceste momente. S-ar putea ca pe viitor să găsim şi alte proiecte comune cu partenerii asociaţiei elveţiene, cărora le mulţumim încă o dată pentru contribuţia materială, know-how dar şi celorlalţi cetăţeni din Elveţia care au contribuit cu bani. Ei pot vedea acum că banii au fost folosiţi în scopul pentru care au fost alocaţi. De asemenea, mulţumesc colegilor din Primăria Aiud care au muncit să ducă această investiţie de la stadiul de idee la tăierea panglicii şi sfinţirea acestui lăcaş„, a declarat primarul Horaţiu Josan.  

Doris Leuenberger, şefa numeroasei delegaţii elveţiene, a ţinut să felicite partea română pentru „un lucru minunat„, pe consilierul prefectural pentru romi, Marcela Şerban, care a mediat relaţia dintre elveţieni şi Instituţia Prefectului, precum şi Primăria Aiud, care a supravegheat lucrările, mulţumind pentru primirea călduroasă. Nu în ultimul rând, a mulţumit conaţionalilor săi din oraşul Geneva, comunele Onex, Confignon şi Meyrin pentru contribuţia financiară adusă la realizarea băii. „Sper ca baia să fie folosită şi ca numeroase persoane să beneficieze de serviciile acesteia”, a spus reprezentanta Asociaţiei Romilor Mesemrom din Geneva.

Marcela Şerban a mulţumit primarului Horaţiu Josan pentru deschiderea de care a dat dovadă pentru această colaborare, precizând că Instituţia Prefectului a fost interfaţa parteneriatului dintre Primăria Aiud şi Asociaţia Mesemrom, pentru ca lucrurile să se deruleze normal, „iar rezultatele se văd”.

La rândul său, viceprimarul Adalbert Krecsak a spus că acesta este un vis care s-a împlinit după aproape 4 ani şi a mulţumit tuturor celor care şi-au adus contribuţia la realizarea acestui obiectiv.

Delia Florea, directorul Direcţiei Tehnice a Primăriei Aiud, a prezentat imagini şi detalii tehnice privind lucrările executate de câştigătoarea licitaţiei – SC Alba Instalaţii, de la stadiul de ruină până la noua baie publică. Apoi, cu toţii au vizitat investiţia proaspăt inaugurată.

Baia publică a costat 609.769,39 de lei (150.000 de euro), din care Asociaţia Mesemrom a contribuit cu 274.589,76 lei (67.000 de euro), diferenţa de 335.179,63 de lei fiind asigurată de municipalitatea aiudeană. Prin proiect s-au realizat reabilitarea şi recompartimentarea clădirii fostei centrale termice, instalaţiile electrice, termice şi sanitare, refacerea finisajelor interioare şi a pardoselilor. Clădirea este dotată cu vestiar pentru bărbaţi, cu 3 cabine de duş şi vestiar pentru femei, cu 7 cabine de duş, spălătorie cu 5 maşini automate de spălat rufe şi 5 uscătoare de rufe, birou administrativ, sală multifuncţională cu mobilier (care va fi închiriată contra cost), magazie, grupuri sociale, inclusiv pentru persoane cu handicap. Pentru reducerea cheltuielilor, au fost montate panouri solare pentru producerea apei calde. Baia publică va fi deservită de 3 persoane din cadrul Serviciului Social.

Primarul Horaţiu Josan a declarat că tarifele vor fi modice pentru persoanele cu venituri mici sau fără venit, dar vor exista şi gratuităţi pentru copii, cuantumul acestora urmând să fie stabilit de Consiliul Local Aiud.

La eveniment au mai fost prezenţi fostul subprefect Romul Popa, consilierul local Tinu Florea, angajaţi ai Primăriei Aiud, preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa” Aiud, Ştefan Drăgoi, alţi invitaţi.

Robert GHERGU

 

 

 

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Noua măsură pentru combaterea corupției: Un pas important spre aderarea la OCDE

Bera Larisa

Publicat

în

Noua măsură pentru combaterea corupției: Un pas important spre aderarea la OCDE Guvernul a adoptat astăzi, 18 iulie 2024, proiectul Ministerului Justiției, care introduce o nouă infracțiune de corupție: mituirea funcționarilor publici străini. Această măsură aliniează legislația națională la prevederile Convenției OCDE Anti-mită și reprezintă un instrument esențial în combaterea faptelor de corupție împotriva funcționarilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea