Agențiile de plasare a forței de muncă în străinătate nu vor mai putea cere comisioane pentru mediere, traducere, îndrumare. Proiect la Ministerul Muncii
Românii care își găsesc de lucru în străinătate cu ajutorul agențiilor specializate nu vor mai plăti comision în domeniul medierii forţei de muncă. Mai mult, Ministerul Muncii și MAE vor avea o situație exactă a românilor care muncesc în alte țări, pe baza datelor transmise trimestrial de firmele care au intermediat găsirea joburilor.
Potrivit legestart.ro, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre privind modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, prin care se introduc noi prevederi pentru firmele care au ca obiect de activitate intermedierea unor locuri de muncă în străinătate. Cele mai multe dintre aceste măsuri noi, susțin reprezentanții ministerului Muncii în nota de fundamentare, sunt luate pentru protecția românilor care lucrează în afara granițelor și “preîntâmpinarea cazurilor de trafic de persoane în scop de muncă”.
Principalele modificări sunt referitoare la:
- procedura de înregistrare sau de notificare a firmelor de plasare a forței de muncă la ITM-ul din localitatea în care își are sediul (cu 5 zile înainte de începerea activității);
- interzicerea perceperii de către agenții sau furnizorii deservicii de plasare a forței de muncă de la solicitanţii locurilor de muncă a unor comisioane, tarife sau taxe, în contextul efectuării serviciilor de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate;
- documentele pe baza cărora au fost angajați românii în străinătate vor fi păstrate, obligatoriu, de către societăți, timp de 10 ani;
- procedura de cooperare dintre Ministerul Muncii și Ministerul Afacerilor Externe pentru a întomci evidența tuturor românilor care lucrează în străinătate;
- amenzile și controalele vor fi efectuate de Inspecția Muncii – se introduc niveluri distincte de sancţionare.
Art. 10 se modifică și va avea următorul cuprins:
“(1) Activitatea de mediere în vederea angajării cetățenilor români în străinătate se efectuează gratuit, fără a se percepe de la aceștia comisioane, tarife sau taxe, inclusiv pentru consultanţă, îndrumare pentru angajare, sprijinire în vederea redactării unor documente necesare angajării, traduceri de acte, testarea aptitudinilor şi abilităţilor, preselecţie sau pentru orice alte activităţi efectuate în vederea angajării.
(2) Comisioanele, tarifele sau taxele prevăzute la alin. (1), sunt percepute de la angajatorii străini, persoane juridice sau fizice în vederea prestării activității de mediere de către agenții de plasare a forței de muncă sau de către furnizorii de servicii de plasare a forței de muncă.”
Articolul 17 se modifică și va avea următorul cuprins:
“Art.17 Cetățenii români care se angajează în străinătate în țările cu care România are încheiate acorduri, înțelegeri și convenții bilaterale și multilaterale în domeniul securității sociale beneficiază de drepturile de protecție socială prevăzute de aceste reglementări.”
Amenzile în cazul în care societățile nu se înscriu și nu notifică agențiile de ocupare a forței de muncă sunt de la 10.000 lei la 20.000 lei. Aceleași sancțiuni le pot lua operatorii economici dacă nu întocmesc corect, cu toate documentele prevăzute de această hotărâre, dosarul candidatului. O altă interdicție este cea referitoare la plasarea forței de muncă în cazul activităților în statele în care țara noastră este parte din acorduri, înțelegeri sau convenții.
Articolul 20 se modifică și va avea următorul cuprins:
“Art. 20 Agenţii de plasare a forţei de muncă precum și furnizorii de servicii de plasare a forței de muncă nu pot plasa forţă de muncă pentru activităţi şi domenii reglementate de acorduri, convenţii, înţelegeri, aranjamente şi protocoale în domeniul circulaţiei forţei de muncă la care România, Guvernul României sau ministerul de resort, după caz, este parte, dacă în aceste documente este desemnată autoritatea de stat pentru desfăşurarea activităţii de plasare a forţei de muncă.”
Tiparele pe care le vor respecta firmele de plasare a forței de muncă pentru mediere în acest domeniu sunt cuprinse în hotărârea supusă dezbaterii publice. De asemenea, situația pe care o vor trimite trimestrial firmele este înregistrată în document și cuprinde numărul persoanelor – detaliat bărbați/femei, precum și ocupație fiecărei persoane plasate, țara și localitatea în care lucrează.
După cele 10 zile în care se pot trimite sugestii sau completări acestui act normativ, Hotărârea va sta pe site-ul Ministerului Muncii până la data de 22 mai 2018, apoi va fi adoptată de Guvern.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]