AFIR va pune la dispoziția fermierilor proiecte tip pentru ferme și silozuri, care vor putea fi realizate cu finanțare nerambursabilă
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va pune la dispoziția fermierilor proiecte tip pentru ferme și silozuri, care vor putea fi realizate, prin PNDR 2020, cu finanțare nerambursabilă, fără a mai parcurge procedura de achiziție publică, a anunțat, luni, directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.
În acest context, AFIR a publicat pe pagina proprie de internet (www.afir.info) prima versiune a Ghidului bazei de date cu prețuri de referință pentru silozuri și sere. „Documentul prezintă metodologia de introducere de noi produse în baza de date cu prețuri de referință, precum și de actualizare a informațiilor specifice și a prețurilor unitare. Produsele vor fi introduse în baza de date de către producător sau de către un singur importator al acestuia sub forma unor proiecte tip, funcționale”, se arată într-un comunicat al AFIR, remis luni AGERPRES.
Această nouă secțiune a Bazei de date cuprinde prețuri de referință pentru silozuri și sere care pot fi realizate cu fonduri nerambursabile prin submăsurile 6.1 (tinerii fermieri), 6.3 (ferme mici), 4.1 (exploatații agricole) dar și 4.1a (exploatații pomicole) din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020 (PNDR 2020).
‘Practic, în foarte scurt timp, vom putea pune la dispoziția fermierilor proiecte tip pentru ferme și pentru silozuri, care vor putea fi realizate cu finanțare nerambursabilă prin PNDR, fără a mai parcurge procedura de achiziție publică. Această bază de date a AFIR reprezintă un instrument de lucru important și transparent la dispoziția solicitanților, prin intermediul căruia a fost simplificată esențial procedura de achiziții pentru beneficiarii privați ai Programului, cu atât mai mult cu cât această procedură se derulează prin intermediul modulului on-line de pe site-ul Agenției. În urma procesului de consultare publică, organizat de AFIR în luna septembrie a acestui an, s-a renunțat pentru moment la introducerea prețurilor de referință pentru grajduri, însă analizăm în continuare utilitatea și oportunitatea actualizării Bazei de date și pentru această categorie’, a precizat directorul general al AFIR.
Potrivit datelor AFIR, producătorul sau importatorul care înscrie elemente are posibilitatea de a încărca maximum 20 de proiecte tip pentru fiecare marcă. Aceste elemente se vor încărca în cel mult 30 de zile de la data la care s-a transmis spre verificare primul element. Prețurile din Baza de date vor fi exprimate în Euro (în cazuri justificate susținute de documente, moneda exprimată poate fi USD) și nu vor include TVA (preț CIP la beneficiar). De asemenea, prețul înscris este per element și exprimat fără zecimale.
Elaborarea, actualizarea și dezvoltarea Bazei de date cu prețuri de referință pentru silozuri și sere se realizează de către experții din cadrul AFIR în mai multe etape. Astfel, pentru alocarea mărcii în vederea înscrierii de elemente în Baza de date cu prețuri de referință, producătorul/ importatorul/ dealerul accesează portalul AFIR, fiind necesar să își creeze un cont de utilizator.
„În acest cont, utilizatorul trebuie să încarce următoarele documente: solicitarea de înscriere, declarația pe propria răspundere privind înscrierea în Baza de date cu prețuri de referință, declarația producătorului prin care recunoaște dreptul importatorului/ dealerului autorizat de a-și stabili prețurile de vânzare pentru România. În cazul în care utilizatorul are calitatea de producător, documentele necesare înscrierii sunt solicitarea de înscriere și declarația pe propria răspundere privind înscrierea în Baza de date cu prețuri de referință”, precizează reprezentanții AFIR.
În baza de date se vor introduce prețurile de vânzare către beneficiarii PNDR 2020, nu prețurile recomandate de producători, acestea putând reprezenta doar o etapă de verificare a rezonabilității prețurilor, se menționează în comunicat.
Sursa Agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun