Afacerea condusă de Ovidiu Jidveian, Parc Residence Alpha – milioane de euro scoase din firmă și împrumuturi fără documente
Afacerea condusă de Ovidiu Jidveian, Parc Residence Alpha din Alba Iulia – milioane de euro scoase din firmă și împrumuturi fără documente
• O inspecție fiscală realizată de ANAF scoate în evidență presupuse infracțiuni economice • Procesul-verbal a fost înaintat Parchetului
Afacerea Parc Residence Alpha SRL Alba Iulia începe să aibă și conotații penale. Un proces-verbal încheiat de funcționari din cadrul ANAF – Direcția Regională de Finanțe Publice Brașov, care relevă suspiciuni de evaziune fiscală, a fost înaintat Parchetului.
Scandalul a „explodat” în urmă cu câteva luni, când mai mulți cumpărători de apartamente în blocul din centrul municipiului Alba Iulia au demarat procese în instanță pentru a-și recupera banii plătiți în avans. În final, firma a intrat în insolvență cu datorii totale de milioane de euro (circa 13,4 milioane de euro), echivalent în lei. Afacerea a fost dezvoltată de fostul avocat Ovidiu Jidveian. Acesta deține în prezent 10% din firmă, mama lui deține 80% din părțile sociale, iar o altă persoană fizică are restul de 10%. Blocul are 50 de apartamente, 8 spații comerciale și trei penthouse-uri. În procesul de insolvență s-au constituit creditori un număr de 258 de persoane fizice și juridice.
Inspecția fiscală a ANAF s-a derulat în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie 2023. ”Societatea a întocmit cu un număr de 155 de clienți promisiuni de vânzare. Sunt cazuri în care un client a achiziționat unul sau mai multe apartamente, fiind întocmite pentru fiecare în parte promisiune de vânzare”, se precizează în document.
În cazul asociatului Ovidiu Jidveian, fost administrator până în august 2023, au fost identificate 10 promisiuni de vânzare încheiate cu persoane fizice, în valoare totală de 473.000 de euro, din care s-au încasat sumele de 88.000 de euro și 54.000 de lei. ”Nu ne-a fost pus la dispoziție niciun document din care să rezulte că societatea a promis/vândut imobile d-lui Jidveian Ovidiu Viorel, acesta nefigurând în contabilitate ca și client al societății. Astfel, se conturează suspiciunea neexistenței unor documente juridice care să ateste dreptul persoanei fizice Jidveian Ovidiu Viorel de a întocmi actul/actele de promisiune vânzare a unor imobile. Societatea verificată ar fi trebuit să emită facturi către clientul Jidveian Ovidiu Viorel pe care să le înregistreze în contabilitate”, se mai susține în documentul citat.
Milioane de euro scose din firmă în ”numele bunicii”
În continuare, inspectorii ANAF explică modul în care acesta ar fi obținut milioane de euro din vânzarea terenului pe care a fost construit blocul, prin intermediul bunicii sale. Astfel, între societatea Parc Residence Alpha SRL și bunica acestuia a fost încheiat în 2019 un antecontract de vânzare-cumpărare pentru suma de 24.977.400 de lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 6 milioane de euro, pentru suprafața de 1.148 metri pătrați și casa de locuit în suprafață construită la sol de 598 de metri pătrați.
”În acest antecontract de vânzare-cumpărare sunt prevăzute următoarele aspecte: suma aferentă va fi achitată cu titlu de avans în tranșe, în funcție de disponibilitățile societății, într-un cont al subsemnatei, sau în alt cont al succesorului meu în drepturi Jidveian Ovidiu, în 24 de luni de la data semnării prezentului act. Acest termen poate fi prelungit până la data realizării construcției care face obiectul prezentului proiect imobiliar și recepția blocurilor. Prin prezentul act împuternicesc pe d-nul Jidveian Ovidiu să încaseze în numele meu contravaloarea prezentului contract în limita sumelor sau să facă în numele meu ulterior recalibrare de preț”, au mai descoperit inspectorii de la ANAF.
Conform balanței de verificare încheiate la 31 decembrie 2022, bunicii administratorului, care a decedat în februarie 2021, i-ar fi fost achitată contravaloarea terenului. Un calcul simplu arată că pentru fiecare metru pătrat, firma a plătit 14.305 lei, respectiv circa 3.000 de euro/mp la cursul din 2019!!!
Aproape 5 milioane de lei, împrumuturi primite de Jidveian de la firma la care era administrator
„În toate promisiunile de vânzare încheiate de către societatea verificată cu clienții săi apare ca și identificare de teren pe care s-au construit imobilele numărul de carte funciară 110084 în suprafață de 1.701 mp. Terenul identificat cu numărul de carte funciară 108443 – situat în Alba Iulia, care a făcut obiectul antecontractului în valoare de 6.000.000 de euro, nu este înscris pe nicio promisiune, iar din ANCPI rezultă că stare imobil: sistat”, mai afirmă cei de la ANAF.
O altă constatare se referă la suma de 4.938.962 de lei încasată de Ovidiu Jidveian cu titlu de împrumut: „Din răspunsul dat de administratorul societății rezultă că aceste sume existente în sold reprezintă sume plătite din contul societății către administratorul și acționarul societății la acel moment, Jidveian Ovidiu Viorel, cu titlu de împrumut din partea societății, acesta urmând să restituie acești bani societății”. Inspectorii nu au primit documente justificative care să stea la baza acestor împrumuturi.
Suspiciuni de evaziune fiscală
”Aceste elemente prezentate indică (în interpretare stricto sensu) generarea artificială și nejustificată a unor datorii ale asociatului Jidveian Ovidiu Viorel către societate; majorarea sumelor încasate și de încasat de la clienţi, fără ca până în acest moment să fie înregistrate venituri din vânzarea de imobile, ieșirea din conturile bancare ale societăţii a unor sume semnificative, în baza unui antecontract de vânzare”, este concluzia procesului-verbal menționat.
Aceștia au precizat că există posibilitatea ca faptele presupuse să intre sub incidența prevederilor legale privind evaziunea fiscală (omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate) și a legii societăților comerciale (administratorul care folosește, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect). În procesul de insolvență, următorul termen de judecată va avea loc în 17 ianuarie 2024.
Contract de vânzare-cumpărare încheiat în formă autentică
Pe lângă antecontractul de vânzare-cumpărare, la care fac referire inspectorii ANAF, există, cu certitudine un alt contract de vânzare a unei suprafețe de 1701 mp teren, contract încheiat în formă autentică, între bunica lui Ovidiu Viorel Jidveian și societatea Parc Residence Alpha SRL pentru suma de 700.000 de euro, din care circa 200.000 de euro (1.003.060 de lei) au fost achitați prin virament bancar, anterior semnării contractului. Acest contract a fost încheiat în 11 noiembrie 2019. Inspectorii ANAF în raportul de inspecție fiscală menționat, se referă la un antecontract de vânzare-cumpărare din data de 31.10.2019.
Potrivit inspectorilor ANAF în contabilitatea societății Parc Residence Alpha SRL sunt înregistrate sume imense pentru plata terenului:
”Terenul la care se face referire a făcut obiectul antecontractului de vânzare cumparare din 31.10.2019 încheiat între O. E. și Parc Residence Alpha Srl privind imobilul înscris în cartea funciară 108443 constând în teren în suprafață de 1148 mp și casă de locuit în suprafață construită la sol de 598 MP, situat în Alba Iulia, prețul prevazut în antecontract fiind de 6.000.000 euro. Aceasta achiziție de teren a fost înregistrată în contabilitate în contul 471 „cheltuieli înregistrate în avans”, fiind evidențiată în debitul contului 471, suma de 24.977.400 lei, reprezentând echivalentul în lei a sumei in euro mai sus menționată. La 30.09.2023 în balanța de verificare este evidențiată aceeași suma în soldul debitor al contului 471, ,cheltuieli înregistrate în avans”, în sensul în care nu au mai avut loc operațiuni cara sa conducă la modificarea soldului acestui cont.
Inregistrarea efectuată în contabilitate în luna octombrie 2019 referitoare la această tranzacție a fost:
471=462.06 (analitic pt O. E.) 24.977.400 lei.
Facem precizarea ca O. E. este persoana afiliată cu administratorul societatii d-nul Jidveian Ovidiu (având calitatea de bunică a acestuia, d-na O. decedând în 04.02.2021, conform documentului anexat la raportul de inspecție fiscală și extras din baza de date a MF).
In acest antecontract de vânzare cumparare sunt prevazute urmatoarele aspecte:
– ,,suma aferentă va fi achitată cu titlu de avans în tranșe, în funcție de disponibilitățile societătiii într-un cont al subsemnatei, sau în alt cont al succesorului meu în drepturi Jidveian Ovidiu, în 24 de luni de la data semnării prezentului act. Acest termen poate fi prelungit pâna la data realizării construcției care face obiectul prezentului proiect imobiliar si recepția blocurilor.
– prin prezentul act împuternicesc pe d-nul Jidveian Ovidiu să încaseze în numele meu contravaloarea prezentului contract în limita sumelor sau să facă în numele meu ulterior recalibrare de pret.
– subsemnata O. E., declar că în caz de deces sau incapacitate a subsemnatei, moștenitorul exclusiv al drepturilor din prezentul contract este Jidveian Ovidiu Viorel”
Cert este că sunt zeci de oameni disperați, care au plătit în avans bani pentru apartamentele sau spațiile comerciale promise de Parc Residence Alpha SRL, sumele fiind fabuloase. Facem precizarea că toate faptele relatate în prezentul articol sunt consemnate într-un înscris oficial al ANAF. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive prevalează prezumția de nevinovăție.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO, VIDEO | Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă
Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă Un accident rutier grav a avut loc vineri seara, în jurul orei 18.oo, pe DN7, la Vințu de Jos. Două persoane sunt încarcerate după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă. Citește și: FOTO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan