Adrian Negrescu: „România se îndreaptă spre stagflație, cel mai prost scenariu”
Adrian Negrescu: „România se îndreaptă spre stagflație, cel mai prost scenariu”
Economia românească a intrat într-o zonă extrem de periculoasă, cu o activitate tot mai redusă pe majoritatea ramurilor economice şi cu o inflaţie care rămâne printre cele mai mari din UE, cu creşteri de preţuri duble faţă de media ţărilor europene. Este cel mai prost scenariu în care s-ar putea afla economia, pericolul stagflaţiei (stagnare economică plus inflaţie) fiind tot mai evident, avertizează analistul economic Adrian Negrescu.
Potrivit acestuia, dacă România nu va reduce „drastic” cheltuielile, riscă să încheie anul 2025 cu un deficit de peste 10%, ca o ţară aflată în război.
Citește și: Adrian Negrescu, analist economic: „PNRR devine, pe zi ce trece, Planul Național de Reforme Ratate”
Soluţii suplimentare ar fi reducerea „poverii fiscale” pe muncă, absorbţia banilor europeni şi evitarea creşterii taxelor, dar şi eliminarea taxelor „aberante” care „au gonit” investitorii strategici, precum taxa pe stâlp şi cea pe cifra de afaceri a marilor companii.
„Este o situaţie extrem de periculoasă pentru că riscă să afecteze întreaga economie, spre deosebire de o recesiune clasică în care economia se curăţă de afacerile neperformante din anumite sectoare şi îşi resetează modelele de business. Mai simplu spus, este ca diferenţa între o boală obişnuită şi un cancer din care scapi doar cu tratamente extrem de complicate.
În stagflaţie, lâncezeala economică e de natură să macine fundamentele economice, să inhibe investiţiile pe termen mediu şi lung şi să genereze neîncredere.
Toată lumea are de pierdut din această situaţie, în contextul în care creşterea preţurilor continuă, iar puterea de cumpărare scade tot mai mult”, a declarat, pentru News.ro, analistul economicAdrian Negrescu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Ajutoare pentru familii monoparentale 2025: Care este valoarea sprijinului financiar. Condiții de acordare
Ajutoare pentru familii monoparentale 2025: Care este valoarea sprijinului financiar. Condiții de acordare Statul român oferă un ajutor financiar lunar de până la 1.200 de lei pentru familiile monoparentale, o categorie de români vulnerabili în fața costurilor de trai. Acest sprijin financiar este destinat să acopere o parte din cheltuielile esențiale ale acestor familii, care […]