Admitere liceu 2025: Cum se calculează media de admitere la liceele militare, tehnologice și vocaționale
Admitere liceu 2025: Cum se calculează media de admitere la liceele militare, tehnologice și vocaționale
Admiterea la liceu în 2025 se face pe baza rezultatelor obținute la Evaluarea Națională, iar media de admitere este, în majoritatea cazurilor, echivalentă cu media de la examenele naționale. Primele rezultate la Evaluarea Națională 2025 se afișează pe 3 iulie, astfel că elevii vor ști și care va fi media lor de admitere la liceu.
Elevii de clasa a VIII-a și cei din promoțiile anterioare (care nu împlinesc 18 ani până la începerea anului școlar 2025-2026) vor putea participa la repartizarea computerizată, programată pentru 23 iulie 2025, după completarea fișelor de înscriere pe 14 iulie. Află mai jos cum se calculează media admitere liceu 2025, în funcție de profil și de condițiile speciale.
Media de admitere este cea de la Evaluarea Națională 2025
Media de admitere este media aritmetică a notelor obținute la probele Evaluării Naționale susținute la finalul clasei a VIII-a. Aceasta se calculează cu două zecimale, fără rotunjire.
Elevii care au susținut și proba la limba maternă pot alege ca acea notă să nu fie luată în calcul la media de admitere. Pentru aceasta, părinții sau reprezentanții legali trebuie să completeze și să depună o declarație la secretariatul școlii. Acești candidați nu pot fi repartizați în clase cu predare în limba minorităților.
Citește și: Admitere liceu an școlar 2025-2026: Câți elevi pot fi declarați admiși într-o clasă de a IX-a la liceele teoretice
Cum se calculează media de admitere la liceele vocaționale
Pentru liceele care implică probe de aptitudini sau verificarea cunoștințelor suplimentare, calculul mediei de admitere diferă. Mai jos găsești detalii pe categorii.
Liceele de artă
Pentru profilul artistic, media finală de admitere se calculează astfel:
(3 × APT + MA) / 4 = MFA
APT = nota la probele de aptitudini
MFA = media finală de admitere
Aceeași formulă se aplică și pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf.
Liceele militare
În cazul liceelor cu profil militar, formula este diferită:
0,2 × MA + 0,8 × NP = MFA
MA = media la Evaluarea Națională
NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor (Limba română și Matematică)
MFA = media finală de admitere
Liceele teologice
Pentru profilul teologic, media se calculează astfel:
(APT + MA) / 2 = MFA
Această formulă reflectă echilibrul între rezultatele la Evaluarea Națională și probele de aptitudini specifice profilului teologic.
Alte profiluri vocaționale
Pentru alte profiluri ce implică probe de aptitudini (muzical, pedagogic, coregrafic etc.), formula generală este similară celor de mai sus, în funcție de specificul fiecărei specializări. Este important ca elevii și părinții să consulte metodologiile proprii fiecărui liceu pentru detalii exacte.
Departajarea candidaților cu medii egale
În cazul în care doi sau mai mulți candidați obțin medii egale la admiterea în liceu, repartizarea computerizată aplică următoarele criterii de departajare, în această ordine:
- Media generală de absolvire a claselor V–VIII
- Nota obținută la proba de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale
- Nota obținută la proba de Matematică
- Nota obținută la proba de limbă maternă, dacă este cazul
Dacă după aplicarea tuturor acestor criterii candidații se află în continuare în perfectă egalitate, toți vor fi admiși la opțiunea exprimată, dacă este vorba de ultimul loc disponibil în respectiva unitate de învățământ.
Calendar Evaluare Națională 2025
- 10-13 iunie 2025 Înscrierea la evaluarea naţională
- 13 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 23 iunie 2025 Limba şi literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025 Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025 Limba şi literatura maternă – probă scrisă
- 3 iulie 2025 Afişarea rezultatelor inițiale (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00 -18.00)
- 4-5 iulie 2025 Vizualizarea lucrărilor și depunerea contestaţiilor
- 6-9 iulie 2025 Soluţionarea contestaţiilor
- 10 iulie 2025 Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului
Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului Înmatriculările de autoturisme noi au atins 64.339 unităţi, în primele şase luni din acest an, în scădere cu 21,8% faţă de perioada similară a anului 2024, indică datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). În luna iunie […]
România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa
România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa România înregistrează cea mai mică cheltuială medie anuală cu elevii şi studenţii dintre toate ţările europene incluse în ub raportul privind educaţia publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Astfel, raportul […]
Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia”
Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia” Profesorul de economie Cristian Păun aduce argumente pentru a combate teza că „nu sunt mulți angajați la stat, nu este prea mult loc de reforme, de ajustări, de îmbunătățit în administrația publică centrală […]