Rămâi conectat

Curier Județean

Admitere liceu 2024, în Alba: 55 de locuri la licee și școli profesionale pentru elevii cu nevoi educaționale speciale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Admitere liceu 2024, în Alba: 55 de locuri la licee și școli profesionale pentru elevii cu nevoi educaționale speciale

În vederea admiterii în clasa a IX-a în anul școlar 2024 – 2025 a elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES), Inspectoratul Școlar Județean Alba a alocat special 21 de locuri la licee, câte unul pe specializare, și 34 de locuri în învățământul profesional de stat din județ.

La unitățile liceale, la specializarea științe ale naturii vor fi locuri la: Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, Colegiul Național „Bethlen Gabor” Aiud, Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureș și Liceul Teoretic Teiuș. La filologie, locurile pentru elevii cu CES au fost repartizate astfel: Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan” Alba Iulia și Liceul Teoretic Teiuș, respectiv Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud și Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureș (ambele filologie, intensiv engleză).

La specializarea științe sociale, elevii cu CES pot opta pentru: Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan” Alba Iulia, Colegiul Național „Lucian Blaga” și Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni (științe sociale, bilingv franceză).

Citește și: Nota la purtare va conta în media pentru admiterea la liceu: Propunerea sindicaliștilor din Educație

Ei pot alege însă și alte specializări: economic (Liceul Tehnologic Sebeș sau Aiud și Liceul Tehnologic „I.D. Lăzărescu” Cugir), estetica și igiena corpului omenesc sau chimie industrială (Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia), electric (Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia), construcții, instalații și lucrări publice (Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia), industrie textilă și pielărie (Liceul Tehnologic Sebeș) și chiar handbal (Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș).

În învățământul profesional, cu excepția meseriilor de vânzător și lăcătuș mecanic de la Liceul Tehnologic Ocna Mureș și ospătar de la Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni, unde sunt câte două locuri, la celelalte școli profesionale elevii cu CES vor beneficia de un loc la fiecare calificare. Astfel, pentru meseria de mecanic auto, viitorii absolvenți de gimnaziu cu CES pot opta pentru Liceul Tehnologic Aiud, Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia (care are un loc și de tinichigiu și vopsitor auto) sau Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni. Locuri există și pentru meseriile de ospătar (Liceul Tehnologic Sebeș și Colegiul Economic „D.P. Marțian” Alba Iulia, care are un loc și pentru bucătar).

Elevii cu CES pot învăța meseria de brutar-patiser la Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș sau la Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” Blaj (unde este și un loc pentru vânzător). Locuri pentru absolvenții de gimnaziu cu CES mai sunt însă pentru confecționer articole din piele și înlocuitori sau produse textile și operator ceramică fină (Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia), electrician și instalator (Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia), electromecanic utilaje (Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni), tâmplar, marochiner și tricoter (Liceul Tehnologic Sebeș), horticultor (Liceul Tehnologic Jidvei), strungar și lăcătuș mecanic (Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj), lucrător în agroturism (Liceul Tehnologic „Țara Moților” Albac și Liceul Tehnnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud) sau sudor (Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna).

Potrivit calendarului admiterii, în 21 iunie, părintele sau reprezentantul legal înregistrează la școala de proveniență certificatul de orientare școlară și profesională pentru ciclul gimnazial emis de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba, care atestă existența unei cerințe educaționale speciale a elevului.

În 15 – 16 iulie, la școală, candidații și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, vor completa opțiunile în fișele de înscriere pe locurile alocate candidaților cu CES, repartizarea computerizată a elevilor cu nevoi educaționale speciale fiind programată pe 18 iulie, într-o sesiune distinctă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Aproape 100 de șoferi testați pentru alcool și droguri în Alba, în ultimele 48 de ore: Amenzi de peste 35.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aproape 100 de șoferi testați pentru alcool și droguri în Alba, în ultimele 48 de ore: Amenzi de peste 35.000 de lei În ultimele 48 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea