Adio proiecte de dezvoltare dacă nu ai votat cu PDL!
42% din oamenii din Alba nu primesc niciun ban de la Guvernul Ungureanu
Guvernul Ungureanu nu are fonduri pentru CupruMin Abrud, dar are bani pentru primarii puterii. În şedinţa de Guvern din 3.04.2012 s-a aprobat Hotărârea de Guvern nr 255/2012, prin care s-a alocat suma de 648.223 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară, aflat la dispoziţia Guvernului, pentru unităţile administrativ-teritoriale din ţară, banii provenind din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012.
Concluzia la care am ajuns studiind acest document, relevant pentru modul cum sunt împărţiţi banii în judeţul Alba, este că premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cedat şantajului pedelist şi a aprobat alocarea de bani pe criterii politice, de fapt o formă mascată de mită electorală. Toată aşa-zisa împotrivire al lui Ungureanu de acum două săptămâni n-a fost decât o punere în scenă, un exerciţiu de imagine.
În judeţul nostru au primit fonduri 52 de localităţi, în valoare totală de 15.370.000 lei. Ce este important este faptul că în unităţile administrativ-teritoriale unde sunt în funcţie şi urmează să candideze pentru un nou mandat primarii PD-L au fost alocate 14.320 mii lei (aproape 3,3 milioane euro). Pentru localităţile din Alba unde sunt în funcţie şi vor candida primarii USL s-au alocat doar 890.000 lei (doar 0,2 milioane euro). Cu alte cuvinte, din cele 78 de localităţi urbane şi rurale ale judeţului s-au alocat fonduri doar pentru 52, din care peste 94% primarilor Coaliţiei de guvernare (93,16% PD-L şi 1,04% UDMR), numai restul de 5,79% din bani revenind primarilor USL.
Culmea este că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a susţinut că „alocările s-au efectuat fără a ţine cont de culoarea politică a primarilor”. Aşa ar fi trebuit să se întâmple, dacă actualii guvernanţi ar fi ţinut cont de principiile Legii 500/2002 privind finanţele publice locale. Această lege stabileşte modul de utilizare a Fondului de rezervă şi a celui de intervenţie, aflat la dispoziţia Primului ministru. În această lege, la Art.30 (alin 2) se specifică foarte clar: „Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori de credite pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute, apărute în timpul exerciţiului financiar”. Surpriză, însă! În motivarea Hotărârii de Guvern nr 255 scrie că principiile repartizării celor aproape 650 milioane lei la nivel naţional sunt „plătirea arieratelor şi cofinanţarea unor proiecte finanţate din fonduri publice”. Să fie foarte clar: suntem întrutotul pentru asigurarea resurselor financiare pentru continuarea proiectelor începute, dar cum poate fi justificat caracterul de urgenţă al alocării acestor bani, acum, în prag de campanie electorală?! Şi, mai ales, cum pot – Guvernul Ungureanu, preşedintele Consiliului judeţean Alba sau vicepreşedintele PD-L pe ţară, Mircea Hava – să ne explice de ce banii se duc preferenţial către primăriile conduse de PD-L?! Oare în celelalte localităţi nu trăiesc oameni, conjudeţeni ai noştri? Pentru 26 de localităţi, adică pentru 42% din populaţia judeţului Guvernul nu vrea să dea nici un ban, pentru simplul fapt că n-au votat cu cine trebuie?! Adică aiudenii, cugirenii, moţii din Câmpeni, cetăţenii din Sebeş şi alte zeci de mii de oameni nu merită ca proiectele pentru dezvoltarea localităţilor în care trăiesc să fie continuate?! Ce pot oamenii să mai creadă despre valoarea jurământului depus de şefii locali ai PDL: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor judeţului Alba. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”
Trebuie să mai spunem că documentaţiile pentru alocarea de fonduri au fost întocmite de toate primăriile din Alba, indiferent de culoarea politică a primarului, şi au fost centralizate la Prefectura Alba. Ce a ajuns la Bucureşti şi, mai ales, ce răspuns s-a primit de acolo, este foarte clar…
Pentru noi este evident că, acceptând presiunile de a aloca discreţionar şi pe criterii politicianiste fonduri pentru clientela PDL, Mihai Răzvan Ungureanu şi-a demonstrat obedienţa. Cei din coaliţia de guvernare nu mai au niciun fel de scrupule, giraţi la nivel local de liderii PD-L Alba. Frica de o înfrângere catastrofală în alegeri îi împinge pe toţi să facă presiuni pe faţă pentru alocarea politică şi preferenţială a banilor publici.
În numele Ligii Aleşilor Locali ai PNL Alba
Simion Creţu, liderul grupului consilierilor judeţeni ai PNL Alba
Mihai Horaţiu Josan,
primarul municipiului Aiud
Adrian Teban,
primarul oraşului Cugir
Călin Ioan Andreş,
primarul oraşului Câmpeni
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii