Acuze grave ale senatorului Alexandru Pereş la adresa directorului ADR Centru: Proiectele administraţiilor din Zlatna şi Blaj depunctate pe criterii politice. Vezi ce replică îi dă Simion Creţu
Senatorul PDL Alexandru Pereş a lansat în cadrul conferinţei PDL de vineri acuze grave la adresa directorului ADR Centru Simion Creţu. Parlamentarul a spus că există anumite semne de întrebare asupra modului cum două proiecte ale administraţiilor Blaj şi Zlatna depuse spre finanţare la ADR Centru prin Programul Opraţional Regional au fost depunctate. „Unele proiecte venite la ADR Centru sunt diminuate ca valoare. Primarii din Zlatna şi Blaj au fost depunctaţi pe anumite proiecte de investiţii doar pentru că au altă culoare politică. Să ne explice domnul Creţu de ce doar proiectele de la Zltana şi Blaj au fost depunctate, şi cel de la Aiud nu”, a spus Pereş.
Senatorul a făcut apel la directorul ADR Centru „să separe apele” şi să nu mai amestece funcţia de director al ADR Centru cu cea de vicepreşedinte al PNL Alba. „Dimineaţa e director iar seara vicepreşedinte al PNL. Are atât de mult de lucru acolo (n.r. – la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru), (…) e păcat să facă astfel de mixaje”, i-a transmis Pereş lui Creţu. Cu toate acestea senatorul a spus că nu pune la îndoială pregătirea profesională a directorului ADR Centru.
Atacul liderului PDL Alba la adresa directorului ADR Centru este surprinzător în condiţiile în care Creţu a avut tot timpul o relaţie bună şi de colaborare cu reprezentanţii puterii din judeţ. Simion Creţu este director al Agenţiei încă din anul 1998, de la înfiinţare şi a rezistat în funcţie indiferent de ce partide s-au perindat pe la conducerea judeţului.
Replica lui Simion Creţu la acuzele lui Alexandru Pereş: „Referitor la declarațiile domnului senator Alexandru Pereș, din data de 23.03.2012, doresc să informez publicul larg, precum și pe domnia sa, că în niciun caz proiectele implementate prin Programul Operațional Regional în localitățile Zlatna și Blaj nu sunt ”depunctate pe criterii de coloratură politică”.
Consider că domnul senator Alexandru Pereș ar fi avut posibilitatea să se documenteze mult mai bine asupra modului cum sunt derulate procedurile în cadrul proiectelor cu finanțare europeană din județul Alba. Acest lucru îl poate face și acum, solicitând fie Autorității de Management a Programului Operațional Regional, fie beneficiarilor de fonduri nominalizați, detalii exacte despre corecțiile financiare – și nu depunctări – asupra proiectelor implementate. În plus, dânsul are inclusiv posibilitatea de a solicita un punct de vedere al Organismului Intermediar din cadrul ADR Centru, care are rolul de a implementa Programul Operațional Regional în Regiunea Centru, asupra aspectelor pe care le-a identificat.
De aceea, nu este vorba de nicio imixtiune a activității politice în gestionarea la nivel regional a Programului Operațional Regional și, în general, a întregii activități a ADR Centru. Activitatea politică o desfășor în timpul liber și nu are alt scop decât dezvoltarea județului Alba. În nici un caz nu se poate vorbi despre a ”păta politic” activitatea de atragere a fondurilor europene, deoarece este un aspect prea important județul Alba. (…) Procedurile de implementare a proiectelor cu finanțare europeană includ și verificările privind procedurile de achiziții publice derulate de beneficiarii de fonduri în proiectele pe care le implementează. Aceste verificări sunt realizate ca urmare a constatării unor nereguli, dar și în urma verificării cheltuielilor efectuate în proiecte la nivel național.
Constatarea oricărei nereguli este sesizată Direcției de Control și Verificare a utilizării fondurilor comunitare din cadrul MDRT. Această direcție efectuează verificări asupra procedurilor de achiziții publice derulate de beneficiarii de fonduri nerambursabile, le solicită acestora clarificări asupra celor sesizate și, la final, întocmește o Notă de Constatare, în care se precizează atât neregula constatată, cât și propunerea de corecție financiară, conform limitelor stabilite de OUG 66/2011. Nota de constatare este aprobată de către ministrul de resort.
Îi reamintesc domnului senator că dispoziţiile ordonanţei de urgenţă se aplică autorităţilor cu competenţe în gestionarea fondurilor europene şi oricăror alte instituţii publice care au atribuţii privind prevenirea, constatarea unei nereguli, stabilirea şi urmărirea încasării creanţelor bugetare rezultate din nereguli apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi a fondurilor publice naţionale aferente acestora, beneficiarilor de fonduri europene şi/sau fonduri publice naţionale aferente acestora, precum şi oricăror alţi operatori economici cu capital public sau privat care desfăşoară activităţi finanţate din fonduri europene în baza unor acte juridice. De aceea nu numai proiectele din Blaj și Zlatna au suportat corecții financiare, ci și altele, în care au fost sesizate nereguli, atât în cadrul celor finanțate prin Programul Operațional Regional, cât și alte proiecte, finanțate prin celelalte programe europene”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Un episcop și epoca sa: VASILE MOGA – 250 de ani de la naștere Prof. Dr. Mihai-Octavian Groza – Liceul German Sebeș/Institutul de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan” Cluj-Napoca La 19 noiembrie 2024 aniversăm 250 de ani de la nașterea episcopului Vasile Moga, un ierarh uitat de la începutul secolului al XIX-lea care, prin truda sa, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată