ACCIDENT AVIATIC în Apuseni: Audierile se apropie de final, săptămâna viitoare ar putea fi anunțate primele concluzii oficiale
*Procuror general Augustin Lazăr: ”S-au clarificat multe dintre aspectele privind circumstanțele în care s-a produs accidentul aviatic din Apuseni și privind modul de acțiune”
Șeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, procuror general Augustin Lazăr, care coordonează ancheta în dosarul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că audierile efectuate până în prezent au clarificat atât aspecte privind circumstanțele în care s-a produs tragicul eveniment, cât și cele privind modul în care s-a acționat pentru salvarea victimelor.
”Acestea nu pot fi comentate deoarece deocamdată apar sub forma unor ipoteze iar în final, o ipoteză sau alta va fi probată de ansamblul probațiunii. Noi vom administra toate probele și într-un timp rezonabil vom putea să facem o evaluare a probațiunii”, a declarat procurorul, precizând că din punctul de vedere al Parchetului cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare s-ar putea trasa câteva concluzii.
În cadrul conferinței de presă procurorul Augustin Lazăr a prezentat stadiul în care se află ancheta pe care o coordonează și a punctat câteva aspecte privind derularea cercetărilor. Până în prezent au fost audiate peste 20 de persoane, în calitate de martori, iar aceste audieri vor continua până spre sfârșitul săptămânii după care se va face o evaluare a mijloacelor de probă în dosar. Printre cei audiați se află localnicii implicați în căutarea avionului și cei care i-au salvat pe răniți, jandarmi, personal al ISU Alba, o doctoriță de la SMURD Alba și persoanele rănite în accident care au declarat că nu au niciun fel de pretenții civile și au optat pentru a fi audiați tot în calitate de martori.
”În aceste zile cercetările au continuat prin audierea mai multor categorii de persoane care cunosc circumstanțele în care s-a produs accidentul sau care au luat parte la salvarea victimelor la locul accidentului. Au fost audiați în calitate de martori personalul ISU, jandarmi, medici de urgență, personalul silvic ce se afla în zonă și care a participat la căutări. De asemenea, au fost audiați localnicii care au ajuns la locul accidentului și care au contribuit la salvarea victimelor. (…) Sunt în curs examinări pentru mijloacele materiale de probă”, a spus procurorul Lazăr, explicând că au fost ridicate de la fața locului 11 colete, care conțin diverse obiecte – bunuri aparținând victimelor dar și alte fragmente, care sunt sigilate și sunt ținute la dispoziția specialiștilor pentru examinare.
Șeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a mai precizat că aparatul GPS și stația ELT împreună cu cele două antene au fost ridicate, conservate și vor fi supuse examinării unor laboratoare de specialitate, urmând să se stabilească dacă examinarea se va face în țară sau în străinătate.
”Obiectivele anchetei sunt două: pentru a vedea care sunt cauzele accidentului și apoi pentru a vedea dacă persoanele care au intervenit au avut, sau nu, o conduită culpabilă. Fiecare dintre instituțiile care au avut un contact cu această misiune de zbor de la București spre Oradea va fi verificată atât din punct de vedere al conduitei personalului cât și al documentelor care s-au întocmit pentru realizarea zborului. După ce vom epuiza probațiunea la nivel local și ne vom forma o imagine asupra situației vom stabili dacă în continuare va fi nevoie ca acest dosar să rămână la Alba Iulia sau dacă ancheta trebuie să continue la București. Dacă după evaluarea situației se dovedește că există persoane care nu pot fi cercetate de Parchetul Curții de Apel Alba Iulia și majoritatea actelor de făcut sunt la București, noi ne-am putea declina competența”, a mai declarat procurorul.
Referitor la obiectele care au aparținut victimelor și care se află între mijloacele de probă ridicate de la fața locului, coordonatorul anchetei a precizat că acestea pot fi recuperate de aparținători cu condiția ca procurorul să aprecieze că nu au legătură directă cu desfășurarea accidentului. Acestea se află depuse la camera de corpuri delicte de la sediul IPJ Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii