AccesIbilitatea persoanelor cu dizabilităţi în instituţiile publice din judeţ lasă de dorit
Asociaţia SM Speromax Alba a realizat, la nivelul municipiului Alba Iulia, în perioada 14 iunie – 31 august, un studiu privind nivelul de accesibilitate a persoanelor cu dizabilităţi în instituţii publice sau firme de interes public, respectiv furnizorii de electricitate şi gaz. În vederea colectării de informaţii, organizaţia a transmis chestionare către instituţiile vizate, rezultatele fiind prezentate în cursul zilei de ieri, 1 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă de către echipa de implementare. Această iniţiativă a început practic în urmă cu un an de zile când Asociaţia SM Speromax a mai organizat un astfel de studiu, acesta fiind reluat acum pentru a se vedea diferenţa şi receptivitatea.
Din totalul de 19 chestionare aplicate s-a primit răspunsul la 16 dintre acestea, cele trei instituţii care nu au completat chestionarul fiind Instituţia Prefectului Judeţului Alba, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi EON Gaz România – Sucursala Alba. Este de neînţeles atitudinea avută de cele trei unităţi, mai ales că informaţiile au avut temei legal – Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi conform acestui act ar trebuit să dea răspunsul în termen de 30 de zile de la solicitare. Dezinteresul faţă de semenii noştri, faţă de cei cu probleme de sănătate, fizice care încearcă să ducă o viaţă normală printre noi, cei sănătoşi, doare la fel ca maladia de care aceştia suferă! Suntem în era tehnologiei care ne poate ajuta să ajutăm şi cu toate acestea stăm şi privim, fără să ne pese, la cei cu nevoi speciale… Aşa cum s-a specificat în cadrul conferinţei de presă, în urma analizării datelor din cele 23 de sedii sau puncte de lucru un număr de 22 au rampă de acces. La prima vedere totul pare ok, însă realitatea de pe hârtie e alta faţă de aceea de la faţa locului. Cu toate că există rampe de acces, mare parte din ele sunt nefuncţionale, fie că sunt şubrede, fie că… se află în faţa unei uşi închise, fie că distanţa de la pământ la rampă este mult prea mare etc. Rampele nu sunt singurele facilităţi de care persoanele cu dizabilităţi ar trebui să beneficieze, însă nici la aceste capitole nu stăm bine. Dintre instituţiile care au completat chestionarul prea puţine sunt cele care au covor de ghidare pentru nevăzători, interpreţi/materiale în limbaj braile, interpreţi limbaj mimico-gestual ori specialişti care se deplasează, la cerere, la domiciliul solicitantului. Inspectoratul de Stat în Construcţii este autoritatea care ar putea să îi tragă la răspundere pe cei care nu respectă legea în ceea ce priveşte această accesibilitate. Aşa cum a menţionat Dragoş Zaharia, preşedintele SM Speromax Alba, următorul pas pe care îl va face organizaţia, în baza datelor culese, este acela de sesizare a acestei instituţii care are capacitatea de a lua măsuri. Studiul în sine este de fapt un semnal de alarmă. Indiferent de ce se va întreprinde, totul ţine practic de interesul societăţii faţă de cei diferiţi! Membrii echipei de implementare au ţinut să dea un exemplu bun în ceea ce priveşte schimbările, îmbunătăţirile făcute în favoarea persoanelor cu dizabilităţi. Este vorba de Societatea de Transport Public Alba, care an de an se pliază tot mai mult la necesităţile celor cu nevoi speciale. Deci se poate, dacă se vrea! (L.I.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier la Valea Lupșii: O persoană rănită după ce o mașină s-a răsturnat în afara carosabilului
ACCIDENT rutier la Valea Lupșii: O persoană rănită după ce o mașină s-a răsturnat în afara carosabilului Un accident rutier a avut loc duminică seara, în jurul orei 19.50, la Valea Lupșii. Un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier MORTAL pe DN 1: Un adolescent de 18 ani […]