Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Acces online la sute de manuscrise şi incunabule din colecţia Bibliotecii Batthyaneum

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Sute de manuscrise şi incunabule din colecţia Bibliotecii Batthyaneum, vechi de sute de ani, pot fi acum studiate online.

În mediul ştiinţific naţional şi internaţional, dar şi în rândul opiniei publice din ţară Biblioteca Batthyaneum reprezintă un reper, dar şi un subiect tentant de discuţii. Puţini cunosc însă faptul că o mică parte (344 de manuscrise şi 15 incunabule) din patrimoniul cultural al acesteia – ca şi volum raportat la colecţiile de incunabule şi de manuscrise aflate în instituţia fondată în 1798, dar foarte importantă ca şi valoare ştiinţifică şi patrimonială – a fost scanată şi este parţial accesibilă online.

Acest lucru s-a realizat prin intermediul a două iniţiative, una europeană şi cealaltă naţională, de asigurare a accesului la imaginile digitale ale documentelor vechi din diferite instituţii culturale naţionale, europene, prin crearea unui mediu de cercetare virtual dedicat în primul rând studierii manuscriselor, dar şi incunabulelor, cărţilor tipărite vechi şi rare şi altor documente istorice.

Manuscrisele şi incunabulele de la Biblioteca Batthyaneum pot fi studiate pe portalul Manuscriptorium (http://www.manuscriptorium.com/), care este cea mai mare bibliotecă digitală de manuscrise şi carte veche din Europa şi pe site-ul Bibliotecii Digitale Naţionale (http://digitool.bibnat.ro/R) alcătuită prin digitizarea unor documente aflate în colecţiile speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, organizate după tematici sau după evenimente.

Fondurile de documente ale Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia conţin, în total, 115.992 unităţi bibliografice între care 1.778 de manuscrise datate începând cu secolul al IX-lea, 300 sunt manuscrise-codice medievale de provenienţă occidentală ce reprezintă 80% din totalul manuscriselor de acest gen din România, 571 sunt incunabule şi constituie 70% din numărul tipăriturilor din a doua jumătate a secolului al XV-lea existente în bibliotecile din ţară, iar 24.000 unităţi bibliografice reprezintă cartea veche occidentală din secolele XV-XVIII.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni

Unirea Ziarul

Publicat

în

Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea