Rămâi conectat

Actualitate

Absolvenţii de şcoli postliceale sanitare îşi vor putea continua studiile în învăţământul superior

Ziarul Unirea

Publicat

în

Absolvenţii de şcoli postliceale sanitare îşi vor putea continua studiile în învăţământul superior în programele de licenţă de asistent medical generalist, după ce au trecut examenul de admitere la facultăţile care organizează aceste programe – au stabilit marţi senatorii Comisiilor de învăţământ şi sănătate ale Senatului prin acordarea unui raport favorabil cu amendamente propunerii legislative privind modificarea art. 174, alin. 6 din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale.

Propunerea legislativă, iniţiată în legislatura trecută de 55 de senatori preponderent PSD şi PNL, a fost reformulată în cadrul dezbaterii în comisii, la care au participat invitaţi de la Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti.

„Această lege, dacă va trece de plenul Senatului, va crea posibilitatea ca absolvenţii de şcoli postliceale sanitare să îşi poată continua studiile în învăţământul superior în programele de licenţă de asistent medical generalist. Cei care sunt absolvenţi de şcoli postliceale, ca să îşi poată continua studiile, este obligatoriu să fie deţinătorii diplomei de bacalaureat, pentru că în şcolile postliceale pot să fie (cursanţi – n.r.) cu sau fără diplomă de bacalaureat. Deci legea reglementează posibilitatea continuării studiilor doar pentru cei care sunt deţinătorii diplomelor de bacalaureat. Cei care doresc să îşi continue studiile trebuie să participe la examenul de admitere în programul de licenţă, organizat de facultăţile de medicină în programele numite asistent medical generalist. Pentru cei care au trecut examenul de admitere se creează posibilitatea recunoaşterii fie a practicii, fie a unora dintre cunoştinţele sau competenţele pe care le-au acumulat fie în şcoală, fie în practica medicală, pe baza unei metodologii generale aprobate prin ordin de ministru”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de învăţământ a Senatului.

Ea a precizat că metodologia va fi iniţial convenită de toate universităţile de medicină şi farmacie din România.

„Deci universităţile se întâlnesc, elaborează aceste criterii generale într-o metodologie care este aprobată prin ordin de ministru. Universităţile îşi pot, în baza autonomiei universitare, elabora propria metodologie, care să cuprindă criteriile, exigenţele fiecărui tip de universitate în parte”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

Raportul comun al celor două comisii va fi supus votului plenului Senatului, în calitate de Cameră decizională.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Sâmbăta ALBĂ din Săptămâna LUMINATĂ. Credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Sâmbăta ALBĂ din Săptămâna LUMINATĂ. Credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi Potrivit credinţei populare, în aceste zile, de la Înviere și până la Duminica Tomei, Raiul este deschis. Sâmbăta Luminată, zi cu mare însemnătate pentru creştinii ortodocşi. În Sâmbăta Luminată credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru […]

Citește mai mult

Actualitate

Economistul Radu Georgescu: „România va trece la un regim economic foarte strict în câteva săptămâni. A fost ca un tip care a mâncat și băut pe datorie la restaurant”

Lucian Daramus

Publicat

în

Economistul Radu Georgescu: „România va trece la un regim economic foarte strict în câteva săptămâni. A fost ca un tip care a mâncat și băut pe datorie la restaurant” România va trece la un regim economic foarte strict în câteva săptămâni, atrage atenția economistul Radu Georgescu. „Eurostat a publicat săptămâna aceasta graficul din poză. Eu […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorul de economie Cristian Păun: „Guvernul a decis să încarce cu contribuție la sănătate „câștigul” din dobânzile la depozitele bancare. Disperare și incompetență!”

Lucian Daramus

Publicat

în

Profesorul de economie Cristian Păun: „Guvernul a decis să încarce cu contribuție la sănătate „câștigul” din dobânzile la depozitele bancare. Disperare și incompetență!” Profesorul de economie Cristian Păun deplânge decizia Guvernului „de a încărca cu conttibuție la „sănătate” câștigul din dobânzile la depozitele bancare”. Citește și: Profesorul Cristian Păun, despre urmările deficitului uriaș al României: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea