Rămâi conectat

Economie

A gândi liber e mare lucru, a gândi corect e şi mai mare lucru

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În actuala epocă în care absurdul e la el acasă, când legile morale şi bunul simţ sunt interpretate de-a-ndoaselea, normalul devenind anormal, se nasc situaţii ce depăşesc puterea de înţelegere a unui om obişnuit.
După o lungă serie a „cetăţenilor de onoare” ai municipiului Sebeş dominată de neaveniţi, într-un târziu s-au luminat câteva minţi şi au propus a fi desemnaţi pentru titlul de cetăţean de onoare trei din puternicii stâlpi ai oraşului: domnii Ioan Istrate, Elisiu Goţa şi Ioan Oprean, etaloane ale adevăratului liberalism ce fortifică prin activitatea lor coloana vertebrală a economiei municipiului nostru. Dar de sub vălul luptelor politicianiste din Consiliul Local s-au ivit minţile unora prea odihnite de prea mult stat acolo, de asemenea înceţoşate, care şi-au dat cu părerea în loc să decidă corect, astfel s-au opus la decernarea acestui titlu domnilor în cauză. Se pune cu vehemenţă întrebarea care a fost poziţia liberalilor din Consiliul Local faţă de capitalul autohton? Să-i cunoaştem pe domnii Ioan Istrate, Elisiu Goţa şi Ioan Oprean ce au comun acelaşi respect al principiului liberal că nimeni nu este mai presus de lege şi că în jocul economic trebuie să domnească egalitatea şanselor şi meritocraţia.

Dl. Ioan Istrate, proprietarul firmei Alpin 57 Lux Srl a reuşit prin performanţele obţinute în 18 ani de activitate să impună firma sa pe primul loc între producătorii de îngheţată în topul alcătuit de Consiliul Naţional al întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, loc deţinut consecutiv 5 ani. În anul 2010 dl. Istrate îşi leagă numele de iniţiativa înfiinţării Business Club Leul de Aur în clădirea Leul de Aur, clădire de patrimoniu pe care a ridicat-o de la situaţia de ruină la nivelul unui edificiu model pentru cum se cuvine a se restaura patrimoniul unui oraş istoric.
În aceeaşi manieră de responsabilitate civică dl. Istrate a achiziţionat Palatul Binder. Pe acoperişul acestuia începuseră să crească mesteceni, iar peste frescele sale ploile îşi săpau albii adânci. A refăcut această clădire valoroasă redând Sebeşului o piesă de patrimoniu ameninţată cu distrugerea datorită nepăsării edililor. Dl. Ioan Istrate oferă un loc de muncă la peste 500 de sebeşeni şi susţine moral şi financiar nenumărate acţiuni şi activităţi de interes public printre care terenul de golf, unic în ţară. Pentru contribuţia avută la dezvoltarea învăţământului universitar albaiulian deţine titlul de senator de onoare al Universităţii „1 Decembrie 1918”. Deţine de asemenea 73 de diplome de excelenţă pentru activitatea economică acordate de foruri judeţene şi naţionale.

Dl. Elisiu Goţa a văzut în 1991 în Germania pavele din beton. A realizat oportunitatea de business pentru piaţa din România unde aceste pavele erau necunoscute. A adus câteva mostre şi o presă manuală şi a început lucrul având ca „ucenici” soţia şi cei doi fii. Cu câteva mostre în portbagaj a colindat oraşele ţării în căutarea oportunităţilor de desfacere. În cele din urmă, un neamţ, familiarizat cu astfel de materiale a cumpărat toată cantitatea uriaşă din curtea dl. Goţa. Apoi au început să curgă clienţii. Prin dăruire, inventivitate şi muncă firma Elis Pavaje SRL a ajuns lider pe piaţa de pavaje din România, o piaţă în care competiţia a devenit între timp acerbă. La ora actuală întreprinderea numără peste 400 de angajaţi, are şi o nouă fabrică în municipiul Ploieşti. Deţine 40 de titluri judeţene şi naţionale de calitate a afacerilor derulate. Pentru activitatea de susţinere a Universităţii „1 Decembrie 1918” deţine titlul de senator de onoare al acesteia.

Dl. Ioan Oprean a pus în anul 1998 bazele societăţii comerciale Oprean SRL având ca obiect de activitate transportul de mărfuri intern şi internaţional, iar în anul 2007 îşi măreşte aria de activitate creând Casa Auto Sebeş centru autorizat de service auto şi dealer autorizat Mercedes Benz. Firma Oprean SRL a fost nominalizată la categoria Gold pentru premiul International Quality ERA Award. Prestigioasa distincţie Business Iniţiative Direction (BID) se decernează companiilor recunoscute pentru performanţa calităţii serviciilor şi produselor. Societatea dl. Oprean numără peste 250 de angajaţi.
Întreprinzătorii despre care vorbim aici sunt modeşti şi discreţi şi nu au cerut niciodată recunoaşterea valorii activităţii lor sub forma unui titlu de onoare acordat de Consiliul Local Sebeş. Însă este cel puţin nedreaptă, dacă nu revoltătoare, situaţia că aceia care fac cinste numelui oraşului Sebeş şi se constituie ca modele nu primesc acest titlu în mod legitim. Despre spiritul în care cei trei întreprinzători sebeşeni înţeleg să-şi desfăşoare afacerile depune mărturie faptul că de la înfiinţare şi până în prezent firmele lor nu au înregistrat nicio datorie către bugetul de stat sau local, ba dimpotrivă se numără ca principali contribuabili la bugetul local după companiile multinaţionale şi firma Ciserom ocupând prin ponderea contribuţiei lor primele locuri în formarea acestui buget. În aceste condiţii este firesc să ne întrebăm ce ar fi fost necesar să facă domnii Oprean, Goţa şi Istrate ca onor’ consilierii locali să le recunoască evidenta excelenţă civică? Probabil era necesar să se coloreze în roşu, etc. Îi informăm pe aceşti domni consilieri că onoarea nu are şi nu trebuie să aibă culoare politică. Totodată am fi încântaţi să cunoaştem şi performanţele dânşilor.
Rămâne totuşi o întrebare: Cu ce criterii au fost selectaţi cei aproape 100 de cetăţeni de onoare? Printre aceştia alături de foşti activişti PCR, cumetrii de toate felurile şi personalităţi discutabile, ca Ion Iliescu, se înscriu şi proprietarii Kronospan care au declanşat inclusiv mitinguri de protest pe străzile Sebeşului. Oare nu putem recunoaşte nici măcar simbolic valoarea capitalului autohton?

Lector univ. dr. Rodica Silvia STÂNEA
Dr. Nicolae DANCIU
Ion KAMLA – poet


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Anunț finalizare proiect „Modernizare Străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor, Municipiul Sebeș”, cod SMIS 143511

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț Proiectul „Modernizare Străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor, Municipiul Sebeș”, cod SMIS 143511 a contribuit la realizarea obiectivului priorității de investiție 9.1 – Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin măsuri integrate, fiind realizată modernizarea străzilor Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur și Sticlarilor, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea