A doua sesiune de lecturi urbane, o dovadă că mai există o şansă…
Mi-a venit ideea asta când am văzut dezastrul pe care l-a făcut uraganul Katrina în New Orleans: unul dintre cele mai importante oraşe din SUA a fost pur şi simplu paralizat. De ce? Pentru că absolut tot ceea ce ţinea de viaţa publică, socială şi economică, inclusiv sistemele de securitate şi de salvare erau… computerizate. Şi, fireşte, în faţa furiei dezlănţuite a naturii, primele care au cedat au fost sensibilele computere. Salut metrou, salut comunicaţii, salut circulaţie rutieră, salut mijloace de salvare şi de intervenţie… practic, oamenii aceia au fost siliţi să se întoarcă în era pre-computerizată! Haos, panică, dezastru. Şi o întâmplare similară s-a petrecut chiar în inima administraţiei spaţiului, la NASA, când o defecţiune a anihilat toate computerele şi… cu greu a putut fi găsit un tradiţionalist care mai ştia rezolvarea unor ecuaţii cu creionul, pe hârtie, nu cu calculatorul. El a salvat situaţia…
De ce am făcut acest preambul? Pentru că, desigur, aceasta este o pledoarie în favoare cuvântului scris, în favoarea cărţii şi a lecturii. Exact în contextul în care tocmai a avut loc cea de-a doua sesiune de lecturi urbane la Alba Iulia, duminică, 11 septembrie (iarăşi o cifră cu semnificaţii despre cât de uşor pot fi înşelate computerele, chiar şi de către minţile rudimentare ale fanaticilor islamului). Aşadar, duminică, începând cu ora 18.00, tinerii de la Asociaţia „Never too young” au invitat pe toţi trecătorii din Parcul Unirii (cel cu fântâna arteziană, din faţa Catedralei Încoronării) să li se alăture la lectură. Adică au oferit peste 70 de volume, gratuit, trecătorilor. Fiecare dintre aceştia a putut să citească acolo, la faţa locului, în parc, a putut lua cartea acasă sau a putut aduce ceva la schimb. A fost şi cazul unui poet din judeţul nostru, domnul Virgil Todeasă, care şi-a adus propriul volum şi l-a oferit… Mai mult decât atât, la încheierea acţiunii, tinerii au făcut câteva tururi prin oraş cu biciclelete şi au distribuit trecătorilor volumele rămase… Bineînţeles, gestul este simbolic dar, credeţi-mă, ca şi în cazul Katrina şi NASA, salvarea noastră, ca naţie, de aici poate şi trebuie să vină: de la carte! Aşadar, citiţi, dragii mei! Nu contest utilitatea computerului, dar vă rog puneţi-vă în situaţia în care v-aţi afla într-un vârf de munte, fără wireless sau chiar fără energie electrică, şi ar trebui să faceţi schiţa unui proiect sau să purtaţi o discuţie cu nişte oameni bine informaţi…
Felicitări din toată inima organizatorilor (Radu, Ela, Paula, Daiana, Cristi şi Mărgi), elevi şi studenţi, precum şi partenerilor: Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Art Cafe, Kindergraff, Pandor&Man şi cotidianul „Unirea”. Apropo, singurul oficial prezent la manifestare a fost consilierul local liberal Gabriel Pleşa. Aşadar, Alba Iulia a citit şi citeşte încă! Asta înseamnă că mai avem o şansă în faţa uraganului de ignoranţă care bântuie prin ţară…
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier la Valea Lupșii: O persoană rănită după ce o mașină s-a răsturnat în afara carosabilului
ACCIDENT rutier la Valea Lupșii: O persoană rănită după ce o mașină s-a răsturnat în afara carosabilului Un accident rutier a avut loc duminică seara, în jurul orei 19.50, la Valea Lupșii. Un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier MORTAL pe DN 1: Un adolescent de 18 ani […]