Rămâi conectat

Curier Județean

Ruinele bisericii bizantine din Alba Iulia, care datează din secolele X- XI, vor fi puse în valoare: Proiectul, la aprobat în Consiliul Județean

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ruinele bisericii bizantine din Alba Iulia, care datează din secolele X- XI, vor fi puse în valoare: Proiectul, la aprobat în Consiliul Județean

În Alba Iulia se găsesc ruinele unui monument istoric de o valoare inestimabilă, acestea datând din secolele X- XI, cu influențe bizantine. Situl arheologic, situat în inima cetății Alba Carolina, reprezintă un martor tăcut al unei perioade de tranziție culturală între civilizațiile bizantine și europene.

Potrivit unui proiectul de hotărâre a Consiliul Județean Alba, în ședința „ordinară” di luna iunie 2024, urmează să fie aprobat un Acord de parteneriat între UAT- Județul prin Consiliul Judeţean Alba şi Arhiepiscopia Romano – Catolică Alba Iulia pentru conservarea și promovarea patrimoniului istoric al orașului, prin valorificarea ruinelor bisericii aflate la vest de Catedrala romano- catolică „Sf. Mihail” din Alba Iulia.

Consilierii județeni din Alba vor avea de aprobat în ședința din 25 iunie 2024 un acord de parteneriat între UAT- Județul prin Consiliul Judeţean Alba şi Arhiepiscopia Romano – Catolică Alba Iulia pentru realizarea în comun a Proiectului „Marcarea peisagistică a amprentei ruinelor Bisericii situate la vest de Catedrala romano-catolică Sf. Mihail din Alba Iulia, str. Episcop Marton Aron, nr. 2” – Biserică de secol X-XI de influență bizantină, monument istoric de clasă A.

„A fost făcută o solicitare de Arhidieceza Romano- Catolică privind amprentarea la sol, peisagistic, a vechii biserici situate la vest de Catedrala romano- catolică Sf. Mihail din Alba Iulia, descoperită prin cercetări arheologice, acum aproximativ 5 ani.

Citește și: Cea mai veche biserică creştină bizantină din Transilvania, descoperită la Alba Iulia, demersuri pentru clasarea ei ca monument istoric

Lucrările efective constau în marcarea cu piatră a conturului bisericii respective, o ierbare și aranjarea platformei. În plus, se dorește marcarea din punct de vedere signalistic a zonei. Valoarea solicitată de Arhidieceză pentru amenjarea peisagistică, este de aproximativ 137.000 de lei.

A fost obținută autorizația de construire de către cei de la Arhidieceza romano- catolică, a fost făcută proiectarea și au fost aprobate avizele privind situl arheologic.

Am inițializat un acord de parteneriat pentru a finanța proiectul, deoarece terenul nu se află în propietatea Consiliul Județean Alba , ci a Arhidiecezei.

De asemnea, va fi montată o instalație de artă, care să semnalizeze biserica și să poată fi vazută 3D. Arhidieceza rezolvă din punct de vedere a materiei peisagitice, iar noi vom face o instalație de artă pentru a vedea cum arată biserica. Sperăm să punem în valoare mai tare această biserică, care este cu adevărat foarte valoroasă pentru creștinism.

Lucrarea va dura câteva săptămâni, sperând ca până în toamnă să fie finalizată, a declarat pentru ziarulunirea.ro Dan Popescu, administratorul public al județului Alba.

Părţile au convenit de comun acord să încheie prezentul acord de parteneriat în vederea realizării în comun a Proiectului „Marcarea peisagistică a amprentei ruinelor Bisericii situate la vest de Catedrala romano-catolică Sf. Mihail din Alba Iulia, str. Episcop Marton Aron, nr. 2”.

Valoarea necesară pentru realizarea Proiectului „Marcarea peisagistică a amprentei ruinelor Bisericii situate la vest de Catedrala romano-catolică Sf. Mihail din Alba Iulia, str. Episcop Marton Aron, nr. 2” este de 137.000 lei, inclusiv TVA.

Monumentele istorice sunt bunuri imobile, construcţii şi terenuri situate pe teritoriul României (sau în afara graniţelor, proprietăţi ale statului român), semnificative pentru istoria, cultura şi civilizaţia naţională şi universală. Ele sunt parte din patrimoniul cultural naţional şi sunt protejate prin lege. Monumentele istorice clasate în grupa A sunt monumente istorice de valoare națională și universal.

Citește și: Ruinele celei mai vechi biserici de rit bizantin de la nord de Dunăre, descoperite în Cetatea Alba Iulia în 2011, vor fi declarate monument istoric

În data de 13 aprilie 2011 s-a anunțat descoperirea întâmplătoare a unei biserici, la o distanță de cca. 24 m spre vest față de catedrala romano-catolică din Alba Iulia. În acel moment apăruseră în săpătură ruinele unei abside semicirculare, cu fundații late de 1,15 m din bolovani de piatră și rare fragmente de cărămidă, cu o deschidere estimată de 6 m. Contextul stratigrafic al descoperirii a determinat afirmarea că biserica a fost construită în intervalul cuprins între mijlocul secolului X (posibil ctitorie a principelui Gyula creștinat la Constantinopol) și începutul secolului XI (posibil ctitorie a regelui Sfântul Ștefan, întemeietorul Episcpiei catolice a Transilvaniei).

Biserica a fost clasată ca monument istoric situat în cetatea Vauban, pe platoul din fața catedralei romano-catolice Sf. Mihail Alba Iulia, în lista monumentelor istorice, cu denumirea de Biserică din secolele X-XI, de influiență bizantină, în categoria I – arheologie, m – monument, grupa A, prin Ordinul Ministerului Culturii nr. 3249/23.12.2019 și a primit codul în Lista monumentelor istorice LMI AB-I-m-A-21174.

Ruinele desfășurate pe cca. 300 mp au fost acoperite după terminarea cercetării arheologice.

Arhiescopia Romano-Catolică Alba Iulia, proprietarul terenului, dorește marcarea acestor vestigii prin metode peisagistice non-distructive și reversibile, sens în care a întocmit un proiect pentru „Marcarea peisagistică a amprentei ruinelor Bisericii situate la vest de Catedrala romanocatolică Sf. Mihail din Alba Iulia, str. Episcop Marton Aron, nr. 2”, a obținut toate avizele și acordurile solicitate prin certificatul de urbanism și a obținut Autorizația de Construire nr. 264/18.05.2023 emisă de primăria Municipiului Alba Iulia, cu termen de valabilitate 24 luni.

Obiectul proiectului este marcarea peisagistică a amprentei ruinelor bisericii vechi în formă non-distructivă și reversibilă. Se creează un trotuar din lespezi de piatră așezate la nvelul terenului gazonat, ridicat local cu un pat de siguranță de 25 cm, pentru circulație pietonală. Desenul trotuarului prezintă amprenta ruinelor bisericii vechi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Aproape 100 de șoferi testați pentru alcool și droguri în Alba, în ultimele 48 de ore: Amenzi de peste 35.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aproape 100 de șoferi testați pentru alcool și droguri în Alba, în ultimele 48 de ore: Amenzi de peste 35.000 de lei În ultimele 48 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea