Serviciile de ambulanță din România: Ce schimbări radicale aduce proiectul de lege propus în Parlament
Serviciile de ambulanță din România: Ce schimbări radicale aduce proiectul de lege propus în Parlament
Conform acestuia, ambulanțele cu o vechime de peste 5 ani și un kilometraj mai mare de 300.000 de kilometri nu vor mai putea fi trimise în misiuni de salvare.
Proiectul propune, de asemenea, eliminarea ambulanțelor folosite pe post de taxi și impune ca fiecare ambulanță să aibă un echipaj compus din medic, asistent medical și conducător auto format ca ambulanțier.
Proiectul de lege vizează modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și își propune să restructureze sistemul național de asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat. Inițiatorii consideră că sistemul actual este ineficient și prezintă disfuncționalități majore, afectând dreptul fundamental al cetățenilor la ocrotirea sănătății, conform articolului 34 din Constituția României.
Potrivit expunerii de motive, organizarea actuală a serviciului de ambulanță permite intervenții prespitalicești fără medic, ceea ce duce la aglomerarea Unităților de Primiri Urgențe (UPU). Proiectul de lege propune eliminarea salvărilor de tip A1 și A2, destinate transportului sanitar neasistat, și impune ca ambulanțele să fie dotate și să funcționeze conform standardelor europene, având un echipaj obligatoriu format din medic, asistent medical și conducător auto format ca ambulanțier.
Citește și: Anul 2024 aduce noi proteste pentru sistemul medical: Vezi motivele care duc la această situație
Peste jumătate dintre ambulanțe sunt considerate vechi și uzate, cu un impact negativ asupra siguranței pacienților și a personalului medical. Proiectul evidențiază că peste 50% din parcul auto al serviciilor de ambulanță are o vechime de peste 10 ani, iar ambulanțele ajung la pacienți cu întârzieri semnificative. Inițiatorii acuză Departamentul pentru Situații de Urgență că nu a achiziționat suficiente ambulanțe noi în ultimii ani, cu un deficit de personal care depășește 50%.
În final, proiectul de lege propune achiziționarea a 1.500 de ambulanțe până în 2028, cu un buget estimat de 625 de milioane de lei, având ca sursă de finanțare fonduri europene nerambursabile din cadrul Programului de Sănătate 2021-2027.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Revoluția din 1989 de la Cugir, văzută prin ochii unui copil de 6 ani : „Am înțeles atunci că niciodată nu o să mai fie cum a fost înainte de geroasele zile de 21 și 22 decembrie”
Revoluția din 1989 de la Cugir, văzută prin ochii unui copil de 6 ani : „Am înțeles atunci că niciodată nu o să mai fie cum a fost înainte de geroasele zile de 21 și 22 decembrie” Îmi amintesc și acum, după 35 de ani, zilele geroase de decembrie din 1989, când gândul meu de […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor