Un azil clandestin al unui pastor din Alba, în care sunt îngrijiți bătrâni și persoane cu handicap, NU poate fi desființat! Cum s-a ajuns în această situație
Un azil clandestin al unui pastor din Alba, în care sunt îngrijiți bătrâni și persoane cu handicap, NU poate fi desființat! Cum s-a ajuns în această situație
Un azil clandestin, în care sunt îngrijiți bătrâni și persoane cu handicap, descoperit de angajați ai AJPIS Alba în orașul Abrud, nu poate fi desființat pentru că o instanță de judecată a interzis funcționarilor să intre în imobilele vizate.
Așa-zisul centru are 18 persoane și este administrat de un pastor penticostal, pe persoană fizică. Pastorul a încheiat cu fiecare dintre cei îngrijiți un contract de întreținere, care prevede și plata unor sume de bani.
Pastorul îngrijește 14 persoane adulte cu dizabilităţi şi patru persoane vârstnice. Din cele 14 persoane cu dizabilităţi, șapte sunt încadrate în grad de handicap grav, șase cu grad de handicap accentuat şi unul cu încadrare în grad de handicap mediu, acestea necesitând asistenţă medicală specializată. Cei 18 au fost identificați în urma unui control al AJPIS Alba din data de 13 iulie 2023, când s-a dat un termen de conformare.
Ulterior, pentru că nu au fost respectate condițiile impuse, a fost aplicată o amendă de 5.000 de lei. Inspectorii au constatat că „accesul în una dintre locaţii se face doar cu acordul pârâtului, poarta fiind încuiată cu cheia”, dar și „lipsa lenjeriilor de pat în anumite dormitoare, mizerie în anumite dormitoare, spaţii neigienizate”.
Beneficiari „în stare de pericol”
„Unitatea oferă servicii de cazare, masă și asistență socială fără a deţine licenţă de funcţionare, fiind sancţionată cu avertisment scris și efectuarea demersurilor pentru intrarea in legalitate. Asociaţia funcţionează clandestin, desfăşurând activităţi specifice de servicii sociale, mascate sub forma unor contracte întreţinere”, se arată în acțiunea celor de la AJPIS.
Reprezentanții instituției mai afirmă că imobilele respective se află în proprietatea pastorului ca locuinţă proprietate personală, nefiind schimbată destinaţia pentru a oferi servicii sociale. Locaţiile verificate nu deţin avize si autorizaţii de funcţionare de la nicio instituţie abilitată, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar-Veterinară, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Citește și: Cum poţi afla online ce VECHIME în MUNCĂ ai pentru pensie
„Nerespectarea legislaţiei şi implicit a standardelor de calitate de către asociaţie transformă aceste aşezăminte sociale, în locuinţe insalubre, care pun în pericol viaţa şi integritatea fizică a beneficiarilor, care în loc să se bucure de tihnă şi respect la vârsta senectuţii, sunt trataţi în mod cu totul necorespunzător. Văzând starea de pericol care persistă la imobilele indicate mai sus, în care sunt cazate atât persoane în vârsta cât şi persoane cu dizabilităţi, care locuiesc în condiţii improprii şi fără tratamente medicale corespunzătoare, fapt ce poate pune în pericol viaţă, sănătatea sau interesele economice ale beneficiarilor, considerăm că sunt îndeplinite condiţiile speciale cumulative pentru emiterea ordonanței preşedinţiale”, au mai susținut cei de la AJPIS Alba.
Contracte valabile, în circuitul civil
Pastorul a respins acuzațiile funcționarilor de la instituția de stat și a precizat că „activitatea are o motivaţie pur creştină, caritabilă”.
„Sumele stabilite contractual cu fiecare dintre persoanele aflate în îngrijire nu reprezintă plata contravalorii obligaţiei de întreţinere, ci reprezintă exclusiv cheltuieli cu nevoile personale ale fiecărei persoane, procurare de alimente, medicamente, utilităţi, procurarea de haine şi încălţăminte, cheltuieli legate de înmormântarea fiecăruia în caz de deces”, a declarat pastorul în fața judecătorilor.
Acesta a dus în instanță doi dintre bătrânii pe care îi îngrijește, care au spus că sunt „condiţii de locuit foarte bune, iar camerele sunt curate”.
Judecătorul a constatat că asociația care a fost chemată în instanță (Împreună Suntem Biruitori) nu are nicio obligație juridică față de bătrâni și că pastorul este cel care a încheiat contracte cu vârstnicii.
„Chiar reclamanta este cea care recunoaşte implicit faptul că cel care are obligaţia îngrijirii de persoane este pârâtul, care desfășoară îngrijirea persoanelor în baza unor contracte de întreţinere, încheiate cu aceste persoane, contracte care produc efecte juridice şi care până în prezent nu au fost desființate, nu s-a constatat nulitatea lor şi nici nu s-a dispus rezilierea acestora. Aceste contracte sunt în circuitul civil şi produc efecte, respectiv consecințele juridice care decurg din aceste înțelegeri. De asemenea, contractele nu reprezintă altceva decât voinţa părților”, a precizat instanța, în hotărârea pronunțată în 17 noiembrie 2023.
Citește și: Noutăți pensii 2023: Noua lege a pensiilor, trei variante de discuții. Exclus să ducă la scăderi
Prin urmare, instanța a respins cererea AJPIS Alba de intrare de urgență în locuință și de relocare a oamenilor în centre cu licență.
Hotărârea nu a fost contestată de către instituția de stat..
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 6 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918