Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Un azil clandestin al unui pastor din Alba, în care sunt îngrijiți bătrâni și persoane cu handicap, NU poate fi desființat! Cum s-a ajuns în această situație

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un azil clandestin al unui pastor din Alba, în care sunt îngrijiți bătrâni și persoane cu handicap, NU poate fi desființat! Cum s-a ajuns în această situație

Un azil clandestin, în care sunt îngrijiți bătrâni și persoane cu handicap, descoperit de angajați ai AJPIS Alba în orașul Abrud, nu poate fi desființat pentru că o instanță de judecată a interzis funcționarilor să intre în imobilele vizate.

Așa-zisul centru are 18 persoane și este administrat de un pastor penticostal, pe persoană fizică. Pastorul a încheiat cu fiecare dintre cei îngrijiți un contract de întreținere, care prevede și plata unor sume de bani.

Pastorul îngrijește 14 persoane adulte cu dizabilităţi şi patru persoane vârstnice. Din cele 14 persoane cu dizabilităţi, șapte sunt încadrate în grad de handicap grav, șase cu grad de handicap accentuat şi unul cu încadrare în grad de handicap mediu, acestea necesitând asistenţă medicală specializată. Cei 18 au fost identificați în urma unui control al AJPIS Alba din data de 13 iulie 2023, când s-a dat un termen de conformare.

Ulterior, pentru că nu au fost respectate condițiile impuse, a fost aplicată o amendă de 5.000 de lei. Inspectorii au constatat că „accesul în una dintre locaţii se face doar cu acordul pârâtului, poarta fiind încuiată cu cheia”, dar și „lipsa lenjeriilor de pat în anumite dormitoare, mizerie în anumite dormitoare, spaţii neigienizate”.

Beneficiari „în stare de pericol”

„Unitatea oferă servicii de cazare, masă și asistență socială fără a deţine licenţă de funcţionare, fiind sancţionată cu avertisment scris și efectuarea demersurilor pentru intrarea in legalitate. Asociaţia funcţionează clandestin, desfăşurând activităţi specifice de servicii sociale, mascate sub forma unor contracte întreţinere”, se arată în acțiunea celor de la AJPIS.

Reprezentanții instituției mai afirmă că imobilele respective se află în proprietatea pastorului ca locuinţă proprietate personală, nefiind schimbată destinaţia pentru a oferi servicii sociale. Locaţiile verificate nu deţin avize si autorizaţii de funcţionare de la nicio instituţie abilitată, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar-Veterinară, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Citește și: Cum poţi afla online ce VECHIME în MUNCĂ ai pentru pensie

„Nerespectarea legislaţiei şi implicit a standardelor de calitate de către asociaţie transformă aceste aşezăminte sociale, în locuinţe insalubre, care pun în pericol viaţa şi integritatea fizică a beneficiarilor, care în loc să se bucure de tihnă şi respect la vârsta senectuţii, sunt trataţi în mod cu totul necorespunzător. Văzând starea de pericol care persistă la imobilele indicate mai sus, în care sunt cazate atât persoane în vârsta cât şi persoane cu dizabilităţi, care locuiesc în condiţii improprii şi fără tratamente medicale corespunzătoare, fapt ce poate pune în pericol viaţă, sănătatea sau interesele economice ale beneficiarilor, considerăm că sunt îndeplinite condiţiile speciale cumulative pentru emiterea ordonanței preşedinţiale”, au mai susținut cei de la AJPIS Alba.

Contracte valabile, în circuitul civil

Pastorul a respins acuzațiile funcționarilor de la instituția de stat și a precizat că „activitatea are o motivaţie pur creştină, caritabilă”.

„Sumele stabilite contractual cu fiecare dintre persoanele aflate în îngrijire nu reprezintă plata contravalorii obligaţiei de întreţinere, ci reprezintă exclusiv cheltuieli cu nevoile personale ale fiecărei persoane, procurare de alimente, medicamente, utilităţi, procurarea de haine şi încălţăminte, cheltuieli legate de înmormântarea fiecăruia în caz de deces”, a declarat pastorul în fața judecătorilor.

Citește și: Noutăți pensii 2023 • Indemnizație socială pentru pensionari: Cine poate beneficia de indemnizația socială

Acesta a dus în instanță doi dintre bătrânii pe care îi îngrijește, care au spus că sunt „condiţii de locuit foarte bune, iar camerele sunt curate”.

Judecătorul a constatat că asociația care a fost chemată în instanță (Împreună Suntem Biruitori) nu are nicio obligație juridică față de bătrâni și că pastorul este cel care a încheiat contracte cu vârstnicii.

„Chiar reclamanta este cea care recunoaşte implicit faptul că cel care are obligaţia îngrijirii de persoane este pârâtul, care desfășoară îngrijirea persoanelor în baza unor contracte de întreţinere, încheiate cu aceste persoane, contracte care produc efecte juridice şi care până în prezent nu au fost desființate, nu s-a constatat nulitatea lor şi nici nu s-a dispus rezilierea acestora. Aceste contracte sunt în circuitul civil şi produc efecte, respectiv consecințele juridice care decurg din aceste înțelegeri. De asemenea, contractele nu reprezintă altceva decât voinţa părților”, a precizat instanța, în hotărârea pronunțată în 17 noiembrie 2023.

Citește și: Noutăți pensii 2023: Noua lege a pensiilor, trei variante de discuții. Exclus să ducă la scăderi

Prin urmare, instanța a respins cererea AJPIS Alba de intrare de urgență în locuință și de relocare a oamenilor în centre cu licență.

Hotărârea nu a fost contestată de către instituția de stat..


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că pensiile vor fi plătite înaintea sărbătorilor pascale. În acest sens, Casa Națională de Pensii urmează să vireze, până pe 30 aprilie, fondurile către Poșta Română și către băncile comerciale. De asemenea, Guvernul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea