Cu cât se vor majora salariile polițiștilor în 2022: „Undeva la 1.000 de lei ar fi trebuit”. Modificarea legislativă, în dezbatere la Parlament
Cu cât se vor majora salariile polițiștilor în 2022: „Undeva la 1.000 de lei ar fi trebuit”. Modificarea legislativă, în dezbatere la Parlament
Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, Vasile Zelca, a declarat, pentru Bugetul.ro, că salariile angajaților din familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională ar fi trebuit să se majoreze în acest an cu circa 1.000 de lei, conform Legii salarizării nr. 153/2017.
Însă, din cauza condițiilor economice actuale, salariile ar urma să crească, în medie, cu 250 de lei. Pentru această creștere însă, în Parlament se află acum în dezbatere o nouă modificare legislativă. Dezbaterea amendamentelor la Pl-x nr. 52/2022 privind adoptarea OUG nr. 130/2021 – prin care a fost stopată, pentru a doua oară, aplicarea grilelor de salarizare prevăzute în Legea-cadru nr. 153/2017 a fost amânată în această săptămână, după ce au mai fost depuse amendamente de către unele ministere/instituții, informează sindicaliștii.
Citește și: Salarii majorate pentru guvernanți. Premierul Ciucă și angajații unor instituții vor avea parte de lefuri mai mari
Creșterea salariilor 250-300 de lei nu este suficientă, după cum ne-a declarat Vasile Zelca. Mai ales că din luna iunie se va renunța la plata indemnizației de echipament: 253 de lei de polițist.
„Luăm cu o mână și dăm cu cealaltă”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca, recunoscând, pe de altă parte, că „măcar vom acoperi inflația, în parte”.
Calculele pe care le-a făcut președintele SNPPC:
„Este o majorare de 1/4 din cât trebuia să luăm. Media netului încasat este undeva la 250 de lei. Nu acoperă nici măcar inflația din ultimii doi ani.
Undeva la 1.000 de lei ar fi trebuit să crească (salariile – n.r.). Amendamentul este format din două puncte. 1/4 înseamnă undeva la media de 170 de lei și mai este un aliniat doi care spune să se actualizeze baza de calcul a salariului gradului funcției îndepline – salariul de grad. Noi avem pe Legea 153 un salariu de grad care este calculat prin raportare la salariul minim pe economie. În prezent, acel salariu de grad este raportat la salariul minim pe economie din 2018. Trebuie actualizat cu salariul minim din 2022. Diferența va fi undeva la 80 de lei de polițist, în medie. 170+80=250.
Vor fi polițiști care vor încasa doar 200 de lei net, vor fi polițiști cu funcții mai mari care vor încasa și 300-350 de lei net.
Dar, din ce calcule am făcut noi, media este undeva la 250-300 de lei. La rândul ei, această creștere va produce o creștere pe sporuri, dar vine undeva la 50 de lei în plus la salariu pe lună. Dar depinde dacă lucrezi în anumite condiții să primești acele sporuri.
Cei din Comisia Buget-Finanțe ne-au asigurat că vor trece acest amendament, că au Ok-ul Coaliției. Acum așteptăm să se concretizeze, pentru că mai sunt două praguri: Comisia de Muncă, după care va veni votul în plenul Camerei Deputaților. Din ce am înțeles, Coaliția de guvernare și-a dat Ok-ul ca acest amendament să treacă. Este nemulțumitor pentru noi, dar este un pas înainte. Măcar vom acoperi inflația în parte și mai echilibrăm un pic, mai ales că știți că din iunie se va renunța la plata indemnizației de echipament: 253 de lei de polițist. Adică luăm cu o mână și dăm cu cealaltă.
Citește și: Salariile în agricultură și industria alimentară CRESC la 3000 de lei brut minim: Decizie în Parlament
Suntem foarte atenți să nu cumva să fim victimele unui joc politic cu aceste amendamente depuse în ultima zi. Ei au prelungit acum cu două-trei săptămâni procedura”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Zelca.
„În ședința din 19 aprilie, Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților (for decizional) a amânat, pentru următoarea întâlnire, dezbaterea amendamentelor la Pl-x nr. 52/2022 privind adoptarea OUG nr. 130/2021 – prin care a fost stopată, pentru a doua oară, aplicarea grilelor de salarizare prevăzute în Legea-cadru nr. 153/2017. Motivația este aceea că, între timp, au mai fost depuse amendamente de către unele ministere/ instituții, acestea neavând avizul Guvernului. (…) Susținem în continuare că amendamentul depus de către Comisia de Apărare a Camerei – care vizează o aplicare parțială a prevederilor Anexelor VI și VIII din Legea-cadru nr. 153/2017, respectiv o majorare doar cu 1/4 din diferența rămasă și actualizarea cu valoarea soldei/salariului de grad -, nu este suficient, având în vedere rata cumulată a inflației din ultimii doi ani, de peste 15%, creșterea costului utilităților și a principalilor indici ai prețurilor de consum, dar și riscurile, incompatibilitățile și interdicțiile profesionale specifice familiei noastre ocupaționale.
Citește și: Salarii în turismul românesc: Cât câștigă un ghid, un recepționer sau un manager de hotel
În speranța că nu vom fi victima unui joc politic al Coaliției de guvernare, vom urmări cu atenție traseul legislativ al PL-x nr. 52/2022 în Parlament, inclusiv modul în care va fi tratat proiectul, pe viitor, mai ales în contextul militar de la Est de granița României și a Uniunii Europene, când familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională ar trebui să reprezinte o prioritate asumată de statul român!”, au transmis sindicaliștii.
sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 5 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 10 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi