Românii GOLESC rafturile de iodură de potasiu: Atenționările unui medic de la SJU Alba Iulia privind administrarea sa
Românii GOLESC rafturile de iodură de potasiu: Atenționările unui medic de la SJU Alba Iulia privind administrarea sa
Speriați de un posibil incident nuclear provocat de Vladimir Putin, ca urmare a amenințărilor sale în contextul invaziei Ucrainei și a sancțiunilor internaționale asupra Federației Ruse, românii au golit stocurile de iodură de potasiu din farmacii.
Doamna doctor Carla Scânteie, medic la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, a transmis pentru ziarulunirea.ro mai multe informații vitale în ceea ce privește administrarea iodurii de potasiu și circumstanțele în care aceasta este necesară.
Iodura de potasiu se folosește în tratamentul profilactic al efectelor iodului radioactiv asupra glandei tiroide în cazul eliberării de iod radioactiv în mediu, ca urmare a unui incident nuclear major. Acest medicament se administrează NUMAI SUB CONTROLUL AUTORITĂȚILOR COMPETENTE și DOAR în cazul în care am fost anunțați de autorități de producerea incidentului nuclear.
În funcție de locația acestuia, durata estimată a propagării norului radioactiv și doza estimată de radiații, autoritățile competente vor decide dacă este necesară administrarea de tablete de iod și dozele recomandate pentru fiecare grup de vârstă în parte.
Eficacitatea medicamentului este maximă dacă se administrează cât mai curând posibil, cu câteva ore înainte sau imediat după expunerea așteptată, respectiv DUPĂ ce s-a aflat de incidentul nuclear, nicidecum cu zile /săptămâni /luni înainte.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la iodura de potasiu: Poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide și NU se ia preventiv
Nu este necesară administrarea de tablete cu iod persoanelor cu vârsta peste 40 de ani, întrucât nu s-a observat creșterea riscului de cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv, cu excepția cazului în care expunerea la iod radioactiv este mai mare de 5 Gy. De asemenea, nu se administrează tableta de iodură de potasiu persoanelor care nu mai au glanda tiroidă (tiroidectomie totală).
Tableta se administrează pe cale orală, poate fi înghițită sau mestecată. Pentru administrarea la copii / sugari, tableta se poate zdrobi, amesteca cu apă, lapte, suc de fructe, iaurt, miere.
Trebuie luat în considerare raportul beneficiu / risc pentru fiecare grupă de vârstă în parte. Prioritate la tratament o au nou-născuții, sugarii, copiii, adolescenții, tinerii, femeile gravide și cele care alăptează.
!! Atenționări speciale:
- Tabletele de iodură de potasiu conțin doze extrem de mari de iod – de 1000 de ori mai mult decât necesarul zilnic de iod.
- Tabletele de iodură de potasiu NU trebuie înlocuite cu suplimentele de iod recomandate, pentru unele persoane, zilnic (de exemplu Jodid sau Iodine), dozele fiind DIFERITE!
- Administrarea de iod în doze foarte mari, în special la persoanele de peste 40 de ani, la persoanele vârstnice sau cu afecțiuni cardiace poate duce la disfuncție tiroidiană importantă!
Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide. Precizarea ministerului vine în contextul discuţiilor din spaţiul public despre utilizarea iodurii de potasiu în cazul unui eventual incident nuclear.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Nicolae Ciucă, președintele PNL, și-a dat demisia după eșecul de la alegerile prezidențiale 2024
Nicolae Ciucă, președintele PNL, și-a dat demisia după eșecul de la alegerile prezidențiale 2024 După eșecul de la alegerile prezidențiale 2024, turul I, Nicolae Ciucă și-a dat demisia din funcția de președinte al PNL. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a dat demisia de onoare după eșecul de la alegerile de duminică, 24 noiembrie, când nu a […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918