Ciocolata, dulcele irezistibil cu beneficii pentru sănătate: Ce valori nutritive are și ce recomandă doctorii
Ciocolata, dulcele irezistibil cu beneficii pentru sănătate: Ce valori nutritive are și ce recomandă doctorii
Ciocolata, acest dulce irezistibil şi atât de versatil în forme şi nuanțe, vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate. Cu cât tableta de ciocolată este mai intensă, în concentrație de 70% până la 85% cacao, cu atât efectele sunt mai puternice.
Valori nutritive
Ciocolata amăruie, căci despre ea discutăm, este bogată în vitaminele A, B1, B2, B3, E, luteină, fier, magneziu, zinc, fosfor, antioxidanți: flavonoizi şi polifenoli, şi diferiți fitonutrienți proveniți din boabele fructului de cacao. De aceea, se recomandă consumul de ciocolată cu concentrație mare de cacao, în detrimentul celei cu lapte sau al ciocolatei albe, care nu conține decât unt de cacao.
Ciocolata amăruie mai conține grăsimi provenite din untul de cacao, carbohidrați, zahăr, fibre şi proteine, devenind un aliment cu conținut înalt caloric. Un consum moderat de ciocolată amăruie, de calitate bună, are o serie de benefice asupra sănătății, însă depăşirea a 20-30 de grame zilnic poate duce la dezechilibre.
Beneficii pentru sănătate
Îţi vine să crezi sau nu, ciocolata este recomandată de medici pentru o inimă puternică şi sănătoasă. Datorită flavonoizilor, boabele de cacao stimulează producția de oxid nitric în organism, ce determină dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul sanguin și scăzând tensiunea arterială. Studiile au arătat că efectele benefice ale ciocolatei negre asupra tensiunii arteriale sunt mai semnificative la persoanele în vârstă și la cei cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.
CITEȘTE ȘI: 27 ianuarie – Ziua prăjiturii cu ciocolată. Idei de rețete pentru deserturi delicioase
Compuşii polifenolici aflați în ciocolată pot contribui, de asemenea, la scăderea colesterolului de tip LDL şi la creşterea celui de tip HDL. Ciocolata luptă împotriva inflamațiilor cronice din organism, datorită compuşilor săi antiinflamatori, putând acționa şi asupra reglării sistemului imunitar în afecțiuni precum artrită, diabet de tip 2 sau anumite tipuri de cancer. Ciocolata neagră, cu cel puțin 70% cacao, ar putea fi recomandată în cazul diabetului. Concluziile cercetărilor sugerează că un consum moderat de ciocolată neagră, în fiecare zi, poate ajuta la scăderea nivelului de glucoză și la reducerea rezistenței la insulină.
Ciocolata neagră, mai ceva ca sărutul
Potrivit BBC, cercetătorii au descoperit că ciocolata poate stimula creierul și eliberează mai multe endorfine în creier decât sărutul. De asemenea, s-a demonstrat că aceasta crește ritmul cardiac mai repede decât un sărut. Oamenii de știință cred că acest lucru este cauzat de concentrația de feniletilamină a ciocolatei, un compus care crește producția de endorfine în creier.
CITEȘTE ȘI: STUDIU: Consumul frecvent de ciocolată poate reduce riscul de aritmie cardiacă
Optimizarea funcționării creierului, datorată consumului de ciocolată neagră, poate conduce la prevenirea afecțiunilor neurodegenerative, precum bolile Alzheimer și Parkinson, la intensificarea funcțiilor memoriei şi a concentrării. De asemenea, conținutul bogat în antioxidanți, intensifică neuroplasticitatea creierului, sau capacitatea sa de a se reorganiza, în special ca răspuns la accidentări și boli. Luteina, magneziul, vitaminele B şi E contribuie la sănătatea vederii şi a pielii, la inducerea unei stări de bine şi de relaxare.
Europenii sunt cei mai mari iubitori de ciocolată din lume. Cercetările de la Forbes arată că cele mai mari țări consumatoare de ciocolată sunt Elveția, Germania și Irlanda.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii