Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

27 ianuarie – Ziua prăjiturii cu ciocolată. Idei de rețete pentru deserturi delicioase

Ziarul Unirea

Publicat

în

27 ianuarie – Ziua prăjiturii cu ciocolată. Idei de rețete pentru deserturi delicioase

27 ianuarie este ziua care sărbătorește prăjitura cu ciocolată! Și cum probabil toată lume iubește acest desert, aveți nevoie și de o rețetă perfectă unei astfel de ocazii.

Prăjitura cu ciocolată este cel mai apreciat desert la nivel mondial și oferă o varietate foarte mare în ceea ce privește rețetele și amestecul ingredientelor.

Ciocolata – ingredientul cu gust bogat

Ciocolata, ingredientul care se obține din cacao, zahăr, uneori lapte și arome speciale, a apărut în America Centrală acum aproximativ 4.000 de ani. Fructele arborelui de cacao erau prăjite și pisate, iar praful obținut era folosit inițial la prepararea unor băuturi utilizate de indigeni la ritualuri religioase.

Elit - Gustul Desăvârșit

Adusă în Europa, spaniolii își preparau băutura de ciocolată la fel ca nativii americani, dar au adăugat un singur ingredient, zahărul, care avea să transforme pudra amăruie de cacao în cel mai iubit aliment dulce. În momentul actual, Africa de Vest este principalul producător de cacao din lume, datorită climei care permite creșterea unei varietăți de arbori de cacao.

Gustul deosebit, gama largă de sortimente (cu lapte, fără zahăr, cu alune, cu umpluturi de fructe sau alcool) și caracteristicile nutritive ale ciocolatei o fac un desert apreciat de întreaga familie.

Idei de rețete pentru prăjituri delicioase cu ciocolată

Toți iubitorii acestui desert sărbătoresc ziua mondială a prăjiturii de ciocolată pe 27 ianuarie prin rețete gustoase, numai bune de încercat, indiferent de motiv. Își propunem trei rețete cu care să încânți papilele gustative ale oricui îți trece pragul casei.

Prăjitură deșteaptă cu ciocolată
  • Este o prăjitură cu un grad redus de dificultate, cu un aspect final mătăsos și gust inconfundabil.Ingrediente necesare:
    • 4 ouă mari,cu albușurile separate de gălbenușuri
    • 120 de grame de unt
    • 600 de mililitri de lapte
    • 110 grame de zahar pudră
    • 100 de grame de zahăr
    • 50 de grame de cacao pudră
    • 110 grame de făină
    • 1 praf de sare
    • o jumătate de linguriță de oțet
    • 1 lingură de extract de vanilie
    • 30 de mililitri de cafea tare

Citește și: 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Mod de preparare:

Setează cuptorul la 180 de grade Celsius.
Topește încet untul și încălzește laptele treptat.
Amestecă făina cu praful de cacao până obții o compoziție omogenă.
Unge bine cu unt solid o tavă de aproximativ 20×28 centimetri.
Amestecă gălbenușurile împreună cu zahărul pudră.
Adaugă făina amestecată cu cacao, esența de vanilie, cafeaua și untul topit.
Adaugă laptele și amestecă.
Separat, bate albușurile spumă tare cu sarea și adaugă oțetul și zahărul (până ajung la consistența unei bezele lucioase).
Amestecă albușurile spumă cu compoziția de lapte, cacao și gălbenușuri.
Toarnă compoziția în forma unsă bine cu unt. Coace-o în cuptor la 180 de grade Celsius, timp de 45 de minute.
Lasă prăjitura să se răcească înainte de a o scoate din formă, după care o poți tăia în porții după plac.
Adaugă zmeură sau zahăr pudră.

Prăjitură pufoasă cu ciocolată albă

Este un tip de prăjitură ușoară, pe care o consumi cu plăcere și care se face foarte repede.

Ingrediente necesare:

Pentru blat:

  • 5 ouă
  • 5 linguri de zahăr
  • 2 linguri de ulei
  • 5 linguri de făină
  • 5 linguri de nucă măcinată
  • un vârfde linguriță de praf de copt
  • esență de vanilie
  • 2 picături de esență de migdale

Pentru cremă:

  • 3 linguride amidon
  • 3 linguri de zahăr pudră
  • 500 de mililitri de lapte
  • 200 de grame de ciocolată albă
  • o linguriță de zeamă de lămâie

Mod de preparare blat pufos:

Bate albușurile cu un praf de sare până se fac spumă.
Adaugă zaharul și mixează până obții o spumă densă și lucioasă.
Freacă gălbenușurile cu ulei, esență de vanilie și de migdale, apoi toarnă-le peste albușuri și amestecă ușor.
La sfârșit, încorporează făina amestecată cu praful de copt și nuca măcinată amestecând ușor.
Toarnă compoziția în tava (20×30 de centimetri) tapetată cu hârtie de copt și setează cuptorul la o temperatură medie de 160 de grade Celsius, pentru aproximativ 30 de minute.
Scoate blatul din tavă și lasă-l la răcit cu tot cu hârtia de copt.

Mod de preparare cremă de ciocolată albă:

Într-o oală de inox pune amidonul și zahărul, apoi toarnă laptele câte puțin, amestecând bine cu un tel, să nu se formeze cocoloașe.
Fără să dea în clocot, fierbe compoziția la foc mic, până se îngroașă. Pune-o deoparte și încorporează ciocolata ruptă în bucățele.
Las-o să ajungă la temperatura camerei, apoi acoperă bine crema cu folie alimentară și pune-o în frigider, să se răcească foarte bine.
În crema răcită, pune zeamă de lămâie, după gust.

Pregătirea prăjiturii:

Taie blatul răcit în 3 părți.
Pune deoparte 2-3 linguri de cremă (o vei folosi la finisarea prăjiturii).
Împarte restul cremei în două și unge uniform blaturile.
La final, învelește prăjitura în folie alimentară și păstreaz-o în frigider până în momentul servirii.

Prăjitură de ciocolată fără făină

Cu o consistență cremoasă și un gust intens, această prăjitură o să devină în scurt timp preferata ta, mai ales dacă adaugi alături o cupă de înghețată de fistic și vanilie. Pentru un rezultat delicios, folosește o ciocolată amăruie de cea mai bună calitate.

Ingrediente necesare:

  • 300 de grame de ciocolată amăruie cu conținut ridicat de cacao
  • 175 de grame de zahăr
  • 185 de grame de unt (82% grăsime)
  • 5 ouă medii
  • 70 de grame de cacao
  • o păstaie de vanilie

Mod de preparare:

Taie ciocolata și untul în bucățele și pune-le într-o oală de inox, la foc mic, pentru a se omogeniza.
Amestecă până compoziția capătă o consistență cremoasă, oprește focul, apoi las-o să se răcească.
Pune ouăle într-un vas, adaugă sarea, semințele din păstaia de vanilie și zahărul, apoi mixează până când compoziția își triplează volumul.
Adaugă mixul de ciocolată și unt și amestecă bine, de jos în sus, până la omogenizare.
Adaugă praful de cacao în vas și amestecă.
Toarnă compoziția în forma tapetată cu unt și hârtie de copt și coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 25-30 de minute.
După ce s-a copt, lasă prăjitura de ciocolată în formă timp de 5 minute, apoi răstoarn-o pe un platou și las-o să se răcească.
Pudrează prăjitura cu cacao sau zahăr pudră și servește-o cu înghețată sau cu frișcă.

Sfaturi pentru cele mai bune prăjituri cu ciocolată

Orice gospodină are propriile trucuri în bucătărie, dar, pentru a obține cele mai gustoase prăjituri de ciocolată, poți folosi sfaturile de mai jos cu încredere:

Folosește ingrediente care sunt la temperatura camerei, în special ouăle. Acestea conferă blatului o textură pufoasă și ajută prăjitura să crească mai frumos.

Dacă vrei să folosești un truc pentru a aduce rapid ouăle de la frigider la temperatura camerei, poți să le lași în apă fierbinte pentru un minut, apoi să le pui în apă caldă pentru 5 minute.

Folosește lapte bătut – acest ingredient o să facă prăjitura mai zemoasă.

Pune hârtie de copt pe tava în care coci aluatul, pentru ca acesta să nu se lipească, apoi unge-o cu unt sau ulei.

Dacă ai pregătit o prăjitură de ciocolată și dorești să o congelezi, ai grijă ca în momentul introducerii în congelator aceasta să fie complet răcită. De asemenea, acoper-o bine cu o folie de plastic sau folosește o pungă alimentară care se închide ermetic. O poți păstra la congelator până la o lună.

Fie că este o prăjitură dulce, cu straturi dense și interior cremos, sau una ușoară, cu o consistență pe care o poți consuma oricând, prăjitura de ciocolată îți oferă un binemeritat moment de răsfăț, pe care îl poți împărți cu cei dragi.

Sursa: blog.doraly.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

Pensia de urmaș 2023: Astăzi este ultima zi în care elevii și studenții pot depune dovada că își continuă studiile. Informare transmisă de Casa Națională de Pensii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensia de urmaș 2023: Astăzi este ultima zi în care elevii și studenții pot depune dovada că își continuă studiile. Informare transmisă de Casa Națională de Pensii

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că luni, 25 septembrie, este ultima zi pentru beneficiarii pensiilor de urmaș pentru depunerea dovezii că își continuă studiile.

Citește și: Pensii 2023: Ce documente sunt necesare pentru pensia de urmaș și ce schimbări sunt așteptate în 2024

Până luni, 25 septembrie, elevii și studenții beneficiari de pensii de urmaș trebuie să facă dovada. Altfel, ei riscă să se trezează cu pensia suspendată.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concret, elevii beneficiari de pensie de urmaș, care au împlinit vârsta de 16 ani, au obligația să prezinte până mâine adeverința din care să rezulte că sunt înscriși în anul școlar 2023–2024.

Totodată, tot până mâine, studenții beneficiari de pensie de urmaș, în vârstă de până la 26 de ani, au obligația să depună la sediul caselor teritoriale de pensii o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor.

Citește și: Pensii 2023: Care este termenul până la care puteți achita retroactiv contribuția

Ulterior, până la 25 octombrie, studenții trebuie să depună adeverința în original din care să rezulte că sunt înscriși în anul universitar 2023-2024.

Anunțul Casei de Pensii:

„În atenția elevilor și studenților beneficiari ai unei pensii de urmaș

A. Elevii beneficiari ai unei pensii de urmaş, care au împlinit vârsta de 16 ani, au obligația să prezinte, până la data de 25 septembrie 2023 adeverința din care să rezulte că în anul școlar 2023–2024, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

!!! În cazul nedepunerii adeverinței, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie 2023 se reține de la plată.

B. Studenții beneficiari ai unei pensii de urmaş, în vârstă de până la 26 de ani, au obligația, după caz:
– să transmită/depună la sediul caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 septembrie 2023 – o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor.

În cazul nedepunerii declarației, până la data de 25 septembrie 2023, pensia aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.

– să prezinte caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 octombrie 2023 – adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar 2023-2024, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii.

!!! În situația neprezentării până la data de 25 octombrie 2023 a adeverinței în original, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată”.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

25 septembrie: Ziua Dăruirii. A dărui din inimă înseamnă a contribui la o activitate nobilă, valoroasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începând cu anul 2019, la data de 25 septembrie se sărbătoreşte, în România, “Ziua dăruirii“. Iniţiată de senatorul PSD Niculae Bădălău, propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la 17 septembrie 2018 şi de Camera Deputaţilor la 28 noiembrie 2018, Legea nr. 355/2018 fiind promulgată la 27 decembrie 2018.

Romantic gift

Potrivit expunerii de motive semnate de iniţiatorul actului normativ şi publicate pe site-ul www.cdep.ro, această zi este menită “să încurajeze generozitatea şi implicarea socială (…) Dăruirea este, înainte de toate, un act profund şi personal, izvorât dintr-o nevoie umană, aceea de a fi bun, generos: de a oferi celuilalt, de a te simţi împlinit, de a-i contamina pe alţii de bucuria vieţii. A dărui din inimă, a participa la ceva anume, a ajuta pe cineva, a face un bine cuiva poate însemna şi a simţi că faci parte dintr-o comunitate pe care vrei să o faci un loc mai bun şi mai frumos, a contribui la o activitate nobilă, valoroasă“.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, în expunerea de motive se arată că instituirea unei astfel de zile oferă şcolilor prilejul de a-i implica pe copii în discuţii despre filantropie şi voluntariat, scopul promovării acestei iniţiative legislative fiind acela de „a creşte responsabilitatea cetăţenilor de toate vârstele, de a servi toate segmentele societăţii, de a contribui la o moştenire culturală care trebuie amplificată, de a încuraja generozitatea şi implicarea socială prin instituirea unei Zile a dăruirii”.

Conform Legii nr. 355/2018 privind instituirea acestei zile, cu acest prilej pot fi organizate, de către autorităţile publice centrale şi locale şi de instituţiile aflate în subordinea acestora, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, programe şi manifestări culturale, educative, artistice, de voluntariat, cu caracter social. De asemenea, autorităţile publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau în coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic şi fonduri din bugetele proprii, în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a evenimentelor menţionate, în limita alocaţiilor bugetare.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

24 septembrie: Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz. Aproximativ 5% din populaţia lumii suferă de pierderea auzului

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 septembrie: Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz. Aproximativ 5% din populaţia lumii suferă de pierderea auzului

În 2023, Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz este marcată la 24 septembrie şi are ca temă „O lume în care surzi de pretutindeni pot semna oriunde!”. Obiectivul acestei zile este creşterea gradului de conştientizare cu privire la provocările persoanelor cu deficienţe de auz.

 

Iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Surzilor (World Federation of the Deaf – WFD), de la sărbătorirea pe parcursul unei zile evenimentele devenind tot mai numeroase s-a decis celebrarea pe durata unei săptămâni şi a fost aleasă ultima săptămâna a lunii septembrie, pentru a marca şi primul congres de constituire a organizaţiei, care a avut loc în 1951.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii septembrie, această zi încheie săptămâna de evenimente dedicate persoanelor cu deficienţe de auz. Tema pentru săptămâna 2023: „O lume în care surzi de pretutindeni pot semna oriunde!”, a adus în atenţia factorilor de decizie, necesitatea respectării drepturilor omului în cazul persoanelor surde prin recunoaşterea legală a limbilor semnelor naţionale. 60% dintre statele părţi la Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi încă nu au obţinut recunoaşterea legală a limbilor semnelor lor naţionale. Recunoaşterea juridică este un proces care permite o mai mare conştientizare a drepturilor lingvistice şi culturale ale persoanelor surde şi deschide calea pentru schimbarea socială. WFD face apel la comunităţile de surzi să întreprindă acţiuni specifice pentru a se asigura că în comunităţile cu aceste deficienţe sunt incluse toate persoanele surde, după cum se arată pe wfdeaf.org/iwdeaf2023. Federaţia Mondială a Surzilor este o organizaţie globală a cărei activitate este desfăşurată pentru a asigura drepturi egale pentru 70 de milioane de surzi din întreaga lume.

De-a lungul anilor, evenimentele organizate pentru marcarea acestei zile au căpătat amploare şi au inclus o serie de conferinţe, expoziţii de artă, festivaluri de film, evenimente sportive şi distractive. Potrivit wfdeaf.org, aceste acţiuni impun participarea şi implicarea diverselor părţi interesate, inclusiv familii, colegi, organisme guvernamentale, interpreţi profesionişti ai limbajului de semne.

Mulţi oameni îşi pierd auzul. Peste 460 de milioane de oameni suferă de pierdere a auzului şi acest număr reprezintă aproximativ 5% din populaţia lumii. Zgomotul este principala cauză a pierderii auzului. Expunerea continuă la zgomot puternic provoacă de obicei piederea auzului. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste un miliard de persoane sunt expuse riscului de pierdere permanentă a auzului. De aceea este importantă săptămâna dedicată acestor deficienţe, populaţia având ocazia să cunoască cum poate face faţă pierderii auzului, aflând mai multe informaţii despre limbajul semnelor şi despre cum poate fi folosit.

De mai bine de un secol, persoanele cu deficienţe de auz din întreaga lume s-au organizat în asociaţii reprezentative pentru a-şi promova drepturile ce li se cuvin şi care trebuie respectate şi sunt reprezentate în fiecare grup la nivel naţional, cultural, lingvistic şi etnic. Aceste organizaţii au nevoie de resurse financiare pentru consolidare, pentru o funcţionare eficientă şi solicită sprijinul oraganizaţiilor naţionale cu putere de decizie.

Federaţia Mondială a Surzilor este una dintre cele mai vechi organizaţii internaţionale de persoane cu dizabilităţi din lume. Recunoscând că persoanele surde din întreaga lume se confruntă cu obstacole în calea participării la deciziile de elaborare a politicilor care îi afectează, WFD a luat fiinţă la Roma, Italia, la 23 septembrie 1951. La primul Congres Mondial au fost prezenţi doar delegaţi din partea a 25 de asociaţii naţionale ale surzilor. Astăzi, membrii organizaţiei reprezintă 125 de ţări de pe cinci continente. WFD colaborează cu Naţiunile Unite şi agenţiile sale de la sfârşitul anilor 1950. Cea mai recentă implicare a WFD a fost esenţială în susţinerea şi dezvoltarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities – CRPD), care a fost adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 2006 şi a intrat în vigoare în 2008. WFD rămâne activ implicată, în implementarea, monitorizarea şi promovarea ratificării CDPD de către statele membre.

Sursa: stiritvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare