Recalculare pensii 2022: Recalcularea NU va ţine cont de toate veniturile obţinute
Recalculare pensii 2022: Recalcularea NU va ţine cont de toate veniturile obţinute
Proiectul privind recalcularea pensiilor după o nouă formulă de calcul al pensiilor, care să ţină cont de toate veniturile brute ale angajaţilor, a fost respins miercuri în Comisia de Muncă din Senat, astfel încât nu se va ţine cont de acordurile globale de pe timpul lui Ceauşescu.
Citește și: Ce PENSIE primește un român care a lucrat mai puțin de 15 ani? Formula de calcul
Concret, în Epoca de Aur, toţi angajaţii care aveau de îndeplinit un plan erau plătiţi în acord global, adică primeau bani în plus faţă de salariu în funcţie de cum îşi depăşeau planul. Sumele astea suplimentare erau taxate şi pentru pensii şi sănătate şi impozit.
Un proiect legislativ iniţiat de fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, şi depus la Camera Deputaţilor în ianuarie a.c., a primit aviz negativ miercuri în Comisia de Muncă a Senatului.
Citește și: Recalcularea pensiilor 2022: Când ar putea fi eliminate nedreptățiile din sistemul de pensii?
Proiectul prevedea, printre altele, ca toate sporurile pentru care s-au plătit contribuţii, inclusiv cele din acord global, să fie luate în considerare în calculul pensiei.
Proiectul de act normativ propunea următoarele:
1. Veniturile totale brute trebuie să fie luate în considerare în calcularea pensiei. Tot ce au muncit oamenii, toate tipurile de sporuri, nu doar cele cu caracter permanent trebuie valorificate pentru stabilirea cuantumului pensiei.
„În fond, este munca omului. Am studiat mult un eşantion reprezentativ din procesele soluţionate în instanţele de judecată şi aceasta este principala problemă a oamenilor. Îi trebuie o rezolvare acum, una corectă faţă de munca lor. Procesele în instanţă se ţin pe banii şi pe timpul lor, într-o chestiune evident nedreaptă. Dacă pentru aceste sporuri sau beneficii s-au plătit contribuţii, atunci trebuie să fie luate în considerare la stabilirea dreptului”, precizează Alexandru.
Citește și: Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022
2. Pensia de urmaş să poată fi acordată soţului supravieţuitor şi în cazul unei căsătorii mai mică de 10 ani dar de cel puţin 1 an (în prezent, legea prevede cel puţin 15 ani respectiv până la 10 ani cu o diminuare a cuantumului pensiei). Şi în acest caz, cu o diminuare corespunzătoare a cuantumului faţă de situaţia în care ar fi avut 10 ani de căsătorie.
3. Pentru anii lucraţi în grupe de muncă în condiţii deosebite/grupa I/condiţii speciale să se ia în considerare nu doar anul complet ci şi lunile dintr-un an. A lucrat cineva ani şi 7 luni, atunci toată perioada trebuie să fie apreciată şi valorificată. Până la ultima zi. Se va aplica reducerea vârstei de pensionare proporţional cu timpul lucrat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci