Rămâi conectat

Actualitate

Ce PENSIE primește un român care a lucrat mai puțin de 15 ani? Formula de calcul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce PENSIE primește un român care a lucrat mai puțin de 15 ani? Formula de calcul

Statul s-a gândit și la românii care au muncit mai puțin de 15 ani și care au cotizat la stat între 10 și 15 ani, iar aceștia primesc pensia minimă, în funcție de salariul minim brut și de stagiul de cotizare.

Mai exact, pensia minimă va fi stabilită în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. Se adaugă însă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv. Așadar, acum pensia românilor va depinde în mare măsură de numărul de ani în care au cotizat la stat.

Citește și: Recalcularea pensiilor 2022: Când ar putea fi eliminate nedreptățiile din sistemul de pensii?

Noua lege a pensiilor face diferența între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Citește și: Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022

Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.

Pensia de urmaș este menținută în continuare, însă apare ca o noutate și ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor. În cazul decesului unuia dintre soți, celălalt primește un ajutor financiar în plus în cuantum de 25% din pensia partenerului de viață decedat.

„Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, mai prevede legea.

Concluzie: și dacă muncești mai puțin de 15 ani beneficiezi de pensie, dar aceasta va fi raportată la salariul minim brut pe economie.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Masa de 1 Decembrie, Ziua Națională a României: ATENȚIE la excesul de sare și zahăr din mâncare. Ce cantitate avem voie să consumăm

Ziarul Unirea

Publicat

în

Masa de 1 Decembrie, Ziua Națională a României: ATENȚIE la excesul de sare și zahăr din mâncare. Ce cantitate avem voie să consumăm

Ziua de 1 Decembrie aduce cu sine nu doar spiritul sărbătorii naționale, ci și o atenție sporită la ceea ce alegem să punem pe masă în această zi de sărbătoare.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Un avertisment vine din partea specialiștilor, indicând că un român poate consuma până la 68 de aditivi alimentari, 164,7 grame de zahăr și 23,48 grame de sare pentru fiecare 100 de grame de produs într-o masă tradițională de 1 Decembrie.

Mâncărurile specifice acestei zile, precum fasolea cu cârnați sau micii cu muștar, sunt de obicei nelipsite de pe mesele românilor de 1 Decembrie. Cu toate acestea, chiar și în mijlocul bucuriei sărbătorii, se impune prudența în privința conținutului nutrițional al meselor.

Potrivit informațiilor, într-o simplă masă de 1 Decembrie, consumul poate ajunge până la 68 de aditivi alimentari, printre cei mai obișnuiți fiind E330, E300 și E950. Acest aspect ridică semne de întrebare în privința impactului asupra sănătății a unui astfel de aport ridicat de substanțe chimice în alimentație.

În plus, se subliniază că un meniu tradițional de 1 Decembrie poate furniza până la 164,7 grame de zahăr pentru fiecare 100 de grame de produs. Această cifră este de 6 ori mai mare decât cantitatea zilnică recomandată de 25 de grame de către Organizația Mondială a Sănătății, punând sănătatea consumatorilor în pericol.

De asemenea, nivelul de sare poate ajunge la 23,48 grame pentru fiecare 100 de grame de produs într-o astfel de masă festivă, depășind considerabil recomandarea zilnică de 5 grame a OMS. Consumul excesiv de sare este cunoscut pentru impactul său negativ asupra tensiunii arteriale și sănătății inimii.

Pentru a aborda aceste provocări, se recomandă conștientizarea și controlul asupra consumului de zahăr și sare, chiar și în cadrul sărbătorilor. O atitudine responsabilă față de alimentație poate contribui la menținerea unei stări de sănătate optime în timp ce sărbătorim cu bucurie și mândrie Ziua Națională a României. La mulți ani, cu grijă și sănătate!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare