Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În calendarul ortodox, în 18 decembrie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Daniil Sihastrul. Este cruce albastră în calendar. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci.

Sfântul Daniil a trăit între anii 1400 și 1482 este cunoscut de credincioși sub denumirea de Daniil cel Nou sau Daniil Schimonahul, denumiri care nu mai permit confuzia Sfântului nostru cu proorocul prezent în vechiul Testament.

Sfântul Daniil Sihastrul s-a născut la începutul celui de-al XV-lea secol, într-un sat situat în apropierea orașului Rădăuți, unde primește numele de botez Dumitru. Pe când împlini 16 ani, Daniil este călugărit cu numele David la Mănăstirea „Sfantul Nicolae” din Rădăuți.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun

A ajuns apoi la Schitul Sfântului Lavrentie, la circa 6 kilometri de Putna, locul care marchează intrarea sfântului în monahism. S-a retras pe o stâncă, pe un mâl al pârâului Viteul, unde va creă un paracris, la care pridvorul, naosul și altarul se mai pot vedea și în zilele noastre. Mai mult, dedesubt se poate orbserva o încăpere, săpată în întregime în piatră, pe care sfântul o va consideră drept chilie.

Calendar ortdodox 18 decembrie. Sfântul Daniil Sihastrul i-a prezis tronul lui Ștefan Cel Mare

Conform tradiției, se spune că Daniil i-a prezis Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare faptul că va urca pe tronul Moldovei. Daniila fost cel care l-a îndemnat îndeamnă pe Ștefan să nu se dea bătut în luptă să împotrivă turcilor. Ba mai mult, see spune că tot de la Daniil ar fi venit și îndemnul de a ctitori Mănăstirea Putna.

Daniil a fost considerat sfânt încă de pe când trăia, vindecând pe cei bolnavi, alungând demonii și alinând suferințele. Nu se cunoaște data morții sale, deși se spune că a fost înmormântat în partea de sud a pronaosului bisericii Mănăstirii Voroneț. A fost caninizat în anul 1992, când s-a stabilit că el să fie prăznuit în fiecare an pe 18 decembrie.

Sfântul Daniil Sihastrul 18 decembrie. Ce înseamnă crucea albastră și ce trebuie să faci

În calendarul ortodox, sărbătorile sunt însemnate cu cruce neagră, cruce roșie, cruce neagră cu o paranteză în partea dreaptă și cruce cruce albastră.

Cruce roșie cu o singură paranteză în partea dreaptă †) reprezintă sărbători ale sfinților. Zile în care nu se lucrează.

Cruce neagră cu o singură paranteză în partea dreaptă †) simbolizează sărbătorile sfinților care au doxologie mare. În aceste zile se poate lucra.

Crucea neagră din calendar ortodox † reprezintă sărbătorile sfinților la care nu se necesită să se facă priveghere. Se cântă polieleu, cântarea milostivirii dumnezeiești.

Crucea albastră în calendar † simbolizează sărbătorile sfinților români sau a celor care au moaștele în România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Sâmbăta lui Lazăr. Obiceiuri și tradiții cu o zi înainte de Florii: Se fac plăcinte cu mere și se dau de pomană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr. Obiceiuri și tradiţii în sâmbăta Floriilor – se fac plăcinte cu mere şi se dau de pomană • Istoricul sărbătorii „Moșii de Florii” Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea