Rămâi conectat

Actualitate

18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci

Ziarul Unirea

Publicat

în

În calendarul ortodox, în 18 decembrie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Daniil Sihastrul. Este cruce albastră în calendar. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci.

Sfântul Daniil a trăit între anii 1400 și 1482 este cunoscut de credincioși sub denumirea de Daniil cel Nou sau Daniil Schimonahul, denumiri care nu mai permit confuzia Sfântului nostru cu proorocul prezent în vechiul Testament.

Sfântul Daniil Sihastrul s-a născut la începutul celui de-al XV-lea secol, într-un sat situat în apropierea orașului Rădăuți, unde primește numele de botez Dumitru. Pe când împlini 16 ani, Daniil este călugărit cu numele David la Mănăstirea „Sfantul Nicolae” din Rădăuți.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun

A ajuns apoi la Schitul Sfântului Lavrentie, la circa 6 kilometri de Putna, locul care marchează intrarea sfântului în monahism. S-a retras pe o stâncă, pe un mâl al pârâului Viteul, unde va creă un paracris, la care pridvorul, naosul și altarul se mai pot vedea și în zilele noastre. Mai mult, dedesubt se poate orbserva o încăpere, săpată în întregime în piatră, pe care sfântul o va consideră drept chilie.

Calendar ortdodox 18 decembrie. Sfântul Daniil Sihastrul i-a prezis tronul lui Ștefan Cel Mare

Conform tradiției, se spune că Daniil i-a prezis Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare faptul că va urca pe tronul Moldovei. Daniila fost cel care l-a îndemnat îndeamnă pe Ștefan să nu se dea bătut în luptă să împotrivă turcilor. Ba mai mult, see spune că tot de la Daniil ar fi venit și îndemnul de a ctitori Mănăstirea Putna.

Daniil a fost considerat sfânt încă de pe când trăia, vindecând pe cei bolnavi, alungând demonii și alinând suferințele. Nu se cunoaște data morții sale, deși se spune că a fost înmormântat în partea de sud a pronaosului bisericii Mănăstirii Voroneț. A fost caninizat în anul 1992, când s-a stabilit că el să fie prăznuit în fiecare an pe 18 decembrie.

Sfântul Daniil Sihastrul 18 decembrie. Ce înseamnă crucea albastră și ce trebuie să faci

În calendarul ortodox, sărbătorile sunt însemnate cu cruce neagră, cruce roșie, cruce neagră cu o paranteză în partea dreaptă și cruce cruce albastră.

Cruce roșie cu o singură paranteză în partea dreaptă †) reprezintă sărbători ale sfinților. Zile în care nu se lucrează.

Cruce neagră cu o singură paranteză în partea dreaptă †) simbolizează sărbătorile sfinților care au doxologie mare. În aceste zile se poate lucra.

Crucea neagră din calendar ortodox † reprezintă sărbătorile sfinților la care nu se necesită să se facă priveghere. Se cântă polieleu, cântarea milostivirii dumnezeiești.

Crucea albastră în calendar † simbolizează sărbătorile sfinților români sau a celor care au moaștele în România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

OFICIAL| Intrăm în normalitate: Legea care interzice minorilor să fumeze pe stradă a TRECUT de vot în Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Intrăm în normalitate: Legea care interzice minorilor să fumeze pe stradă a TRECUT de vot în Senat

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prin care fumatul este interzis minorilor în locurile publice, potrivit Agerpres.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 21 decembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa de luni a plenului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Propunea legislativă prevede că „interzicerea consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţii economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”.

„Legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare eforturi autorităţilor cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun fumatului de către această categorie sunt lipsite de rezultate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ iniţiat de un grup de parlamentari PSD.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Închisoare pe VIAȚĂ pentru şoferii care conduc băuţi sau drogaţi şi fac accidente mortale: Senatorii au votat în unanimitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Închisoare pe VIAȚĂ pentru şoferii care conduc băuţi sau drogaţi şi fac accidente mortale: Senatorii au votat în unanimitate

Senatorii au votat în unanimitate ca şoferii care conduc băuţi sau drogaţi şi fac accidente mortale să meargă la închisoare pe viaţă.

„Legea Anastasia a trecut de Senat, cu vot unanim!

Elit - Gustul Desăvârșit

Am inițiat această lege ca răspuns al Parlamentului la revolta publică, la revolta oamenilor îndurerați atunci când văd că le mor semenii, iar vinovații se urcă din nou la volan liberi să producă noi accidente rutiere.

Îmi doresc ca și deputații să dezbată și să adopte cu celeritate această modificare a Codului Penal, în condițiile în care, de când am reinițiat acest proiect legislativ, crimele continuă să fie produse pe drumuri de oameni inconștienți care se urcă la volan beți sau drogați ori fără permis.

Modificarea legislativă va trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți, pentru că, atunci când vedem că cineva se urcă beat sau drogat la volan, ar trebui să-l tragem de mânecă. Sigur, este nevoie și de modificarea Codului Rutier, astfel încât cine comite o crimă conducând beat sau drogat ori fără permis auto să nu mai aibă niciodată dreptul de a conduce pe drumurile publice niciun vehicul”, a scris senatorul PSD Robert Cazanciuc pe Facebook.

Documentul merge acum la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Legea a fost respinsă de Parlament în 2019

Iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc şi însuşită de un grup de parlamentari PNL şi PSD, propunerea legislativă a fost reintrodusă în circuitul parlamentar în noiembrie 2022, după ce în 2019 a fost respinsă de Parlament.

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, România a ocupat, în anul 2021, primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere.

Senatorul Cazanciuc consideră că iniţiativa a fost respinsă de camera decizională „din raţiuni politice absurde şi în mod sfidător la adresa interesului general al societăţii de a proteja în mod real viaţa şi de a pune capăt carnajului de pe şoselele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor”.

Potrivit unei postări Facebook din noiembrie 2022, Cazanciuc menţionează că datele furnizate de Poliţia Română şi de Ministerul Justiţiei arată că sunt 20.000 de persoane trimise în faţa instanţelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influenţa drogurilor sau băuturilor alcoolice.

Conform raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2021, citat în expunerea de motive, a crescut numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru accidente mortale de circulaţie (473) faţă de 396 în anul 2020.

„O parte semnificativă a accidentelor grave de circulaţie soldate cu victime decedate o reprezintă cazurile de ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului. Practica instanţelor de judecată, de a soluţiona astfel de cazuri prin hotărâri definitive şi irevocabile de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere, a intrat în atenţia opiniei publice, atitudinea generală fiind că sancţiunea aplicată este considerată prea blândă în raport cu (…) relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă”, se mai arată în propunerea legislativă, scrie Agerpres.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ca în FILME: O soacră din ALBA a mers până în instanță pentru a scăpa de nora sa agresivă. „Mă amenință cu moartea”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ca în FILME: O soacră din ALBA a mers până în instanță pentru a scăpa de nora sa agresivă. „Mă amenință cu moartea”

O femeie din județul Alba a mers până în instanță pentru a scăpa de propria noră. Sătulă de certuri zilnice și amenințări, soacra a cerut ordin de protecție.

O femeie din comuna Albac, județul Alba, a obținut un ordin de protecție față de nora sa pentru o lună de zile, după ce a fost agresată de mai multe ori de către aceasta. Povestea de film se desfășoară în satul Cionești, din Munții Apuseni.

Elit - Gustul Desăvârșit

D. H. nu a mai suportat agresiunile fizice ale norei sale (I. H.), care mai obișnuiește să consume alcool, a depus plângere la poliție și a cerut emiterea unui ordin de protecție la instanța de judecată. Soacra a cerut ca nora sa să fie evacuată din locuință pe o perioadă de șase luni și, în plus, să fie obligată să păstreze o distanță de 50 de metri față de ea și de locuință.

„Mă ameninţă tot timpul cu moartea”

Nora a declarat la proces că se ceartă cu soțul ei, și nu cu soacra. „Au fost incidente izolate, nu i-am pus viaţa în pericol şi la ultimul incident nu a fost niciun martor, probabil să fie o înscenare pe baza neînţelegerilor”, a declarat nora, care a cerut respingerea ordinului de protecție și pentru că are un copil mic de care nu se mai poate ocupa dacă este evacuată din locuință.

De cealaltă parte, soacra a susținut că nu sunt incidente izolate și că au existat chiar manifestări de violenţă fizică.

„Martorii confirmă că m-a agresat şi mă ameninţă tot timpul cu moartea”, a afirmat femeia.

Ultimul incident a avut loc în 8 ianuarie 2023, iar o zi mai târziu soacra a depus cererea de emitere a ordinului de protecție la Judecătoria Câmpeni.

„În timp ce se afla în locuinţa comună, respectiv în bucătărie şi, aflându-se într-o oarecare stare de ebrietate, a agresat-o pe reclamantă, lovind-o cu pumnul în zona antebraţului. Agresoarea mai pleacă uneori de acasă şi când revine se dedă la acte de violenţă nu numai faţă de reclamantă ci şi faţă de restul familiei. Uneori, îi pune în vedere să părăsească locuinţa, ameninţând-o cu bătaia, fapt ce i-a determinat o stare de temere pentru că în orice moment nu ştie ce se poate întâmpla, prin urmare nu are nicio siguranţă în casă şi se simte ameninţată”, se precizează în hotărârea instanței, din 26 ianuarie 2023, cu referire la acțiunile violente ale norei.

Cercetată pentru violență în familie

În urma plângerii depuse de către soacră, poliția a întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de violenţă în familie. Între cele două femei a mai existat o stare conflictuală, declanşată la data de 10 august 2022, generată tot de consumul de alcool de către noră.

„Părţile au fost invitate la sediul postului de poliţie pentru conciliere, pârâtei punându-i-se în vedere să respecte legile şi normele de conduită socială iar pe viitor să aibă un comportament adecvat”, se mai susține în hotărârea instanței.

Reclamanta a adus și două martore care au confirmat starea conflictuală care există între ea și noră. Acestea au susținut că femeia pârâtă în instanță are, de regulă, are un limbaj violent faţă de toată lumea şi uneori mai consumă şi alcool, lucru care îi provoacă reclamantei „o stare de temere, de nesomn şi de frică, simţindu-se ameninţată și temându-se că pe viitor ar putea avea loc şi evenimente mai grave”.

În final, magistratul a admis în parte solicitarea soacrei și a emis ordinul de protecție pentru o perioadă de 30 de zile. Nora a fost obligată, de asemenea, să păstreze o distanță de 50 de metri față de soacra sa și locuința acesteia. În această dispută, soțul femeii care a fost evacuată din locuință, respectiv fiul reclamantei, nu a avut niciun rol, nefiind amintit în hotărârea instanței de judecată.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea